Reporter: Care este poziţia statelor membre UE faţă de introducerea taxei pe produsele solare? Care este poziţia României?
Flavius Iliescu: Din informaţiile pe care le-am primit de la AFASE (Alliance For Affordable Solar Energy), 23 de state membre nu sus-ţin propunerea Comisiei Europene de impunere a măsurilor anti-dumping provizorii aplicate importurilor de produse solare din China. 18 state membre s-au opus (inclusiv Germania), 5 state s-au abţinut (între care şi România), în timp ce doar 4 state s-au pronunţat în favoarea impunerii taxelor anti-dumping (Portugalia, Franţa, Lituania şi Italia).
Conform procedurii, votul statelor membre este unul consultativ în această fază, iar Comisia Europeană va decide până pe data de 6 iunie dacă va impune sau nu măsuri anti-dumping provizorii pentru 6 luni. Ulterior, în luna decembrie a acestui an, statele membre vor decide în cadrul Consiliului UE dacă se vor impune sau nu măsuri anti-dumping definitive. Din păcate, România a adoptat o poziţie neutră în acest caz.
Trebuie menţionat că atât Asociaţia Industriei Fotovoltaice din Româ-nia (RPIA), cât şi Asociaţia Română pentru Energie Verde şi Dezvoltare Durabilă (AREVDD), entităţi care reprezintă actorii de pe piaţa noastră fotovoltaică, s-au declarat împotriva impunerii de măsuri anti-dumping. Aceste asociaţii au semnat scrisoarea comună adresată, de 15 asociaţii de profil din UE, lui Karel De Gucht, comisarul pentru comerţ. De asemenea, poziţia indus-triei a fost făcută cunoscută autorităţilor prin intermediul unor documente şi întâlniri la care au participat manageri de companii.
Reporter: Cum a fost afectată industria fotovoltaică din România de intenţia de impozitare a UE?
Flavius Iliescu: Cunoaştem mulţi operatori din industria fotovoltaică din România care au declarat că vor fi nevoiţi să-şi închidă afacerea din cauza taxelor. Energia regenerabilă este un domeniu în care s-a investit cel mai mult în ultima perioadă în România, unde acum investiţiile sunt blocate din cauza taxei anti-dumping şi a modificării schemei de suport de stimulare a producţiei de energie curată. Taxele vor genera o creştere de preţuri, care va antrena o scădere a cererii şi un declin substanţial al proiectelor fotovoltaice.
La 1 martie 2013, Comisia Europeană a dispus înregistrarea tuturor importurilor de produse solare din China pentru a putea aplica retroactiv taxele anti-dumping. Acest lucru a determinat o incertitudine pe piaţă. La acest moment, este foarte dificil să găseşti produse solare întrucât stocurile sunt epuizate, nici importatorii, nici exportatorii nu doresc să-şi asume riscul taxelor anti-dumping, care ar putea fi aplicate şi retroactiv. Din acest motiv, Petawatt şi mulţi alţi operatori din industrie sunt puşi într-o poziţie dificilă, pentru că nu sunt în măsură să furnizeze cotaţii de preţ clienţilor pentru proiecte viitoare sau să garanteze accesul la volumul necesar de panouri solare.
Reporter: Dacă taxa este introdusă, ce efecte economice va avea?
Flavius Iliescu: Majoritatea companiilor din industria fotovoltaică din România se confruntă cu dificultăţi. Există multe cazuri de proiecte abandonate. Cei mai mulţi dintre partenerii contractuali ai Petawatt şi-au anunţat intenţia de a renunţa la executarea proiectului lor, chiar dacă mulţi dintre ei au făcut deja achiziţia terenului, studii de fezabilitate, proiecte tehnice şi, de asemenea, credite bancare. Odată cu introducerea de taxe anti-dumping, inclusiv taxe retroactive, se vor descuraja investiţiile, iar proiectele fotovoltaice vor fi lipsite de profitabilitate. Cererea pentru instalaţii solare va scădea în detrimentul întregului lanţ valoric al industriei fotovoltaice.
