Peste 20.000 de clienţi BCR au apelat la amânarea ratelor

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 23 aprilie 2020

Peste 20.000 de clienţi BCR au apelat la amânarea ratelor

Peste 20.000 de clienţi ai BCR au apelat la soluţia de amânare la plată a ratelor, a spus, ieri, într-o video-conferinţă, Dana Dima, vicepreşedinte executiv Retail&Private în cadrul instituţiei de credit. Conform domniei sale, cei 20.000 de clienţi deţin aproximativ 24.000 de credite (6% din creditele non-revolving), 60% dintre solicitanţi optând pentru aplicarea Ordonanţei de amânare a ratelor bancare pentru până la nouă luni, restul de 40% mergând pe soluţia băncii, care prevede o amânare de trei luni a ratelor bancare.

Dana Dima a menţionat că BCR a început să ofere soluţii de sprijin pentru clienţii săi înainte de a se aplica Ordonananţa, precizând că şi după finalizarea termenului de depunere a solicitărilor prin OUG 37 banca va continua să ofere astfel de soluţii.

"Am implementat deja soluţii rapide de amânare pentru 6.000 de clienţi. Din 31 martie, pentru 380.000 de clienţi deţinători de carduri de credit şi overdraft am aplicat deja amânarea la plată a sumei minime obligatorii şi a dobânzii", a subliniat vicepreşedintele instituţiei bancare.

De mâine, banca va oferi posibilitatea amânării la plată a ratelor prin aplicarea propriei soluţii în aplicaţia George, făcând demersuri ca, ulterior, clienţii să poată opta şi pentru OUG 37 tot prin George.

Procesul de implementare a solicitărilor clienţilor conţine trei faze - colecatrea solicitării, informarea eligibilităţii şi faza efectivă de implemetare în sistem a graficului, a mai subliniat reprezentantul BCR. Potrivit Danei Dima, ţinând cont de criteriille de eligibilitate (rata de default a creditului şi limita de vârstă), cel mai probabil segmentul clienţilor non-eligibili nu va depăşi 1-2%.

Reprezentantul BCR a mai spus, printre altele, că peste 70% dintre clienţii cu credite de consum ai BCR au asigurare de şomaj ataşată împrumutului.

Ordonanţa care amână ratele - amendată în Parlament

Ordonanţa de Urgenţă care amână ratele bancare pentru până la nouă luni şi pe care băncile sunt abligate să o aplice, în această perioadă, a fost amendată în Parlament cu mai multe articole care vin în sprijinul consumatorului. Amendamentele aduse de social-democraţi la OUG 37/2020 au trecut, ieri, de Comisiile de buget şi juridică din Camera Deputaţilor. Modificările propuse au fost votate, recent, în Senat şi urmează să intre astăzi în plenul Camerei Deutaţilor, care este for decizional.

Conform senatorului PSD Daniel Cătălin Zamfir, printre amendamentele aduse OUG 37 se numără următoarele:

Dobânda nu se capitalizează pentru niciun tip de credit;

Sunt eligibili şi debitorii care au întârzieri la plata ratelor mai puţin de 90 de zile, şi cei care sunt în procedură de dare în plată sau altă formă de executare silită;

Se suspendă orice executare silită până la 31.12.2020;

Se aplică şi operaţiunilor de leasing.

În ledinţa de la Comisia de buget de ieri amendamentele au fost completate, printre altele lărgindu-se atât spectrul debitorilor şi creditorilor care intră sub incidenţa acestei legi, precum şi limita de vârstă a debitorilor care vor beneficia de textul ei, după cum ne-a spus deputatul Sorin Lazăr, preşedintele comisiei de specialitate.

Iniţiativa PSD de amendare a OUG 37 a venit după ce liberalul Florin Roman a atacat la Curtea Constituţională a României legea ce prevede amânarea ratelor cu şase luni, aprobată de Parlament înainte de Sărbători.

Menţionăm că Ordonanţa aprobată de Guvern prevede amânarea ratelor pentru debitorii, persoane fizice şi juridice, fără restanţe, afectaţi, direct sau indirect, de criza Covid 19, cu capitalizarea la principal a dobânzii aferente sumelor amânate la plată. Pentru creditele ipotecare, dobânda nu va fi capitalizată, urmând să fie plătită ulterior, eşalonat, pe mai multe luni. Cei care au restanţe la plată au posibilitatea să îşi aducă împrumutul la zi, cererea putând fi depusă în timp de 45 de zile de la intrarea în vigoare a actului normativ.

"BCR este deschisă pentru business", afirmă conducerea băncii

BCR este deschisă pentru business, a subliniat Dana Dima, precizând că au fost menţinute complet operaţionale toate serviciile băncii, inclusiv întreaga reţea de unităţi, cu excepţia celor din marile centre comerciale, închise de autorităţi. Instituţia bancară are, în prezent, trei paliere de intervenţie - interacţiunea continuă, operaţionalizarea băncii şi creditul, a adăugat sursa citată.

În prezent, BCR înregistrează 300 de conturi deschise online 100%, zilnic, (prin George), volumul dublându-se, în ultima perioadă.

În intervalul 16 martie - 16 aprilie, de când s-a instalat starea de urgenţă, banca a aprobat pentru clienţi coporate finanţări noi în valoare de aproximativ 500 milioane euro, reprezentând finanţări de invesţii, achiziţii şi capital circulant, a amintit Dana Dima. Conform acesteia, beneficiarii serviciilor menţionate sunt companii preponderent din sectoarele energie, agricultură, industria alimentară, produse de consum nonciclice.

Sergiu Manea, CEO BCR, a subliniat că, în acest moment, principala grijă este salvarea cât mai multor locuri de muncă. "Este foarte important ca această cădere economică să nu se transforme într-o depresie economică însoţită de o criză financiară în lunile sau în anii ce vor veni".

Măsurile de sprijin ale statului român au valoare atât timp cât sunt puse imediat în practică.

"Suntem foarte atenţi la ameninţările cibernetice, în această perioadă", a evidenţiat Sergiu Manea, precizând că observă din ce în ce mai multă îngrijorare în jur, care vine, însă, mai mult din incertitudinea viitorului decât din teama că nu mai există cash.

Cu siguranţă cel de-al doilea trimestru al acestui an va fi impactat de criza Covid 19, a subliniat Sergiu Manea, apreciind că un impact, dacă este gestionat corect, va fi diminuat: "Vom avea un impact anul acesta pe business-ul băncii. Vom avea un model de business care va susţine în continuare creditarea, dar o creditare sănătoasă".

Printre altele, CEO-ul BCR a menţionat că acţionarul majoritar al băncii a hotărât să aştepte în legătură cu luarea unei decizii privitoare la acordarea dividendelor către acţionari.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Maestre The Brute, doamna Oleasca nu ne-a spus olecuta daca măsurile sunt aplicabile si la Chișinău.

    Nu de alta, dar este bine sa stie aceasta toti plaiesii. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb