Peste 80% din energia pentru 2009 este tranzacţionată transparent

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 13 ianuarie 2009

Anul 2008 a plasat OPCOM (operatorul bursei noastre de energie) pe primul loc în Europa de Est ca lichiditate pe piaţa spot (PZU), care a înregis­trat o cotă de aproape 10% din totalul consumului net prognozat. Pe Piaţa Centralizată a Contractelor Bilaterale (PCCB), administrată tot de OPCOM, s-a tranzacţionat o cantitate de 10.475.242 MWh cu livrare în 2009, reprezentând o cotă de 20% din consumul estimat al anului curent.

Tranzacţiile de pe toate platformele administrate de OPCOM au acoperit 25,1% din consumul de electricitate pe 2008, în condiţii de concurenţă şi transparenţă. Astfel, tranzacţiile cu livrare în anul 2008 s-au cifrat la 13.819.635 MWh.

Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), ne-a declarat: "Raportul OPCOM pentru 2008 este îmbucurător, mai ales că s-a tranzacţionat transparent, pe PCCB, o cincime din energia aferentă acestui an".

Acest lucru înseamnă o creştere cu aproape 5% a cantităţilor tranzacţionate faţă de nivelul înregistrat în 2008. Per total, în 2009, vom avea circa 80% din energie contractată : 50% reprezintă piaţa reglementată stabilită de ANRE, 20% reprezintă PCCB şi circa 10% PZU. Restul de aproape 20% sunt contractele directe, negociate în anii trecuţi".

Domnia sa susţine că este loc şi de mai bine, respectiv transparentizarea acestui procent de 20% din piaţă cu contractare directă, dar şi îmbunătăţirea PCCB. Furnizorii şi autorităţile lucrează, acum, la definirea unor produse şi contracte standard pentru piaţa centralizată, care să îmbunătăţească poziţia operatorilor faţă de producători. Preşedintele AFEER a adăugat: "Sper ca 2009 să ne aducă aplicarea acestor contracte standard pe PCCB şi mai sper ca înfiinţarea companiei energetice naţionale, dacă se va produse, să nu distorsioneze piaţa concurenţială. Mai sper ca, în fiecare an, să crească semnificativ procentul de energie tranzacţionată transparent".

2008 a adus OPCOM tranzacţii totale de 11,5 TWh încheiate pe PCCB şi o cotă de 15,66% a PCCB din consumul naţional.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. l cercetat penal pentru apartenenta la complotul indreptat impotriva intereselui public si vreau sa lamurim un lucru:

    daca asa e precum spuneti ca toti producatorii de energie electrica trebuie sa-si vanda in proportie de 50% energia la pretul reglementat de ANRE, ce a impiedicat ANRE-ul sa oblige producatorii sa vanda inainte de semnarea celebrelor contracte cu baietii destepti toata energia produsa la acelasi pret reglementat? 

    Pana la operationalizarea OPCOM toata energia produsa de companiile de stat trebuia vanduta la pret reglementat. 

    La aceasta intrebare numai d-l Lungu in calitatea domniei sale de fost Presedinte al ANRE si cercetat penal exact pentru savarsirea acestei fapte ne poate raspunde.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb