Peste 25 de tone de deşeuri constând în anvelope, mobilier, panouri solare, electrocasnice, îmbrăcăminte şi încălţăminte, toate uzate, au fost oprite la intrarea în România, la punctele de trecere a frontierei din vestul ţării. Deşeurile veneau din ţări precum Germania, Italia sau Austria, informează news.ro.
Poliţiştii de frontieră de la Borş II (judeţul Bihor) şi Nădlac II (judeţul Arad), împreună cu lucrători ai Comisariatului Judeţean Bihor şi Arad din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu, nu au permis intrarea în ţară a trei automarfare încărcate cu 26.000 de kilograme de deşeuri, pentru care şoferii nu au putut prezenta documente necesare importului, conform prevederilor legale.
"În data de 17.12.2022, poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Borş II, împreună cu lucrători ai Comisariatului Judeţean Bihor din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu, au efectuat controlul, la intrarea în ţară, pentru două mijloace de transport, încărcate cu 11.000 de kilograme deşeuri. Cele două automarfare, conduse de către cetăţeni români, erau încărcate cu deşeuri constând în anvelope, piese de mobilier, panouri solare, electrocasnice, în cantitate totală de 11.000 kg, şi proveneau de la societăţi comerciale din Germania şi Italia pentru firme din România", se arată într-un comunicat de presă, de duminică, al Poliţiei de Frontieră.
Un alt transport de deşeuri a fost depistat la Nădlac II, în judeţul Arad.
"Şi poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Nădlac II, împreună cu lucrători ai Comisariatului Judeţean Arad din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu, au efectuat controlul, la intrarea în ţară, în data de 17.12.2022, pentru un camion, condus de un cetăţean român şi încărcat cu 15.000 de kilograme deşeuri, constând în îmbrăcăminte şi materiale textile de la o societate comercială din Austria pentru o firmă din România", precizează sursa citată.
Existând suspiciuni cu privire la legalitatea acestor transporturi, poliţiştii de frontieră au solicitat sprijin autorizat reprezentanţilor Gărzii Naţionale de Mediu Bihor şi Arad, stabilind că cei trei şoferi nu deţin documente complete necesare importului de deşeuri, în consecinţă, autorităţile de control nu au permis accesul pe teritoriul României.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.12.2022, 14:30)
Si daca am fi fost in spatiul de libera circulatie ? Ce se intampla si ce se va intampla in viitor cu asemenea deseuri?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.12.2022, 14:45)
Bine punctat! Sunt si avantaje sa fii in afara Schengen, dar ma tem ca minunea cu returnarea va tine cat supararea pe Austria...
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.12.2022, 15:27)
Prima data am importat mașinile rulate, acum importam deșeuri toxice. Reciclarea anvelopelor, panourilor solare, electrocasnicelor, materialelor textile este costisitoare. Cel mai ieftin e sa se trimită în țări sărace și să se îngroape acolo și astfel contaminând pământul, aerul, îmbolnăvind oamenii, poate sa exporte mâncare, medicamente, aparatura medicala, etc
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.12.2022, 16:02)
se modifica legislatia interna. Ptr firmele care aduc deseuri in tara pretul depozitarii / distrugerii pe tona trebuie sa fie cu 3% peste cel din Schengen. Deci sunt solutii .
Efect6 si in Romania . Oamenii recupereaza mai mult si arunca mai putin
4. Și condamnări nimic?
(mesaj trimis de anonim în data de 18.12.2022, 17:16)
Bine, bine, au fost oprite la granița dar nu suntem și noi in UE? Șoferii nu pot fi arestați și interogați? Nu se poate merge pe fir ca să vadă cine le-a trimis? Nu se poate îndrepta înspre aia nici o acțiune? Chiar așa, nimic nimic.
Apropo de Schengen: sa vezi ce o sa zburde camioanele cu lemne din țară spre UE și respectiv cele cu gunoaie dinspre UE spre țară.
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.12.2022, 22:06)
Felicitari politiei de frontiera pentru vigilenta... Sunt si avantaje ca nu am intrat in Shengen....
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.12.2022, 12:05)
Avantajul ca vamesii nu pierd spaga!