Sute de angajaţi de la platformele petroliere de petrol şi gaze din Norvegia au intrat astăzi în grevă pentru a solicita o majorare a salariilor, greva obligând grupul petrolier Shell să oprească producţia la un câmp petrolifer în timp ce cotaţia barilului de ţiţei Brent a trecut peste pragul de 79 de dolari, transmite Reuters.
Aceasta este cea mai mare grevă care afectează sectorul petrolier din Norvegia după cele 16 zile de proteste din 2012 care au redus producţia de ţiţei a Norvegiei cu aproximativ 13% şi producţia de gaze naturale cu 4%.
Norvegia este cel mai mare producător de petrol din Europa Occidentală iar greva din ţară a făcut ca preţul barilului de ţiţei Brent să crească cu 1,2%, până la 79,03 dolari, după un avans de 1,2% în cursul zilei de luni pe fondul îngrijorărilor cu privire la livrările globale.
La scurt timp după ce a expirat termenul limită fixat pentru miezul nopţii, un meditator desemnat de stat a anunţat că discuţiile dintre două sindicate (Safe şi YS) şi Asociaţia armatorilor norvegieni, care îi reprezintă pe angajatorii platformelor petroliere, s-au încheiat fără a se ajunge la un acord. "Poziţiile părţilor sunt atât de îndepărtate încât nu are rost să prezinţi o propunere care să fie recomandată ambelor părţi", a declarat mediatorul Carl Petter Martinsen.
Sindicatul Safe vrea ca drepturile de pensie să fie aceleaşi pentru toţi indiferent dacă un angajat este nou într-o companie sau are mai mulţi ani de experienţă. În plus, sindicatul vrea ca salariile pentru muncitorii care lucrează în domeniul forajelor să fie similare cu cele ale angajaţilor companiilor petroliere, care sunt mai mari.
Asociaţia armatorilor norvegieni susţine că sindicatul Safe ar solicita o majorare salarială de 50.000 de coroane (6.224 dolari) pentru un muncitor necalificat, echivalentul unei majorări de 8% faţă de nivelul actual al salariilor. Însă liderul Safe a dezminţit aceste cifre.