Actualizare 16:48
Peste 70.000 de ruşi participă în această după-amiază la marşul din Moscova pentru a-i aduce un omagiu lui Boris Nemţov, opozant şi fost vicepremier, asasinat vineri în apropiere de Kremlin, a indicat unul dintre organizatorii manifestaţiei, relatează AFP.
''Estimăm la peste 70.000 numărul participanţilor'', a declarat pentru AFP Alexandr Riklin, unul dintre organizatorii marşului, care a fost autorizat de către municipalitate. Poliţia a indicat la rândul său un număr de peste 16.000 de participanţi la marş.
Boris Nemţov ''a murit pentru viitorul Rusiei'' sau ''El s-a bătut pentru o Rusie liberă'', scria pe pancartele purtate de manifestanţi la Moscova, potrivit jurnaliştilor AFP la faţa locului.
La Sankt Petersburg, cel de-al doilea oraş ca mărime al ţării, peste 6.000 de persoane, potrivit poliţiei, s-au strâns, de asemenea, pentru a-i adune un omagiu lui Nemţov.
---
Actualizare 15:20 Mii de persoane participă la marşul în memoria lui Boris Nemţov
Cel puţin 10.000 de persoane participă în centrul Moscovei la un marş în memoria opozantului şi fost vicepremier rus Boris Nemţov, asasinat vineri seara în apropiere de Kremlin, relatează AFP.
Boris Nemţov ''a murit pentru viitorul Rusiei'' sau ''El s-a bătut pentru o Rusie liberă'', scria pe pancartele purtate de manifestanţi la Moscova, potrivit jurnaliştilor AFP la faţa locului.
La Sankt Petersburg, cel de-al doilea oraş al Rusiei, cel puţin 2.500 de persoane s-au strâns, de asemenea pentru a-i aduce un omagiu opozantului rus.
---
Lista opozanţilor ruşi morţi ai Kremlinului se lungeşte după asasinarea, vineri noapte, a fostului vicepremier Boris Nemţov, relatează sâmbătă AFP. Agenţia franceză de presă prezintă câteva dintre numele importante de pe această listă.
27 februarie 2015: Opozantul şi fostul vicepremier Boris Nemţov, 55 de ani, a fost împuşcat mortal în jurul orei locale 23.15 în apropierea Kremlinului, în plin centrul Moscovei.
23 martie 2013: Fostul oligarh Boris Berezovski, de 67 de ani, refugiat în Marea Britanie după ce a intrat în conflict cu Vladimir Putin, a fost găsit mort în baia locuinţei sale de la Ascot (sud-vestul Londrei), cu o bucată de material textil în jurul gâtului. Ancheta nu a reuşit să stabilească dacă a fost crimă sau sinucidere.
16 noiembrie 2009: Fostul avocat în domeniul fiscal Serghei Magniţki, arestat după denunţarea unei vaste inginerii financiare, a murit într-o închisoare din Moscova din cauza lipsei asistenţei medicale după un an de arest preventiv. Decesul său a provocat o criză între Moscova şi Washington.
15 iulie 2009: Militanta pentru apărarea drepturilor omului Natalia Estemirova, de 50 de ani, reprezentanta în Cecenia a ONG-ului Memorial, a fost răpită la Grăznâi şi găsită moartă câteva ore mai târziu în Inguşetia, republică vecină din Caucazul rus. Ea denunţa abuzurile comise de puterea locală.
19 ianuarie 2009: Avocatul specializat în apărarea drepturilor omului, Stanislas Markelov, de 34 de ani, şi jurnalista de opoziţie Anastasia Baburova, au fost împuşcaţi mortal în plină stradă la Moscova când ieşeau de la o conferinţă de presă.
7 octombrie 2006: Jurnalista de opoziţie Ana Politkovskaia, 48 de ani, care denunţa atingerile aduse drepturilor omului în Cecenia, a fost împuşcată mortal în imobilul său de la Moscova.
23 noiembrie 2006: Moare la Londra transfugul rus Aleksandr Litvinenko, 43 de ani, fost spion rus care colabora cu serviciul britanic de informaţii MI6, otrăvit cu poloniu după ce a băut ceai cu oamenii de afaceri şi foşti agenţi KGB Dmitri Kovtun şi Andrei Lugovoi.
