Peste o mie de persoane au manifestat la Cairo împotriva regimului preşedintelui Sissi

Ioana Dogaru
Internaţional / 16 aprilie 2016

Peste o mie de egipteni au manifestat vineri în centrul capitalei Cairo cerând căderea regimului preşedintelui Abdel Fatah al-Sissi, în cea mai mare manifestaţie de contestare a puterii din ultimii doi ani, relatează France Presse.

În cursul serii, poliţia a folosit gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe ultimii manifestanţi, în timp ce poliţişti în civil îi urmăreau pe alţi protestatari pe străzile adiacente locului de adunare, potrivit unui corespondent al AFP.

Anterior în cursul zilei, poliţia a dispersat o altă manifestaţie în cartierul Mohandessine folosind grenade lacrimogene şi arestând cel puţin 12 persoane, potrivit unui ofiţer de poliţie.

La Alexandria, în nord, forţele de ordine au folosit de asemenea gaze lacrimogene împotriva protestatarilor şi i-au arestat pe unii dintre ei, potrivit aceleiaşi surse.

La Cairo, principala manifestaţie a avut loc în apropiere de sindicatul jurnaliştilor, în centru, la apelul militanţilor de stânga şi al laicilor, care nu s-au mai mobilizat niciodată atât de masiv împotriva regimului preşedintelui Sissi de la alegerea acestuia în iunie 2014.

Oficial organizată pentru a protesta împotriva retrocedării a două insule din Marea Roşie Arabiei Saudite, adunarea s-a transformat într-o mişcare de contestare a regimului.

Preşedintele Sissi se bucură de la alegerea sa de o mare popularitate, însă de câteva luni este ţinta a numeroase critici pentru felul în care gestionează criza economică şi pentru persistenţa violenţelor comise de poliţie.

Fost comandant al armatei care l-a destituit în 2013 pe predecesorul său islamist Mohamed Morsi, Sissi este acuzat de organizaţiile internaţionale de apărare a drepturilor omului că a instaurat un regim ultra-autoritar, reprimând orice formă de opoziţie, fie ea islamistă, laică sau liberală.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb