"PETROM" RAPORTEAZĂ PROFIT CU 14% MAI MARE Investitorii s-au păcălit că n-au luat Oferta

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 august 2011

Mariana Gheorghe: "Pentru prima oară de la privatizare, am reuşit să creştem uşor, pentru al patrulea trimestru consecutiv, debitele zilnice medii de producţie ale Grupului".

Mariana Gheorghe: "Pentru prima oară de la privatizare, am reuşit să creştem uşor, pentru al patrulea trimestru consecutiv, debitele zilnice medii de producţie ale Grupului".

Rezultatul instrumentelor de acoperire a riscurilor a avut un impact negativ, de -189 milioane lei

Cea mai mare companie românească, "OMV Petrom" (SNP), a raportat un profit net de 1,74 miliarde lei, în primele şase luni ale anului, cu 14% mai mare faţă de primul semestru din 2010, având de câştigat din aprecierea preţului petrolului la nivel internaţional, pe fondul tulburărilor politice din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu.

Preţul ţiţeiului Ural, preţ de referinţă pentru România, a ajuns, în primul semestru, la 108,29 USD/baril, fiind cu 42% mai mare faţă de primele şase luni din 2010. Totuşi, preţul mediu realizat la nivelul Grupului Petrom la ţiţei a fost, în primul semes-tru, de 92,92 USD/bbl, în creştere cu 36% faţă de intervalul similar din 2010, dar sub preţul de la nivel internaţional.

Oficialii "Petrom" au explicat această situaţie prin efectul negativ al instrumentelor de acoperire a ris-cului privind preţul la ţiţei: "Ca să protejeze fluxul de numerar al companiei şi să susţină programul investiţional în anul curent, Petrom a angajat în ianuarie 2011 instrumente swap de acoperire a ris-cului privind preţul la ţiţei ce asigură, pentru 25.000 bbl/zi, un nivel al preţului Brent de aproximativ 97 USD/bbl, până la sfârşitul anului".

Rezultatul instrumentelor de acoperire a riscurilor a avut un impact negativ, de -189 milioane lei, asupra EBIT-ului, în primul semestru comparativ cu impactul pozitiv, de 75 milioane lei, înregistrat în ianuarie -iunie 2010.

EBIT (n.r. profit înainte de dobânzi şi impozite) raportat al Grupului, de 2,41 miliarde lei, a fost cu 44% peste cel din prima jumătate a anului trecut.

"Petrom are o politică financiară conservatoare, de aceea am şi apelat la instrumente de acoperire a riscului", a declarat, ieri, Daniel Turnheim, directorul financiar al societăţii.

Oficialii "Petrom" nu au menţionat cine le este contraparte la hedging, menţionând doar "mari bănci de investiţii".

Compania a avut vânzări de 10,27 miliarde lei, în prima parte a anului, în creştere cu 23% faţă de semestrul întâi din 2010. Vânzările din cel de-al doilea trimestru au fost în sumă de 5,29 miliarde lei, cu 20% mai mari faţă de intervalul similar din 2010.

Pe segmentul de Explorare şi Producţie (E&P), compania a raportat un EBIT excluzând elementele speciale de 2,52 miliarde lei, cu 42% mai mare comparativ cu prima jumătate a anului 2010, pe fondul creşterii preţului la ţiţei, a volumelor mai mari la vânzările de gaze şi a costurilor de producţie mai scăzute, contrabalansate parţial de cheltuielile mai mari de explorare şi impactul negativ al instrumentelor de acoperire a riscului privind preţul la ţiţei, au precizat reprezentanţii "Petrom".

Producţia de ţiţei şi gaze a Grupului "Petrom" a crescut cu 2%, în primul trimestru, la 187.000 bep/zi.

"Pentru prima oară de la privatizare, am reuşit să creştem uşor, pentru al patrulea trimestru consecutiv, debitele zilnice medii de producţie ale Grupului", a precizat Mariana Gheorghe, directorul general al "Petrom".

Pe segmentul de "Rafinare şi Marketing", compania a raportat un EBIT de 3,92 de milioane de lei, în scădere cu 97% faţă de primele şase luni ale lui 2010, pe fondul creşterii costurilor cu consumul de ţiţei, scăderii volumului de vânzări în marketing şi de presiunea sporită asupra marjelor.

În sectorul de Gaze şi Energie (G&E), EBIT excluzând elementele speciale a fost de 24 milioane de lei, cu 7% sub nivelul din prima jumătate a lui 2010. Reprezentanţii "Petrom" au explicat scăderea prin creşterea costurilor de aprovizionare, efect al măririi cotei şi preţurilor din import şi al influenţei negative a ordinului ANRE, care impune formarea unui coş de gaze domestice şi de import pentru consumul intern, non-tehnologic.

Vânzările consolidate de gaze, de 2.653 milioane mc, au crescut cu 7% faţă de primul semestru din 2010, au mai precizat reprezentanţii companiei.

Mariana Gheorghe: "Un discount de 2-3% în oferta de vânzare la Petrom ar fi fost favorabil într-un climat economic obişnuit"

Mariana Gheorghe, directorul general al "Petrom", a declarat, ieri, că a existat o anumită ironie a perioadei de desfăşurare a ofertei de vânzare a 9,8% din companie, ce a început cu premise favorabile, dar a eşuat pe fondul tensiunii de pe pieţele internaţionale. "La două zile după începerea road-show-ului, pe pieţele internaţionale au început să apară îngrijorări privind datoriile Italiei şi ale Spaniei, iar sentimentele investitorilor au început să se schimbe, deşi plecasem la drum cu premise favorabile, precum upgradarea ratingului României la investment grade, rezultatele bune ale companiei şi creşterea preţului ţiţeiului pe pieţele internaţionale", a precizat Mariana Gheorghe.