17 aprilie 2003: Deputatul şi preşedintele partidului "Rusia liberală", Serghei Iuşenkov, de 52 de ani, fost aliat al oligarhului Boris Berezovski, a fost împuşcat mortal cu un pistol cu amortizor la intrarea în imobilul său din Moscova.
AFP a realizat această listă, după ce opozantul rus şi fost vicepremier Boris Nemţov a fost împuşcat în centrul Moscovei în noaptea de vineri spre sâmbătă.
Anchetatorii ruşi au apreciat că atacul a fost un asasinat şi el a fost "minuţios planificat".
"Nu există nicio îndoială că această crimă a fost minuţios planificată, la fel ca şi locul ales pentru crimă", respectiv Marele pod de piatră din apropierea Kremlinului, a precizat comisia de anchetă rusă într-un comunicat.
"După toate probabilităţile, arma care a fost utilizată este un pistol Makarov", o armă de mână folosită de forţele de poliţie şi de armata rusă şi în consecinţă foarte răspândită, se mai menţionează în textul citat.
Anchetatorii au mai găsit la locul crimei şase tuburi de muniţie de calibrul 9 mm, dar care provin de la mai mulţi fabricanţi, ceea ce face mai dificilă determinarea originii.
"Boris Nemţov se deplasa împreună cu însoţitoarea sa la apartamentul său, care este situat nu departe de locul faptelor. Este evident că organizatorii şi autorii acestei crime erau informaţi cu privire la traseul său", conchide comisia de anchetă.
Potrivit comunicatului, martorii crimei au fost deja interogaţi de anchetatori. Pe lângă o crimă motivată politic, autorităţile studiază şi pista islamistă, Boris Nemţov privind ameninţări în urma susţinerii exprimate faţă de jurnalul satiric francez Charlie Hebdo după atentatele de la Paris de la începutul lui ianuarie, potrivit comisiei de anchetă.
Pista unui asasinat legat de conflictul ucrainean este de asemenea avută în vedere, opozantul făcând apel public la ruşi să protesteze împotriva "agresiunii ruse în Ucraina".
"Toată lumea ştie că printre părţile implicate în conflict se află indivizi foarte radicali, care nu răspund în faţa niciunei autorităţi", a declarat purtătorul de cuvânt al comisiei, Vladimir Markin.
Într-un interviu recent, Boris Nemţov declara că se teme de preşedintele rus Vladimir Puţin şi că acesta ar putea să îl omoare din cauza opoziţiei sale faţă de războiul din Ucraina, notează BBC. În acelaşi timp, conform unui purtător de cuvânt al Kremlinului, Putin a condamnat această crimă.
Preşedintele Vladimir Putin a declarat că asasinarea liderului de opoziţie Boris Nemţov "poartă semnele distinctive ale unui asasinat la comandă şi reprezintă o provocare". Putin a transmis că "se va face totul pentru ca aceia care au plănuit asasinatul şi executanţii acestei crime laşe şi cinice să primească pedeapsa pe care o merită", relatează AFP.
"Boris Nemţov şi-a lăsat amprenta în istoria Rusiei, în viaţa politică şi în cea a societăţii. El şi-a exprimat mereu deschis şi cinstit poziţiile", a afirmat preşedintele rus într-un mesaj de condoleanţe către Dina Eidman, mama lui Boris Nemţov. "Împărtăşesc sincer durerea care v-a lovit", a adăugat Putin.
Boris Nemţov trebuia să participe astăzi la o demonstraţie a opoziţiei într-un cartier periferic al Moscovei. În ultimul mesaj postat pe Twitter, Nemţov a făcut un apel la opoziţia dezbinată din Rusia de a se uni într-un marş anti-război care era planificat pentru astăzi.
În schimb, opoziţia rusă a primit din partea primăriei Moscovei autorizaţia să desfăşoare un marş în centrul oraşului în memoria lui Boris Nemţov.
Nemţov a fost ucis la câteva ore după ce, în timpul unei dezbateri radiodifuzate, a lansat un apel pentru participarea duminică la un marş împotriva preşedintelui Vladimir Putin şi a politicii acestuia de susţinere a insurgenţilor proruşi din Ucraina.
1. Medvedev, Putin, cine îi mai deosebește
(mesaj trimis de Cristi C în data de 01.03.2015, 11:55)
Medvedev era președinte între 2008 și 2012. Dar sigur că trebuie să credem că Putin făcea totul.
În particular, nici nu contează că țintele celor doi Markelov și Baburova erau grupurile neo-naziste din Rusia (ea fiind parte dintr-o organizație anarho-comunistă), nu Kremlinul.
Iar în cazul Estemirovei, ea părea mai degrabă criticul guvernatorului Ceceniei, Ramzan Kadîrov, unde este la fel de multă democrație ca în țările islamice, de exemplu Arabia Saudită. Kremlin și Cecenia sunt același lucru în mintea AFP.
Nici nu mai contează. Când avem ordin de sus să "blame it on Putin", executăm.
Dacă are cineva chef, ar putea frunzări paginile 166-168 din cartea "Russia's New Politics: The Management of a Postcommunist Society" de Stephen White (2000). Acesta trece în revistă crimele politice din perioada Boris Elțîn, mai ales la finalul anilor 90. Câteva fragmente:
"Câțiva deputați din Duma au fost uciși"
"Generalul Lev Rokhlin, șeful comitetului parlamentar pentru forțe armate"
"Konstantin Borovoi, șeful partidului pentru libertate economică"
"Galina Starovoitova, important parlamentar liberal"
"Asistenții parlamentarilor erau uciși cu o rată de unul pe lună la finalul anilor 90"
"Adjunctul ministrului de justiție a fost găsit într-o baltă de sânge"
Și lista continuă cu primarii orașelor omorâți atunci, bankeri, sportivi, jurnaliști și așa mai departe. Autorul indică spre mafia rusă/georgiană/cecenă/etc ce beneficia de elemente corupte printre autorități locale și poliție, nu de Kremlin.
2. Wikipedia are deja compilată o listă
(mesaj trimis de Cristi C în data de 01.03.2015, 14:18)
A asasinatelor politice din SUA.
AFP-ul meu extrage numele cele mai importante din anii 2000.
Membru al Congresului, Gabrielle Giffords, tentativă de asasinat în 2011, împușcată în cap. Ea a supraviețuit, alți 6 au murit. Printre ei, judecătorul John Roll.
Bill Gwatney, 2008, președinte al Democraților din Arkansas (ucis înaintea alegerilor).
Thomas Waller, 2001, crimă nerezolvată, procuror federal și activist al legislației pentru controlul armelor.
Deci se mai moare și în SUA din motive de convingeri politice. Casa Albă ce păzește?
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de MIHAI în data de 01.03.2015, 16:47)
In situatia ca se intalnea cu o ucraineanca e posibil ca servicile secrete ruse sa-l fi considerat spion ucrainean
2.2. Relația era veche (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de Cristi C în data de 01.03.2015, 20:39)
Cel puțin așa scrie presa. Că el și fotomodelul ucrainian aveau o relație de câțiva ani.
Pe lista mea de suspecți, serviciile secrete oficiale sunt pe ultimul loc, foarte improbabil.
Pe primul sunt islamiștii ISIS din Caucaz (care vor instabilitate în Rusia pentru a putea ataca; l-au și amenințat pe Putin pentru sprijinul Siriei și au spus că vor elibera Cecenia).
Pe al doilea sunt ucrainienii (aceia extremiști, care vor diabolizarea lui Putin pentru a lua arme de la americani și a continua lupta). Povestea ucrainiană cum că Putin vroia să îl lichideze pentru că avea documente compromițătoare despre implicarea Rusiei în Donbas este o poveste pentru copiii cretini (iar partea ucrainiană se decredibilizează cu fiecare silabă pe care o mai scoate pe plan internațional). În mod evident, dacă victima se plimba pe pod cu mândra, cineva putea pătrunde în locuință pentru a îi distruge documentele (dacă le avea fizic în casă). Cu el mort, documentele unde sunt? De ce nu apar? Pentru că nu există.