Peste 45% din totalul rapoartelor de venituri şi cheltuieli electorale au fost declarate cu valoarea zero

F.A.
Ziarul BURSA #Politică / 29 martie 2005

Peste 45% din totalul rapoartelor de venituri şi cheltuieli electorale au fost declarate cu valoarea zero, atît la venituri cît şi la cheltuieli, potrivit Raportului privind activitatea Curţii de Conturi a României (CCR) în cadrul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare şi prezidenţiale din noiembrie 2004.

Acestă situaţie a fost catalogată de preşedintele CCR , Dan Drosu Şaguna drept "curioasă, întrucît este imposibil aşa ceva", cu atît mai mult cu cît, în prealabil, au fost declarate şi înregistrate la CCR afişe electorale şi materiale de propagandă tipărite. Majoritatea rapoartelor cu valoare zero au provenit de la candidaţii independenţi, care şi-au numit şi un număr insuficient de mandatari financiari.

Neîndeplinirea în totalitate a activităţii unor mandatari financiari este justificată de numărul mare de candidaţi înscrişi, precum şi volumul de muncă ridicat pe care îl presupune asigurarea evidenţei încasării veniturilor, plăţii cheltuielilor, raportării datelor şi informaţiilor stabilite, în termenul prevăzut de lege. În foarte multe cazuri, mandatarii financiari înregistraţi la CCR nu au avut o pregătire minimă necesară conducerii evidenţei tehnico-operative privind veniturile şi cheltuielile aferente campaniei electorale.

Legat de mandatarii financiari, preşedintele Dan Drosu Şaguna a subliniat necesitatea găsirii unei soluţii ca, pe viitor, toţi candidaţii să furnizeze date foarte exacte, în ceea ce priveşte sediul sau domiciliul acestora, pentru a fi depistaţi mai uşor în cazul unor controale.

Prin controalele CCR s-au mai constatat nereguli legate de depunerea rapoartelor de venituri şi cheltuieli electorale de alte persoane decît cele stabilite prin lege (respectiv mandatarii financiari) şi nerespectarea termenului de 15 zile pentru depunerea rapoartelor de venituri şi cheltuieli electorale.

La majoritatea candidaţilor s-a constatat că valoarea cheltuielilor a fost mai mare decît veniturile încasate. Cheltuielile neacoperite cu veniturile înregis-trate se regăsesc, în principal, la candidaţii la alegerile prezidenţiale susţinute de Alianţa D.A. PNL-PD , cu 22.438 milioane lei (22.089 milioane venituri şi 44.527 milioane lei cheltuieli), Alianţa Electorală PSD-PUR cu 18.610 milioane lei (8.530 milioane lei venituri şi 27.140 milioane lei cheltuieli) şi Partidul Noua Generaţie cu 609 milioane lei (3.079 milioane euro venituri şi 3.688 milioane lei cheltuieli).

Preşedintele Dan Drosu Şaguna a precizat că Raportul CCR s-a făcut pe baza informaţiilor primite de la reprezentanţii partidelor politice participante la alegerile parlamentare şi prezidenţiale din 2004, urmărindu-se, în special, înregistrările mandatarilor financiari, subvenţiile pentru campaniile electorale şi evidenţa donaţiilor, afişelor electorale şi rapoartele de venituri şi cheltuieli.

CCR a mai declanşat, la începutul lunii februarie 2005, un control ulterior asupra activităţii partidelor politice parlamentare în perioada 2003-2004, apreciindu-se că rezultatele acestuia se vor prezenta pînă la sfîrşitul primului semestru.

Cheltuielile electorale din 2004 au depăşit cu peste cinci miliarde lei veniturile

Rapoartele de venituri şi cheltuieli electorale de la alegerile parlamentare şi prezidenţiale din 2004 arată că valoarea totală a veniturilor înscrise în rapoarte a însumat 138,07 miliarde lei, în timp ce cheltuielile au fost de 143,28 miliarde lei, potrivit Raportului Curţii de Conturi a României (CCR) prezentat ieri de preşedintele CCR, Dan Drosu Şaguna.

Valoarea cheltuielilor electorale a depăşit cu 5,2 miliarde lei valoarea veniturilor, reprezentanţii CCR precizînd că o parte din cheltuielile angajate în timpul campaniei electorale urmează a fi decontate din veniturile pe care partidele le vor realiza în perioada de după campanie. Cheltuieli mai mari decît veniturile electorale au înregistrat Uniunea Naţională PSD-PUS (2.707 milioane lei), Alianţa D.A. PNL-PD (2.303 milioane lei), Partidul Noua Generaţie (532 milioane lei) şi UDMR (191 milioane lei).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb