Proiectul "Pădurea de Mâine" a fost lansat pe 29 septembrie 2017 de Asociaţia Administratorilor de Păduri (AAP) şi de Universitatea "Ştefan cel Mare" din Suceava, cu sprijinul Holzindustrie Schweighofer, pentru a ajuta proprietarii privaţi de păduri să regenereze suprafeţele forestiere degradate din toată România în următorii 7 ani. Pe 11 noiembrie 2017 s-a desfăşurat prima acţiune de plantare la Poieni-Solca, judeţul Suceava. Suprafaţa de 4,7 hectare pe care s-a făcut plantarea este administrată de Ocolul Silvic Solca. Pădurea a fost tăiată în anii `90 şi, în urma retrocedărilor, fragmentarea proprietăţii (numărul ridicat de proprietari din zona afectată) nu a permis gospodărirea corectă a acesteia. Pădurea nu s-a refăcut în mod natural iar proprietarii nu au avut fondurile necesare pentru reîmpădurire.
Astfel, s-au plantat peste 21.000 de puieţi de brad, molid, frasin, paltin şi arin, în conformitate cu proiectul de reîmpădurire elaborat de Ocolul Silvic Solca, verificat de specialişti în silvicultură şi biodiversitate de la Universitatea din Suceava. Ocolul Silvic Solca va superviza lucrările de completare şi întreţinere până în anul 2023 pentru a asigura refacerea completă a pădurii replantate.
Proiectul "Pădurea de Mâine" vine astfel în sprijinul micilor proprietari oferind puieţi, materiale de plantare, logistică, voluntari şi specialişti, acoperind toate costurile aferente. Acţiunea de plantare din cadrul proiectului "Pădurea de Mâine" se desfăşoară cu sprijinul companiei Holzindustrie Schweighofer. Compania va investi 1 milion de euro pentru plantarea a 1 milion de puieţi pe durata celor 7 ani ai proiectului.
"În cadrul proiectului "Pădurea de Mâine" am primit deja cereri pentru zece suprafeţe eligibile. Acestea sunt în curs de analiză şi pregătim selecţia proiectelor pentru plantarea de primăvară. Mă bucur că am putut demara proiectul pe teren încă din toamna aceasta şi că am putut veni în sprijinul proprietarilor terenului forestier degradat de la Poieni-Solca. Pe această suprafaţă era practic imposibil ca vegetaţia forestieră să se refacă în mod natural," a declarat Ionuţ Apostol, coordonatorul proiectului "Pădurea de Mâine".
"Pădurea de mâine" este un proiect multianual elaborat de Asociaţia Administratorilor de Păduri şi de Universitatea "Ştefan cel Mare" din Suceava. Proiectul răspunde unei nevoi urgente de reîmpădurire a terenurilor private. Terenurile forestiere s-au retrocedat în mai multe etape, iar diferite situaţii au dus, în unele cazuri, la degradarea pădurilor. Există subvenţii pentru împădurire (pădurile plantate pe terenuri non-forestiere), dar nu pentru replantare în aceste zone.
Campania de replantare este deschisă oricărui proprietar privat de pădure şi oricărei primării, care pot depune propuneri pe www.padureademaine.ro, o platformă în care potenţialii solicitanţi şi orice parte interesată pot găsi informaţii detaliate despre proiect, metodologia şi progresul acestuia.
În cadrul proiectului "Pădurea de Mâine" vor fi plantaţi 1 milion de puieţi, cu scopul de a:
- sprijini proprietarii de păduri care nu au capacitatea să regenereze pădurile degradate;
- crea un puternic impact pozitiv la nivelul comunităţilor locale, care vor fi implicate activ în proiect;
- contribui substanţial la conservarea resurselor forestiere, la prevenirea eroziunii, alunecărilor de teren şi inundaţiilor din zonele respective.
AAP este o organizaţie non-guvernamentală, apolitică, non-profit, asociaţia profesională a administratorilor de păduri. Asociaţia a fost înfiinţată în anul 2004 şi are statut de utilitate publică din anul 2015. Membrii asociaţiei sunt 104 ocoale silvice private. Ocoalele din asociaţie administrează 1,5 milioane hectare de fond forestier, din proprietatea unităţilor administrativ teritoriale (64%), persoanelor juridice (30%) şi fizice (6%).
Componentele principale ale activităţii Facultăţii de Silvicultură din cadrul Universităţii "Ştefan cel Mare" din Suceava sunt învăţământul şi cercetarea ştiinţifică în domeniul forestier. Instituţia pregăteşte ingineri silvici pentru activităţile de cultură a pădurilor, exploatarea şi transportul masei lemnoase, industrializarea primară şi recoltarea lemnului. Facultatea de Silvicultură Suceava este foarte activă în planul cercetării ştiinţifice, derulând numeroase proiecte de cercetare la nivel naţional şi european, activând ca membru fondator al EFI CEEC - Centrul Regional pentru Europa Centrală şi de Est al Institutului Forestier European (EFI).
Grupul Schweighofer îşi are originile într-o afacere de familie austriacă, cu peste 400 de ani de experienţă în industria de prelucrare a lemnului. În prezent, Grupul este activ în industria de prelucrare a lemnului din Europa, având activităţi şi în producţia de energie din surse regenerabile, silvicultură şi afaceri imobiliare. Divizia industrială a Grupului Schweighofer operează în România trei fabrici de cherestea şi două fabrici de producţie a panourilor din lemn precum şi o fabrică de cherestea în Germania.