Aproximativ 500 de bucureşteni i-au aşteptat duminică în Piaţa Universităţii pe cei 1.000 de tineri care au venit din Republica Moldova pentru a participa la marşul pentru unirea Republicii Moldova cu România, la sosirea în faţa Teatrului Naţional fiind primiţi cu pâine, sare şi flori, potrivit Mediafax.
Bucureştenii care s-au adunat în Piaţa Universităţii pentru a-i întâmpina pe tinerii care au plecat de la Chişinău pentru a cere unirea Republicii Moldova cu România au venit îmbrăcaţi în costume naţionale, ii sau şi-au agăţat, ca accesoriu, drapelul românesc. Ei au adus steaguri tricolore, icoane ortodoxe şi bannere inscripţionate cu mesajul "Vrem Unirea".
La intrarea tinerilor basarabeni în Piaţa Universităţii, bucureştenii i-au aplaudat şi s-a scandat "Unire", "România", "Chişinău şi Bucureşti, două inimi româneşti", "Bine aţi venit acasă", "Trăiască, trăiască, trăiască şi înflorească / Moldova, Ardealul şi Ţara Românească".
Tinerii basarabeni au fost întâmpinaţi cu pâine, sare, apă şi flori şi au fost îmbrăţişaţi de bucureştenii care i-au aşteptat la Universitate. Manifestanţii au venit cu flori cu care au făcut un pod pe sub care tinerii basarabeni au trecut mergând spre Teatrul Naţional.
După ce au cântat împreună imnul "Deşteaptă-te, române", câţiva dintre manifestanţi s-au prins în Hora Unirii, blocând circulaţia rutieră în faţa Teatrului Naţional.
Tinerii basarabeni care au venit de la Gara de Nord au fost conduşi de liderul unionist, Anatol Ursu.
"Nu există dorinţă mai mare în Republica Moldova decât unirea cu România. Aveţi în faţă 1.000 de tineri care au venit pe jos din Republica Moldova. Aveţi aici o oaste veritabilă a lui Ştefan cel Mare şi oştile lui Ştefan cel Mare au ştiut un singur lucru: să învingă. Am venit aici să învingem, suntem generaţia faptelor. Megem la Parlament, mergem la Cotroceni. Vocea noastră va fi auzită", a spus Anatol Ursu.
Înainte să ajungă la Universitate, tinerii din Republica Moldova au scandat "Am venit să te salut, fratele meu de peste Prut". În zona Bibliotecii "Mihai Eminescu", tinerii basarabeni au avut o confruntare cu jandarmii, după ce au vrut să ocupe carosabilul, însă situaţia a revenit în scurt timp la normal.
Tinerii basarabeni şi Platforma Unionistă Acţiunea 2012 solicită Preşedinţiei, Parlamentului şi Guvernului României înfiinţarea unor instituţii care să gestioneze relaţia cu Republica Moldova, în vederea urgentării unirii celor două state. Ei cer crearea unei comisii prezidenţiale pentru analiza impactului unirii, a unei comisii parlamentare permanente comune România - Republica Moldova, dar şi un oficiu pentru Republica Moldova care să fie în subordonarea premierului României.
Cei aproximativ o mie de tineri din Republica Moldova au trecut Prutul sâmbătă, pe podul feroviar de la Ungheni, refăcând simbolic "Podurile de Flori" şi fiind aşteptaţi cu flori şi colaci de români din mai multe judeţe ale ţării.
Tinerii au ajuns la Punctul de Trecere a Frontierei cu România de la Ungheni, după ce au pornit, în 5 iulie, din Chişinău spre Bucureşti, după Marea Adunare Naţională, mergând pe jos într-o încercare de a reface "Marşul lui Ştefan cel Mare".
Preşedintele Klaus Iohannis s-a arătat foarte impresionat de drumul pe care l-au făcut tinerii de la Chişinău la Bucureşti, exprimându-şi convingerea că oamenii de pe cele două maluri ale Prutului se vor regăsi într-o bună zi în Uniune şi în comuniune. Şeful statul a arătat că regretă că nu este în ţară pentru a-i primi la Cotroceni.
"Sunt foarte impresionat de drumul pe care îl fac tinerii de la Chişinău la Bucureşti. Din păcate, nu voi fi în ţară şi nu îi pot întâmpina la Palatul Cotroceni, dar fiţi convinşi că mi-ar fi făcut o reală plăcere", a scris, duminică, pe Facebook, preşedintele Klaus Iohannis.
"Prin gestul lor temerar, ei au dovedit, cu toată forţa unei generaţii care se simte profund europeană, că drumul nostru are o destinaţie comună. Vom dovedi tuturor că, oricât de mult efort va trebui să depunem şi oricât va dura, ne vom împlini visul de a fi împreună în Europa. Sunt convins că oamenii de pe cele două maluri ale Prutului se vor regăsi într-o bună zi nu doar în Uniune, ci şi în comuniune. Vă mulţumesc pentru efortul vostru!", a mai scris şeful statului.