Mai mult de o treime din totalul gospodăriilor din România aveau anul trecut un computer acasă (35%), proporţie superioară celei din anul 2007, când se înregistra un procent de 31,4%, potrivit Insitutului Naţional de Statistică (INS).
Dintre gospodăriile care au un calculator acasă, patru din cinci locuiesc în mediul urban. Faţă de anul 2007, anul trecut ponderea gospodăriilor care deţin un PC acasă a crescut atât în mediul urban, de la 46% la 49,4%, cât şi în mediul rural, de la 11,9% la 16,1%.
Potrivit INS, din analiza în profil teritorial a dotării cu computere a gospodăriilor nu rezultă diferenţe prea mari între regiuni, ponderea acestora situându-se între 28-37% din totalul fiecărei zone, excepţie făcând regiunea Bucureşti -Ilfov, unde 50,7% dintre gospodării aveau cumputere. În regiunile Nord-Est şi Sud-Muntenia s-au înregistrat proporţiile cele mai mici, 28,5% şi, respectiv, 31,4%.
Un interes ridicat în deţinerea unui computer s-a observat în gospodăriile conduse de patroni, unde aproape patru din cinci dintre ele deţin un PC, iar dintre gospodăriile conduse de salariaţi, aproape trei din cinci deţin un computer (59%).
Existenţa membrilor tineri în cadrul unei familii măreşte interesul în achiziţionarea unul calculator, lucru demonstrat prin faptul că mai mult de jumătate din gospodăriile cu trei şi, respectiv, patru persoane sunt dotate cu computere, faţă de 20,8% dintre gospodăriile cu două persoane şi 13,3% dintre gospodăriile cu o persoană.
În ceea ce priveşte dezvoltarea abilităţilor de învăţare şi de lărgire a nivelului de instruire cu ajutorul calculatorului, în cadrul gospodăriilor conduse de persoane cu nivel de instruire superior, postliceal sau liceal, majoritatea deţin PC-uri, în timp ce ponderea este modestă în cadrul gospodăriile conduse de persoane cu un nivel de instruire profesional, gimnazial sau primar.