Cel puţin 13.000 de oameni au fugit din Nagorno Karabah în Armenia, anunţă marţi Erevanul, la aproape o săptămână de la ofensiva-fulger victorioasă a Azerbaidjanului în această enclavă secesionistă azeră din Caucaz cu populaţie majoritar armeană, în pofida promisiunii preşedintelui azer Ilahm Aliev de "garantare" a drepturilor armenilor în enclava cucerită de armata azeră, relatează News.ro.
Guvernul armean a anunţat marţi că a primit peste 13.000 de refugiaţi armeni din enclavă.
Sute de vehicule continuă să intre în Armenia, a constatat o echipă AFP.
Aceşti civili fug în pofida promisiunii Azerbaidjanului, reiterată luni de către preşedintele azer Ilham Aliev, că drepturile armenilor în această enclavă cucerită de către armata azeră vor fi "garantate".
Ilham Aliev a făcut această declaraţi împreună cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan - un actor-cheie în regiune -, la doar câteva zile după victoria militarilor azeri împotriva trupelor "republicii" autoproclamate Nagorno Karabah, o regiune cu populaţie majoritar armeană, anexată în 1921 Azerbaidjanului de către puterea sovietică.
Uniunea Europeană (UE) urmează să primească marţi, la Bruxelles, oficiali de rang înalt din Armenia şi Azerbaidjan, două foste republici sovietice care s-au înfruntat militar în nagorno Karabah în perioada 1988-1994, un război soldat cu 30.000 de morţi, şi în toamna lui 2020, un război soldat cu 6.500 de morţi.
Bilanţul invaziei-fulger de săptămâna trecută este de 200 de morţi, potrivit părţii armene.
Sute de vehicule se îndreptau către Armenia din Nagorno Karabah.
Un val neîntrerupt de maşini cu familii care şi-au înghesuit lucrurile pe capotă trecea prin ultimul post de control azer înainte de a intra pe teritoriul armean, pe Coridorul Lachin.
Blocaje uriaşe aveau loc pe unicul drum care leagă capitala enclavei, Stepanakert, de Armenia.
Azerbaidjanul s-a angajat să le permită rebelilor care depun armele să se ducă în Armenia.
Există temeri că armenii ar putea să fugă masiv din Nagorno Karabah şi ca forţele azere să-şi crească acapararea.
Cei 120.000 de locuitori ai enclavei sunt speriaţi, iar situaţia umanitară în Nagorno Karabah rămâne tensionată.
Premierul armean Nikol Paşinian anunţa săptămâna trecută că Armenia, o ţarp cu 2,9 milioane de locuitori, se pregăteşte să primească 40.000 de refugiaţi.
Luni seara, în plin exod, un depozit de carburant a explodat, în enclava azeră, omorând cel puţin 20 de oameni şi rănind alţi 280, au anunţat marţi autorităţile sepratiste, care au cerut o asistenţă externă urgentă pentru a face faţă acestei catastrofe.
"Zeci de pacienţi se află în continuare în stare critică", au anunţat ele într-un comunicat.
Răniţii suferă de arsuri de diverse grade şi au fost spitalizaţi în Nagorno Karabah.
Treisprezece dintre cei 20 de morţi nu au fost identificaţi.
Cadavrele victimelor neidentificate urmează să fie supuse unor analize medico-legale, anunţă autorităţile separatiste din Nagorno Karabah.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.09.2023, 13:21)
Siria 2.0...Unde merg mujicii sa "intermedieze" se lasa cu victime, refugiati, razboi...si astia faceau parte din "mareata" URSS:-)...se iubessc mujicii intre ei de numa:-)
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.09.2023, 16:06)
intamplator, agresorii aici sunt turcii si azerii, dar mujici au rolul lor ( cand stalin a adesenat granitele) si a dat teritorii cu azeri in armenia si invers