Ungaria nu doreşte ca NATO să devină un bloc ''anti-China'' şi nu va susţine această idee, a afirmat joi ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, aflat la Washington pentru a participa la Summitul aniversar al Alianţei Nord-Atlantice, relatează Agerpres.
Într-o declaraţie pentru postul public ungar de televiziune, Szijjarto a spus, de asemenea, că aderarea Ucrainei la NATO ar slăbi unitatea din interiorul Alianţei.
Miercuri, şeful diplomaţiei ungare a declarat că aderarea Ucrainei la NATO "este evident exclusă", realistic vorbind, întrucât acest lucru ar crea ameninţarea unui conflict direct cu Rusia.
Vorbind în marja Summitului NATO, Peter Szijjarto a estimat că discuţiile de la reuniune au fost marcate de o "enormă duplicitate". "Se încearcă proiectarea unei imagini a aderării ucrainene la NATO, deşi toată lumea ştie că este exclus şi nici nu intră în discuţie", a spus el.
Potrivit lui Szijjarto, situaţia a dus la "acrobaţii gramaticale" în declaraţia finală a summitului, "pentru că dacă NATO ar primi Ucraina, am trăi sub ameninţarea constantă, făţişă şi extrem de periculoasă a războiului, întrucât aderarea Ucrainei la NATO ar prefigura un conflict direct între Rusia şi NATO".
Deşi nimeni nu urmăreşte asta, "în mainstream se sugerează că este necesară cea mai apropiată cooperare posibilă" (a Ucrainei cu NATO), a insistat el. "Încă o dată, Ucraina nu va fi invitată în NATO, aşa încât aderarea ei este practic în afara discuţiei. Desigur, toată lumea va face declaraţii despre cât este de importantă", a adăugat ministrul de externe ungar.
Liderii statelor NATO, reuniţi miercuri la Washington, şi-au exprimat "îngrijorarea profundă" cu privire la apropierea dintre Rusia şi China. Ei au denunţat sprijinul Beijingului pentru efortul de război al Rusiei în Ucraina.
"Parteneriatul strategic din ce în ce mai strâns dintre Rusia şi China, precum şi încercările lor întrepătrunse de a destabiliza şi remodela ordinea internaţională bazată pe reguli, provoacă îngrijorări profunde", indică declaraţia finală a summitului.
China "joacă acum un rol determinant în războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei", au adăugat liderii statelor aliate, cerând Beijingului, "în calitatea sa de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU să nu mai susţină material şi politic efortul de război al Rusiei".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.07.2024, 18:03)
doar daca china nu intelege mesajul
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.07.2024, 01:09)
Numai ca ce treaba are Atlanticul de Nord cu China? Ce facem aici?
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.07.2024, 06:14)
rusia si china NU sant prieteni dar ...
dusmanul dusmanului meu = imi este prieten
faptul ca NATO vrea razboi atat cu rusia cat si cu china = NATO a determinat apropierea rusiei de china
pacat ca NATO NU se gandeste si sa faca pace ...
dar in situatia de razboi = este mai usor pentru politicieni sa sperie si sa manipuleze alegatorii prin frica indusa ...
trebuie sa ne fie frica de cineva sau ceva = si avem de unde alege conform mainstream media (presa oficiala a politicienilor aflati la guvernare ) = rusia , china , incalzirea globala , covid sau late viitoare virusuri
oamenii infricosati sant usor de manipulat ....
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.07.2024, 09:34)
Mama dar ce curaj mai are
si baiatul asta,
parca nu ar fi politician "minunat" din UE