Un studiu realizat de Prognos, un centru de cercetare economică din Elveţia, a arătat cu argumente pertinente că impunerea de taxe de 60% va genera pierderea a 242.000 de locuri de muncă şi 27 de miliarde de euro în materie de valoare adăugată, în numai 3 ani. Taxe de numai 15% vor distruge 85% din cererea pe piaţă fotovoltaică europeană. Peste 450 de companii ce activează pe piaţa energiei solare europene s-au coalizat, creând AFASE (Alliance For Affordable Solar Energy) şi au trans-mis semnale de alarmă Comisiei Europene şi guvernelor statele membre, pentru a le explica consecinţele adoptării acestor măsuri asupra industriei fotovoltaice.
Reporter: Ce avantaje oferă preţurile bune ale produselor solare aduse din China asupra industriei de profil europene, în contextul diminuării subvenţiilor pentru energia verde în România şi alte ţări UE?
Flavius Iliescu: Măsurile de politică publică luate de majoritatea statelor membre ale UE de a reduce numărul de certificate verzi sau tarifele fixe au avut un impact semnificativ asupra industriei fotovoltaice din aval, care a putut supravieţui numai pentru că produse solare din China s-au vândut la preţuri care au putut atrage cerere şi au permis realizarea unei marje de profit în cadrul lanţului valoric fotovoltaic. Măsurile de reducere a schemei publice de sprijin au afectat cererea şi, prin urmare, au afectat toţi producătorii din industria solară. Producătorii din UE au suferit mai mult din cauza incapacităţii lor de a realiza raţionalizări de cost şi economii de scară, aşa cum au reuşit companiile din China.
De asemenea, producătorii europeni au semnat contracte de aprovizionare cu materii prime pe termen lung atunci când preţul acestora era foarte ridicat. Produsele solare din China au generat un boom de dezvoltare în industria fotovoltaică românească şi europeană. Aceste produse oferă un raport calitate-preţ foarte bun şi au alimentat proiectele fotovoltaice din România şi UE, ajutând la atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă stabilite de Strategia Europa 2020 (paritatea grilei de energie). Energia regenerabilă trebuie să atingă o pondere de 20% din totalul energiei electrice produse.
De aceea, investiţiile în instalaţii fotovoltaice trebuie încurajate. Energia solară este o sursă predictibilă de energie, cu un potenţial uriaş în România, care oferă condiţii excelente pentru dezvoltarea de proiecte fotovoltaice. Totuşi, acest lucru este dificil de realizat prin panouri solare din UE care au costuri ridicate şi inhibă cererea de pe piaţă, majoritatea dezvoltatorilor din România neavând capacitatea financiară de a dezvolta proiecte cu panouri solare europene.
Reporter: Vă mulţumesc!
"La acest moment, este foarte dificil să găseşti produse solare întrucât stocurile sunt epuizate, nici importatorii, nici exportatorii nu doresc să-şi asume riscul taxelor anti-dumping, care ar putea fi aplicate şi retroactiv. Din acest motiv, Petawatt şi mulţi alţi operatori din industrie sunt puşi într-o poziţie dificilă, pentru că nu sunt în măsură să furnizeze cotaţii de preţ clienţilor pentru proiecte viitoare sau să garanteze accesul la volumul necesar de panouri solare".
•
"Măsurile de politică publică luate de majoritatea statelor membre ale UE de a reduce numărul de certificate verzi sau tarifele fixe au avut un impact semnificativ asupra industriei fotovoltaice din aval, care a putut supravieţui numai pentru că produse solare din China s-au vândut la preţuri care au putut atrage cerere şi au permis realizarea unei marje de profit în cadrul lanţului valoric fotovoltaic. Măsurile de reducere a schemei publice de sprijin au afectat cererea şi, prin urmare, au afectat toţi producătorii din industria solară".