Peste 90% - grad de absorbţie a fondurilor PHARE şi ISPA

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 3 august 2010

Peste 90% - grad de absorbţie a fondurilor PHARE şi ISPA

Gradul de absorbţie a fondurilor PHARE este, în prezent, de 91,73%, ţara noastră având contracte semnate în valoare totală de 1,39 miliarde euro. Conducerea Oficiului de Plăţi şi Contractare PHARE (OPCP) din Ministerul Finanţelor Publice ne-a declarat că alocarea ţării noastre în cadrul programelor PHARE se ridică la 1,52 miliarde euro, din care sumele efectiv plătite către beneficiari sunt în valoare totală de 1,26 miliarde euro.

În cadrul programului ISPA, gradul de absobţie este de 96,54%, contractele semnate fiind în valoare de 1,37 miliarde euro. Totalul sumelor plătite către beneficiari până la finele primului semestru este de 1,04 miliarde euro. Alocarea României în cadrul ISPA este de 1,42 miliarde euro, din care 1,02 miliarde euro reprezintă fondurile pentru investiţiile de mediu.

Pe programul Schengen, alocaţia ţării noastre este de circa 480 milioane euro, din care 355,2 milioane euro au fost deja contractate. Astfel, gradul de absorbţie este, în prezent, de 74%, cu sume efectiv plătite către beneficiari de 95,8 milioane de euro.

OPCP nu consideră că au existat probleme în contractarea finanţării europene. La nivel de OPCP, au fost semnate şi derulate 4579 de contracte finanţate din PHARE, ISPA Mediu şi Schengen. Reprezentanţii Oficiului ne-au mai declarat: "Dorim să facem cunoscut faptul că, având ca perioadă de referinţă intervalul 2006 - 2010, o evaluare generală a datelor existente la nivelul OPCP privind situaţia personalului şi situaţia programelor derulate a scos în evidenţă un deficit permanent, evidenţiat inclusiv în Rapoar­tele de audit ale organismelor abilitate. OPCP a făcut, sistematic, eforturi de a sprijini beneficiarii pentru finalizarea cu succes a proiectelor contractate, oferind, totodată, consiliere acestora privind modul de implementare, modul de raportare. OPCP a primit din partea Comisiei Europene, în iunie 2006, acreditarea External Descentralised Implementation System - E.D.I.S. pentru ISPA Mediu şi, în decembrie 2006, pentru PHARE, fiind singura entitate care a obţinut aceste acreditări înainte de aderarea la Uniunea Europeană. Aces­te acreditări presupun că activităţile desfăşurate la nivelul OPCP sunt în concordanţă cu standardele europene, nemaifiind necesară supervizarea din partea autorităţilor europene, realizată anterior, prin Delegaţia Comisiei Europene în România şi a permis utilizarea fondurilor PHARE şi ISPA Mediu după aderare".

În 2008, pentru o mai bună implementare tehnică a programelor ISPA Mediu, activitatea de implementare a fost delegată beneficiarilor (regii autonome), aceştia devenind, la rândul lor, autorităţi contractante, OPCP efectuând doar execuţia plăţilor şi recuperarea sumelor neeligibile.

Ţara noastră are de rambursat către Uniunea Europeană 27,2 milioane euro din fonduri PHARE şi 11,3 milioane de euro din fondurile ISPA. Aceste fonduri au fost utilizate greşit de către beneficiari şi au fost recuperate de OPCP. Astfel, până în prezent, suma recuperată şi rambursată către Comisia Europeană este de 22,7 milioane de euro din fonduri PHARE şi de 1,5 milioane euro din fonduri ISPA.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb