Petrolul cade cu 12%, cel mai mare declin zilnic din noiembrie anul trecut

Petrolul cade cu 12%, cel mai mare declin zilnic din noiembrie anul trecut

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital / 10 martie 2022

Petrolul cade cu 12%, cel mai mare declin zilnic din noiembrie anul trecut

Scăderea cotaţiilor petrolului vine pe fondul semnalelor privind o posibilă creştere a producţiei din alte surse, conform CNBC

Preţurile petrolului au scăzut brusc ieri, după creşterile puternice din această lună, apărute pe fondul întreruperilor din lanţurile de aprovizionare cauzate de invazia Rusiei în Ucraina, anunţă CNBC.

Ţiţeiul West Texas Intermediate (WTI) a scăzut cu peste 12%, echivalentul a 15 dolari, până la preţul de 108,7 dolari pe baril, înregistrând astfel cea mai slabă zi din 26 noiembrie 2021 încoacer. La începutul acestei săptămâni, WTI depăşise pentru scurt timp nivelul de 130 de dolari pe baril - un maxim din ultimii treisprezece ani - pe fondul tensiunilor geopolitice din estul Europei. Sortimentul Brent, mai relevant pentru piaţa europeană, a coborât cu 13%, sau 16,8 dolari pe baril, până la preţul de 111,1 dolari, cea mai mare scădere de o zi din aprilie 2020. Brent tocmai atinsese luni 139 de dolari, cel mai ridicat nivel din 2008.

Scăderea cotaţiilor petrolului vine pe fondul semnalelor privind o posibilă creştere a producţiei din alte surse, în urma demersurilor Statelor Unite. Conform Reuters, Irakul a spus că poate creşte producţia dacă OPEC+ o cere. De asemenea, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a semnalat că Emiratele Arabe Unite vor sprijini creşterea producţiei de către OPEC+.

John Kilduff de la Again Capital este de părere că preţul de 130 de dolari pe baril includea scenariul în care piaţa era lovită complet, cu posibila pierdere a întregii producţii ruseşti, lipsa intervenţiei OPEC şi cu situaţia din Ucraina înrăutăţindu-se pe zi ce trece. "Acum, aparent toate acestea s-au inversat, cel puţin într-o anumită măsură", a spus Kilduff la CNBC.

Săptămâna trecută, Agenţia Internaţională pentru Energie a eliberat 60 de milioane de barili de petrol din rezerve pentru a compensa întreruperile aprovizionării apărute în urma invaziei Ucrainei de către Rusia, într-o mişcare pe care agenţia a numit-o "un răspuns iniţial", adăugând că poate elibera mai mult dacă este necesar, mai notează sursa menţionată.

Chiar şi cu scăderea de ieri, preţurile petrolului sunt în creşte în această lună, ţiţeiul WTI având un avans de aproximativ 15%, pe fondul escaladării conflictului din estul Europei.

Marea Britanie a aunuţat restricţii pentru importurile de petrol ruseşti, pe care-l va elimina complet până la finele anului. De asemenea, Uniunea Europeană are un plan privind renunţarea la combustibilul fosil din Rusia. La începutul acestei săptămâni, preşedintele american Joe Biden a declarat că SUA interzice complet importul de petrol şi gaze ruseşti.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cat e bezina ba ministrule popescu azi?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7319
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3448
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9563
Gram de aur (XAU)Gram de aur400.2435

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb