Petrom a încheiat campania offshore în zăcămintele Lebăda Est şi Lebăda Vest

C.P.
Companii #Energie / 18 mai 2010

Petrom, cel mai mare producător de ţiţei şi gaze din Europa de Sud Est, a încheiat recent cu succes o campanie offshore, în zăcămintele Lebăda Est şi Lebăda Vest, situate în blocul Histria, din Marea Neagră, folosind o tehnologie inovatoare pentru România, potrivit unui comunicat de presă remis redacţiei. În urma acestei campanii offshore, se estimează o producţie suplimentară, în acest an, de mai mult de 300.000 bep, care va proveni din două sonde existente (LO2 şi LO3) şi o sondă nou săpată (LV05).

"Am depus mari eforturi şi am investit masiv în România pentru a asigura un nivel stabil al producţiei, având în vedere că operăm în mare parte zăcăminte foarte mature. Folosim noi tehnologii în cadrul tuturor activităţilor E&P; în acest caz, folosirea unei tehnologii moderne, fracturarea hidraulică în mai multe etape, ne-a ajutat să creştem producţia a două sonde vechi şi să punem în funcţiune cu succes o sondă nouă", a declarat Johann Pleininger, membru al Directoratului Petrom, responsabil pentru Explorare şi Producţie.

Sondele LO2 şi LO4 au fost iniţial săpate în 1998 în zăcământul Lebăda Est şi produceau la rate scăzute din cauza proprietăţilor slabe de debit (ex.permeabilitate scăzută) ale rocii din zăcământ.

Zăcămintele Lebăda Est şi Lebăda Vest sunt foarte asemănătoare din punct de vedere geologic. După ce compania a câştigat experienţă cu fracturarea hidraulică în câteva sonde situate în Lebăda Vest, aceeaşi tehnologie a fost aplicată şi pentru sondele LO2 şi LO4. Fracturarea hidraulică în mai multe etape este o tehnologie utilizată în premieră pentru România, care permite un debit crescut al fluidelor din rezervor, din rocă în gura sondei, rezultând astfel rate de producţie mai mari.

Luând în calcul rezultatele obţinute la sondele LV03 şi LV04 de pe zăcământul Lebăda Vest,o nouă sondă, LV05, a fost săpată în cadrul aceluiaşi zăcământ.

În urma acestei campanii offshore de succes, o producţie suplimentară totală de peste 300.000 bep este estimată pentru 2010 din aceste trei sonde.

Explorare şi producţie în zona românească a Mării Negre

Explorarea platformei continentale româneşti a Mării Negre a fost demarată încă din anul 1969. Prima descoperire de hidrocarburi a avut loc în 1980 iar prima producţie pe mare a început în anul 1987.

În prezent, Petrom operează două perimetre offshore (Istria XVIII şi Neptun XIX), însumând o arie de 13.880 km2.

Petrom produce în prezent, pe platforma continentală, cinci zăcăminte comerciale: Lebăda Est, Lebăda Vest, Sinoe, Pescăruş şi Delta. Producţia actuală atinge aproape 32.000 bep/zi, ceea ce reprezintă aproximativ 18% din producţia Petrom din România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb