Petrom, cel mai mare producător de petrol şi gaze din Europa de Sud-Est, a confirmat descoperiri de gaze şi de ţiţei pe sonda de explorare Lugovaya-1, care este inclusă în licenţa Kamenski în regiunea Saratov din Rusia, a comunicat, ieri, compania.
Sonda Lugovaya-1 a fost forată la o adâncime de 3.882 m. Primele teste arată o rată de producţie de peste 2.500 bbl/zi ţiţei uşor într-unul dintre straturi; două formaţiuni de gaze au produs împreună 550.000 mc/zi gaze, precum şi 75 mc/zi de condensat (4.000 bep/zi), se arată în comunicatul Petrom.
"Acest succes de explorare şi în special ratele ridicate de producţie sunt foarte încurajatoare şi confirmă conceptele dezvoltate în parteneriat cu colegii noştri din Rusia, de către o echipă mixtă de geologi", a declarat Johann Pleininger, membru al Directoratului Petrom, responsabil pentru Explorare şi Producţie.
Compania Petrom a intrat în Rusia în 2006 prin achiziţia unui pachet majoritar de 74,9% din Ring Oil Holding & Trading Ltd. şi a explorat împreună cu acţionarul minoritar opt blocuri de explorare în regiunea Saratov, localizată la aproximativ 1.000 km sud-est de Moscova şi două în zona Komi, la aproximativ 1.200 km nord-est de Moscova.
Începând cu 2006, Ring Oil a achiziţionat, procesat şi interpretat peste 6.000 km de date seismice 2D în aceste două regiuni şi a forat şi testat patru sonde de explorare în licenţele Saratov.
Petrom are activităţi în sectoarele Explorare şi Producţie, Rafinare şi Produse Petrochimice, Marketing, Gaze Naturale şi Energie. Compania exploatează rezerve dovedite de petrol şi gaze estimate la 0,9 miliarde barili echivalent petrol, are o capacitate maximă anuală de rafinare de 8 milioane tone şi circa 550 de staţii de distribuţie carburanţi în România. Compania deţine, de asemenea, o reţea internaţională de 269 benzinării, localizate în Republica Moldova, Bulgaria şi Serbia. OMV activează în 13 ţări din Europa Centrală în domeniile de Rafinare şi Marketing şi în 17 ţări în şase regiuni de bază în domeniul de Explorare şi Producţie.
Ministerul Economiei deţine 20,64% din acţiunile Petrom, Fondul Proprietatea deţine 20,11%, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare 2,03% iar 6,21% aparţin acţionarilor minoritari.