Peste 20 milioane lei - pentru reabilitarea unei clădiri de patrimoniu din Buzău

ANA FELEA
Miscellanea / 14 aprilie 2022

Peste 20 milioane lei - pentru reabilitarea unei clădiri de patrimoniu din Buzău

Scumpirile din ultima perioadă, dar şi timpul scurs de la prima expertiză tehnică şi până la demararea propriu zisă a lucrărilor au dus la creşteri uriaşe ale cheltuielilor pe care trebuie să le facă Consiliul Judeţean Buzău pentru reabilitarea unei clădiri de patrimoniu pe care o are în administrare şi care se află într-un stadiu avansat de degradare. Concret, este vorba despre o creştere cu 47% a cheltuielilor faţă de valoarea estimată după prima expertiză tehnică ceea ce face ca valoarea totală a reabilitării să depăşească 20,5 milioane de lei, deşi iniţial costul era mult mai mic.

Anunţul a fost făcut chiar de preşedintele Consiliului Judeţean, Petre Emanoil Neagu, când proiectul în care erau actualizate costurile a avut, din nou, nevoie de votul consilierilor judeţeni. Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean, este vorba despre reabilitarea clădirii cre găzduieşte sediul Bibliotecii Judeţene Buzău şi care, în urmă cu şase ani, a beneficiat de prima expertiză tehnică şi DALI. Din 2016 şi până în prezent, explică Petre Emanoil Neagu , s-au luat avize de la Ministerul Culturii, avize de la ADR Sud Est, s-a făcut licitaţia şi abia acum s-a finalizat proiectul tehnic potrivit căruia reabilitarea Bibliotecii Judeţene va fi mult mai costisitoare.

"Licitaţia a fost adjudecată de mai multă vreme şi a fost nevoie să se facă proiectarea şi s-au aşteptat toate avizele de la Ministerul Culturii, fiind clădire de patrimoniu, şi avizarea proiectului de la ADR Sud Est, fiind proiect cu fonduri europene. S-a terminat perioada de avizarea, proiectul a fost acceptat şi de Comisia Europeană şi trebuia trecut prin comitetul tehnic şi apoi votat de consilierii judeţeni proiectul aşa cum a fost avizat de ADRE Sud Est. Soluţiile sunt schimbare în funcţie de cerinţele pe care le-au avut cei de la Ministerul Culturii şi ADR Sud Est pentru că este o clădire destul de veche, cu multe probleme. Înte timp s-au făcut studiile, s-a făcut proiectarea, s-a văzut despre ce este vorba şi a fost acceptat la finanţare. A crescut cu 47% valoarea totală faţă de cea propusă iniţial pentru că, între timp , de doi-ani trei, de când s-a început proiectarea, aceasta este valoarea actualizată. Lucrurile s-au schimbat, materialele de construcţii s-au scumpit", a spus Petre Emanoil Neagu, preşedintele CJ Buzău.

Practic, în cei şase ani care s-au scurs de la prima expertiză şi până la realizarea proiectului tehnic de către firmele care au căştigat licitaţia pentru reabilitare, clădirea a continuat să se degradeze, iar stadiul actual impune şi mai multe reparaţii decât cele prevăzute iniţial.

"În etapa de proiectare s-a constatat că s-au produs o serie de degradări suplimentare la elementele de arhitectură, faţă de cele prevăzute în DALI, având în vedere că au trecut aproximativ 6 ani de la realizarea Expertizei tehnice şi implicit a DALI. Aceste aspecte au condus la suplimentarea cantităţilor prevăzute în DALI şi a costurilor alocate capitolului de arhitectură, atât pentru restaurarea/conservarea elementele de arhitectură de la interior, cât şi pentru cele de la exterior (finisaje interioare-exterioare, ornamente etc). De asemenea, în urma analizelor realizate pe tâmplăria existentă s-a constatat că aceasta se află într-o stare avansată de degradare motiv pentru care este necesar ca tâmplăria exterioară să fie schimbată în integralitatea ei", se arată în proiect.

De asemenea, au fost depistate mai multe probleme şi la subsolul clădirii care trebuie remediate şi care iarăşi a suplimentat suma prevăzută iniţiat. În plus, tot potrivit proiectului, constructorii care au căştigat licitaţia şi au întocmit proiectul tehnic au realizat că este nevoie de mai multe corpuri de iluminat pentru evacuare, mai mulţi hidranţi şi echipamente cu rol de securitate la incendiu şi chiar de o centrală termică în plus faţă de ceea ce se prevăzute iniţial în DALI.

"Toate aceste propuneri au condus la creşterea valorii ofertate cu un procent de 47% şi au constat în suplimentarea unor echipamente, realizarea unor spaţii noi, schimbarea soluţiei de consolidare sau modificări arhitecturale au fost necesare pentru adaptarea soluţiilor tehnice propuse în DALI în funcţie de noile normative tehnice şi cerinţele avizatorilor şi verificatorilor de proiect, astfel încât să fie îndeplinite cerinţele minime de calitate şi funcţionalitate impuse prin DALI", se arată în proiect.

La final, costul total al reabilitării a urcat 20.555.298,85 lei fară TVA. Din această sumă, 14.298.539,91 lei reprezintă costuri eligibile şi vor fi suportate prin fondurile atrase de la Uniunea Europeană , iar restul de 6.256.758,94 lei sunt cheltuieli neeligibile şi vor fi suportate de Consiliul Judeţean care, de asemenea, trebuie să achite şi contribuţia de 2% din valoarea eligibilă a proiectului, adică un plus de 340.298,49 lei. Sumele menţionate nu includ TVA.

Chiar şi aşa, proiectul va continua, iar în mai puţin de o lună se va da ordinul de începere a lucrărilor.

"Efectiv lucrările vor începe la începutul lunii mai, când o să dau ordinul de începere al lucrărilor, şi vor dura 19 luni, din acel moment", a spus Petre Emanoil Neagu.

"Prin lucrările de proiectare generale se urmăresc lucrările de consolidare, restaurare şi dotare a clădirii Biblioteca Judeţeană Vasile Voiculescu Buzău şi punerea în valoare a obiectivului de patrimoniu, atragerea de turişti şi vizitatori, activităţi de marketing şi promovare turistică a obiectivului de patrimoniu", se arată în proiectul aprobat.

Sediul Bibliotecii Judeţene din Buzău a fost construit în 1914, după un proiect al arhitectului Grigore Cerchez şi găzduieşte instituţia de cultură din anul 1984.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb