"Petrom" cumpără de la "Shell" divizia de GPL printr-o tranzacţie estimată la 50 milioane de euro

N.I.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 4 iunie 2007

Petrom a semnat, vineri, contractul prin care cumpără de la Shell divizia de Gaz Petrolier Lichefiat (GPL) din România, preluând 55,53% din Shell Gas România şi 60% din titlurile Trans Gas Services, printr-o tranzacţie estimată de specialişti la 50 milioane euro.

"Astăzi (vineri, n.red.) am semnat contractul cu Shell, după ce anterior ne exprimasem dreptul de preempţiune", au declarat, recent, oficiali ai companiei Petrom.

Potrivit unui comunicat al Shell, citat de News In, "această tranzacţie este în linie cu strategia Shell de orientare către upstream şi un downstream profitabil, printr-o optimizare a portofoliului său". Comunicatul Shell menţionează că "tranzacţia urmează să primească aprobările necesare din partea organismelor de reglementare". Potrivit unor surse din piaţă, valoarea tranzacţiei dintre Petrom şi Shell se cifrează la aproximativ 50 de milioane de euro.

La începutul lunii mai, Petrom a anunţat că îşi va exercita dreptul de preemţiune în ceea ce priveşte achiziţia unui pachet de 55,53% din acţiunile Shell Gas România şi a 60% din titlurile Trans Gas Services, ca urmare a deciziei Shell de a renunţa la afacerile cu gaz lichefiat în România.

Finalizarea tranzacţiei este condiţionată de semnarea documentelor cu Shell Gas (LPG) Holding BV şi de avizul Consiliului Concurenţei, estimat a fi obţinut în trimes­trul al treilea din 2007.

Anunţul Petrom a venit după ce Shell a decis să renunţe la afacerile cu GPL din Româ­nia, Bulgaria, Cehia, Germania, Spania şi Elveţia. Petrom avea anterior semnării contractului cu Shell o cotă de piaţă de circa 17% pentru distribuţia de butelii şi de 2% pentru autogaz.

La finele lunii martie, Shell Gas a anunţat că iese de pe piaţa românească a gazului lichefiat, divizia de GPL urmând să fie vândută companiei franceze Rubis. Potrivit unui comunicat al Shell, compania a semnat un acord de vânzare-cumpărare cu compania franceză Rubis, acord supus dreptului de preempţiune şi preaprobare exprimate de către partenerii Shell din România.

Petrom a înregistrat, anul trecut, un profit net de 2,285 miliarde lei, cu 61% mai mare decât cel din 2005, ca urmare a creşterii preţurilor produselor petroliere şi gazelor, dar şi a majorării vânzărilor companiei.

OMV deţine controlul, din 2004, asupra Petrom, cea mai mare companie petrolieră a României.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Feb. 2025
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7543
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2911
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0152
Gram de aur (XAU)Gram de aur447.9253

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

ccib.ro
aages.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
thediplomat.ro
tophotelawards.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb