Ministerul Finanţelor Publice a primit, până în prezent, peste o mie de amendamente la Codul Fiscal şi la Codul de Procedură Fiscală, potrivit lui Darius Vâlcov, ministrul de resort, care a declarat: "Am discutat cu toate asociaţiile şi patronatele care au dorit să fie prezente. Am invitat toate asociaţiile şi patronatele din România, toate sindicatele, toţi foştii miniştri de Finanţe, toţi foştii prim-miniştri, toate partidele politice, absolut pe toată lumea care este interesată de fenomen. Foarte mulţi au venit. Au fost peste o mie de amendamente".
Oficialul a adăugat: "Fiecare, aşa cum a considerat de cuviinţă, a trimis o notă ori în discuţii au apărut aceste amendamente. Sunt pagini de amendamente. Nu toate au legătură cu scăderea preţurilor sau cu scăderea taxelor. Să ştiţi că oamenii de afaceri sunt mult mai interesaţi şi în a avea un climat mult mai corect în care să îşi desfăşoare activitatea din partea tuturor actorilor şi statul este un actor important".
• Reducerea TVA va fi anunţată cu o lună înainte de aplicare
Reducerea TVA de la 24% la 20% va fi anunţată cu o lună înainte de aplicare, iar cea referitoare la accize şi la alimentele de bază - cu două săptămâni, a anunţat, ieri, ministrul Finanţelor Darius Vâlcov.
Dan Şucu, preşedintele Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR), a spus că atunci când TVA a crescut de la 19% la 24%, evaziunea fiscală a crescut de două ori.
Florin Căpăţână, vicepreşedintele AMRCR, preconizează că măsurile de reducere a TVA vor creşte consumul, întrucât preţurile la raft vor scădea imediat după ce TVA se va micşora.
Ministrul de resort a arătat că reducerea TVA la pâine a condus la creşterea pieţei fiscalizate cu 23%, iar economiile din buzunarele românilor au fost de 295 milioane lei. TVA la pâine a fost scăzut de la 24% la 9%, în septembrie 2013.
Proiectul noului Cod Fiscal prevede reducerea cotei standard a Taxei pe Valoarea Adăugată, de anul viitor, de la 24% la 20%, iar pentru carne, peşte, legume şi fructe produse alimentare de bază - la 9%.
TVA ar urma să fie redusă la 18%, din ianuarie 2018.
• 16 persoane au reclamat, în 24 de ore, că nu au primit bon fiscal
16 persoane au sunat, până luni dimineaţa, la serviciul TelVerde al Ministerului Finanţelor Publice, destinat primirii apelurilor telefonice şi înregistrării sesizărilor privind refuzul de eliberare a bonurilor fiscale de către comercianţi, a spus Darius Vâlcov.
Ministrul a precizat: "Într-o zi şi o noapte au fost 16 apeluri. În fiecare zi de luni vă pot spune pentru săptămâna care a trecut câte apeluri au fost, câte controale s-au făcut, ce măsuri s-au luat. Sper ca în curând să vedeţi aceste afişe împânzind locaţiile evazioniştilor şi sper ca după această perioadă să nu mai vedem aceste afişe, dar să nu mai vedem nici vreo unitate care să nu emită bon fiscal".
MFP a lansat numărul de telefon 0800 800 085 care poate fi apelat, gratuit, 24 de ore din 24, pentru sesizări privind refuzul de eliberare a bonurilor fiscale de către comercianţi.
Darius Vâlcov a spus că, în perioada următoare, ANAF îşi va intensifica activitatea în legătură cu acest aspect, subliniind că se aşteaptă ca de la 15 martie să "asistăm la închiderea multor activităţi comerciale evazioniste", pe fondul campaniei Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).
Oficialul a menţionat că, în 2013 şi 2014, statul român a ajuns să ramburseze Taxa pe Valoarea Adăugată aferentă ultimilor şase ani, din cauză că guvernele anterioare au amânat plăţile, acum TVA fiind achitată la zi.