Directorul "Petrom" susţine că un discount de 2-3% oferit la vânzarea pachetului de 9,8% din companie ar fi fost "favorabil" într-un context de piaţă normal, însă, într-un context economic dominat de tensiuni, nu a fost suficient. Oferta de vânzare a 9,8% din acţiunile SNP, din pachetul deţinut de statul român, a eşuat pe 22 iulie, la două săptămâni de la debutul ei, din cauza subscrierilor insuficiente.

Titlurile SNP s-au tranzacţionat, ieri, la preţuri cuprinse între 0,32 de lei şi 0,338 lei/acţiune.

Petrom speră la o rată de profitabilitate de peste 10% la Centrala de la Brazi

Oficialii "Petrom" au precizat, ieri, că se aşteaptă ca Centrala de la Brazi să aibă o rată de profitabilitate de peste 10%, luând în calcul preţurile internaţionale şi nu evoluţia coşului intern de gaze.

"Când am luat decizia construcţiei centralei de la Brazi, am luat în considerare un model de piaţă liberalizat în ceea ce priveşte preţurile la energie", a menţionat Daniel Turnheim, directorul financiar al societăţii.

Grupul austriac OMV, acţionarul majoritar al Petrom (SNP), a anunţat miercuri că se aşteaptă ca centrala electrică de la Brazi precum şi parcul eolian de la Dorobanţu să demareze producţia comercială în a doua jumătate a aces-tui an, marcând intrarea OMV în domeniul producţiei de electricitate, potrivit unui comunicat de presă.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Pai ai avea nevoie de urmatoarele ingrediente: loby la guvern, publicitate si marketing si incredere si siguranta. Cumva la gasesti la Ionescu? Nici vorba. Acest aventurier de 2 bani pus numai de ochii lumii nu a putut sa faca nimic concret la BVB. Pentru el prioritar a fost sa-si faca o "protejata" sa-si cumepere IT si sa lase Bursa de izbeliste.

    1. Am fost cu niste investitori la CNVM, Depozitar si BVB. Peste tot, totul ok, lumea pregatita, materiale, tema facuta. Numai la BVB ne-a intampinat inti blonda care a tinut sa precizeze ca nu stie de nici o intalnire, apoi vine alta si ne " chestioneaza" acelasi lucru. Totul stabilit telefonic cu Ionescu. Nu ne intreaba nimeni nimic, apa, cafea, nici vorba. Apare si Ionescu dupa 20 de minute transpirat si incepe direct farfa sa isi ceara macar scuze. Nu am mai intalnit asa ceva. Macar la Anca, nu venea ea, trimitea pe cineva, dar total lipsit de profesionalism este acest individ.

    Stimata doamna Director Gheorghe,

    cu aproape un an de zile in urma am atentionat departamentul dumnevoastra de relatii cu investitorii si asupra diferentelor cu privire la capitalul social in sistemul RAS vizazi de cel IFRS. Raspunsul a fost ca IAS 29 aplicabil tarilor care au avut o economie inflationista a facut ca cele doua cifre sa nu fie identice. Studiind insa aceasta publicatie a domnului Baetge se mentioneaza faptul ca totusi in sisteme diferite de raportare totusi acest parametru trebuie sa fie unic. Va rog daca se poate o clarificare a acestei teme. Va multumesc anticipat si felicitari pentru rezultatele mai mult decat foarte bune, care au facut ca in conferinta de presa a OMV-ului sa fie de nenumarate ori citate performantele grupului Petrom. 

    Mugur, Emil, Traian desteptarea! Criza asta n-o muritu ca vine de la Washingtonn si e cu dublu "v"...Pe ailalti ministri lasati-i sa doarma pe ei si sa visezeze cum au scos Romania din criza si cum vor vinde pachetul de la Petrom la 0,37 lei/actiune... Pe tanti Udrea poate o trimiteti in concediu sa faca si ea ub pic de turism... De parlamentari numai zic nimic ca astia si cand lucra parca is tot in concediu..

    1. Legat de Oferta numai Vali a lui FS este de vina. Promovare zero. Cine este investitor stie, ar veni la o firma unde este unuil care nu a adus nici un fe de marfa? Se tine scai de Pasol,a vazut ca asta mai aduce cate ceva si hop si el. Dar vb degeaba.

      Dan Coe a fost fundas in Nationala de fotbal, un sportiv despre care s-a spus , in Romania,ca s-ar fi sinucis prin spinzurare, fiind gasit mort, legat de miini si de picioare,in apartamentul sau din Germania, unde ceruse azil.

      Bunicul sau primise titlul de Cavaler de la regele Carol. 

      Numele bunicului sau a fost Sir Adam Coe. 

      Dan Coe a fost unul dintre cei mai inimosi fotbalisti pe care i-am vazut vreodata; dupa o victorie a Nationalei, imi amintesc ca se indrepta catre public, pasind peste culoarul de sirma care protejeaza iesirea jucatorilor de la vestire, pe deasupra capetelor colegilor sai.

      Avea bratele ridicate. 

      d-na mariana daca perspectivele de crestere a pretului la petrol sunt negative de ce nu scade pretul la pompa? o data cu venirea iernii veti fi falimentari credeti-ma.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb