Mai mult de 70% dintre membrii Blocului Naţional Sindical (BNS) consideră că nu sînt reprezentaţi de nici un partid politic actual, arată rezultatele unui sondaj realizat de institutul "Irecson" pe un eşantion de aproximativ 130.000 de membri de sindicat afiliaţi la BNS. "Este o palmă dată de societatea civilă clasei politice din România şi un moment de reflecţie pentru politicienii care demonstrează, prin sondaje false, că au cîştigat electoratul", a comentat Matei Brătianu, secretar general al BNS. Doar 15% din cei chestionaţi au încredere în PSD, următorul partid care reprezintă interesele salariaţilor, în opinia sindicaliştilor, fiind PNL, cu aproximativ 13%.
Pentru rezolvarea revendicărilor, aproximativ trei sferturi din cei chestionaţi s-au arătat dispuşi să se implice în soluţionarea problemelor prin acţiuni de protest. Sindicaliştii preferă, în proporţie de 80%, ca formă de protest, grevele, urmînd mitingurile şi marşurile.
Referitor la relaţia confederaţiei sindicale cu mediul politic, 44% din salariaţi vor ca BNS să rezolve revendicările numai prin dialog, mitinguri şi greve, fără nici o relaţie cu partidele politice, în timp ce 39% doresc lideri sindicali în sfera politicului. Dintre aceştia din urmă, cei mai mulţi, respectiv 23%, consideră că BNS ar trebui să se implice în crearea şi coordonarea unei noi forţe politice, care să apere drepturile şi interesele membrilor de sindicat şi salariaţilor. Dumitru Costin, preşedintele confederaţiei sindicale, susţine că, la următoarea întîlnire a Consiliului Naţional al BNS va lua în calcul dorinţa celor aproape 100.000 de sindicalişti (23%), care vor un partid.
Peste 80% din salariaţii şi membri BNS sînt nemulţumiţi de aspectele economico-sociale ale vieţii, evidenţiate de creşterea preţurilor la produsele alimentare, energie electrică şi gaze, salariile obţinute, impozitele şi taxele mari, condiţiile de muncă, serviciile medicale şi creşterea vîrstei de pensionare. Cea mai mare problemă este generată de creşterea preţurilor, urmată, la mică distanţă, de fiscalitatea excesivă. "Considerăm că procentul mare al salariaţilor care şi-au exprimat nemulţumirea faţă de măsurile luate de Guvern în acest domeniu ar trebui să le dea de gîndit celor aflaţi la conducerea ţării şi ar trebui să înceteze cu satisfacerea cerinţelor instituţiilor financiare internaţionale în detrimentul populaţiei", arată comunicatul BNS.