Peste două treimi din românii care muncesc în străinătate lucrează legal

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 21 iulie 2006

Din numărul estimat de aproape două milioane de români care muncesc în străinătate, peste două treimi lucrează în mod legal, a declarat ieri, secretarul de stat în Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei (MMSSF) Daniela Nicoleta Andreescu, coordonatorul Departamentului pentru Munca în Străinătate (DMS). Aceştia au plecat în mod legal din Româ-nia la muncă în străinătate sau şi-au reglementat între timp situaţia în ţara de destinaţie, a precizat oficialul MMSSF, citat de Rompres. Statisticile relevă creşterea continuă a numărului de persoane care emigrează în baza unui contract de muncă.

Numărul estimat al cetăţenilor români care au migrat în scop de muncă, în mod legal, în străinătate, în primul semestru din 2006 este de 21.878 per-soane, conform datelor culese de la misiunile diplomatice.

DMS apreciază însă că numărul de vize eliberate este scăzut comparativ cu situaţia reală, în condiţiile în care nu toate misiunile diplomatice au transmis datele solicitate, acest demers nefiind obligatoriu.

Din datele centralizate, care pot fi însă incomplete, în acest an principalele destinaţii ale românilor au fost Germania, care a eliberat 9.187 vize de muncă (41,99%), Marea Britanie - 1.121 vize de muncă, Belgia - 597, Japonia - 559, Elveţia - 400. De asemenea, numărul contractelor de muncă obţinute de lucrătorii români mediaţi de Oficiul pentru Migraţia Forţei de Muncă (OMFM) în primele şase luni din 2006 a fost de 32.823.

În Spania au fost obţinute 5.640 contracte de muncă (17,18% din total), în principal în agricultură, industria lemnului, servicii, gastronomie, industria alimentară, durata contractelor fiind de 2,5-12 luni. Au fost selecţionate în special femei - 4.090 şi au predominat persoa-nele cu vârsta între 26-35 de ani (aproape jumătate din total), provenind în special din Muntenia şi Oltenia.

În Germania au fost obţinute în intervalul analizat 27.027 contracte de muncă (82,34%) din total, în principal în gastronomie şi agricultură, dar şi în industrie şi în domeniul sănătăţii. Totodată, au fost mediate 57 de persoane pentru a munci în Elveţia, 95 de persoane pentru Franţa şi patru pentru Qatar. Conform datelor furnizate de Inspecţia Muncii, numărul cetăţenilor români care au plecat prin intermediul agenţilor privaţi în primul trimestru al anului în curs a fost 2.324, din care 762 în SUA, 519 în Cipru, 205 în Italia şi 129 în Germania, cele mai căutate do-menii fiind construcţiile, gas-tronomia şi domeniul hotelier.

Numărul total al contractelor de muncă obţinute prin intermediul OMFM şi al agenţilor privaţi este de 35.147, ponderea OMFM fiind de 93%.

În opinia DMS, această situaţie nu este cea reală în ceea ce priveşte agenţii privaţi, iar OMFM este apreciat ca modalitatea cea mai sigură şi responsabilă la care apelează cei care vor să lucreze în străinătate în mod legal. Daniela Nicoleta Andreescu a mai precizat că în 2005 numărul persoanelor mediate de OMFM a scăzut cu 23% faţă de 2004, dar în primul semestru din 2006 s-a înregistrat o creştere de 76%.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb