Petre Tobă, la DNA

Gabriel Tănase
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 9 septembrie 2016

Petre Tobă

Petre Tobă

Actualizare 12:13

Procurorii anticorupţie au dispus astăzi efectuarea urmăririi penale faţă de Petre Tobă, fost ministru al Afacerilor Interne, pentru infracţiunea de favorizarea făptuitorului, informează un comunicat al DNA.

În ordonanţa de efectuare a urmăririi penale faţă de fostul ministru se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt: "La data de 1 aprilie 2016, suspectul Tobă Petre, în calitate de ministru al Afacerilor Interne, printr-o adresă scrisă, a refuzat, cu încălcarea legii, declanşarea procedurii de declasificare a înscrisurilor reţinute ca mijloace de probă în dosarul nr. 20/P/2016, al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în scopul excluderii unor probe utile dovedirii acuzaţiilor în dosarul respectiv".

Petre Tobă este cercetat alături de alte 24 de persoane, şefi şi angajaţi din cadrul Ministerului Afacerilor Interne - Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă (D.I.P.I.), suspecte pentru infracţiuni de deturnare de fonduri, delapidare, abuz în serviciu, fals şi uz de fals.

Procurorii precizează că fostului ministru i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile articolului 307 Cod de procedură penală.

(I.S.)

----------

Actualizare 11:49 Petre Tobă, pus oficial sub acuzare pentru favorizarea făptuitorului

Fostul ministru de Interne Petre Tobă a declarat, la ieşirea din sediul DNA, că i s-a adus la cunoştinţă faptul că a fost dispusă urmărirea sa penală sub acuzaţia de favorizarea făptuitorului în dosarul în care sunt anchetate fapte de corupţie la DIPI.

Tobă a afirmat: "Mi s-a adus la cunoştinţă faptul că a fost dispusă urmărirea penală faţă de acuzaţia de favorizare a făptuitorului. Niciodată nu am comentat un dosar penal, nu îl voi comenta acum. Faza de urmărire penală este confidenţială, nu pot face declaraţii. Cred în nevinovăţia mea şi voi prezenta toate probele",.

(S.A.)

-----------

Fostul ministru de Interne Petre Tobă s-a prezentat în această dimineaţă la DNA, fiind citat în dosarul în care este anchetat pentru favorizarea infractorului.

La intrarea în sediul DNA, Tobă a declarat: "Am fost citat în calitate de suspect pentru comiterea infracţiunii de favorizarea făptuitorului. După cum cunoaşteţi, am depus demisia din funcţia de ministru al Afacerilor Interne tocmai pentru a nu implica ministerul într-un scandal public. Îmi susţin nevinovăţia şi sunt prezent aici tocmai pentru a prezenta toate argumentele mele în susţinerea nevinovăţiei. Sunt convins că, până la urmă, cu toate argumentele pe care le voi prezenta, îmi voi dovedi nevinovăţia".

Preşedintele Klaus Iohannis a aprobat ieri ridicarea imunităţii pentru urmărirea penală a fostului ministru.

DNA susţine, într-un comunicat de presă, că, pe 1 aprilie 2016, în contextul în care la DNA se afla în instrumentare dosarul 20/P/2016, prin care au fost trimişi în judecată Gabriel Oprea şi alte persoane, Petre Tobă, în calitate de ministru al Afacerilor Interne, a refuzat declanşarea procedurii de declasificare parţială a unor documente.

DNA a precizat: "Solicitarea procurorilor, formulată în conformitate cu prevederile Codului de procedură penală şi cele din domeniul informaţiilor clasificate, viza câteva paragrafe din ordine emise la nivelul ministerului, privind normativele a căror încălcare a fost reţinută în sarcina funcţionarilor acuzaţi penal în legătură cu gestionarea fondurilor operative. Concret, în prezenta cauză, s-a constatat că ministrul Afacerilor Interne Tobă Petre a refuzat, în mod discreţionar, declanşarea procedurii de declasificare a unor normative a căror încălcare vizează conţinutul constitutiv al infracţiunilor de abuz în serviciu şi deturnare de fonduri, adică într-o situaţie în care este exclusă protecţia informaţiilor clasificate, conform art. 3 din Legea nr. 182/2002, privind protecţia informaţiilor clasificate, întrucât ar conduce la ignorarea art. 10 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului (dreptul la un proces echitabil care include dreptul de informare asupra acuzaţiei penale)".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb