Pfizer a încheiat ieri un acord de 43 de miliarde de dolari pentru achiziţionarea Seagen şi a terapiilor acesteia împotriva cancerului, în timp ce se pregăteşte pentru o scădere abruptă a vânzărilor legate de Covid-19, în timp ce unele dintre medicamentele sale de top sunt concurate de medicamente generice, conform News.ro.
Seagen marchează cea mai mare achiziţie a Pfizer dintr-un şir de achiziţii recente, finanţate prin câştigurile excepţionale aduse de vaccinul şi tratamentul său pentru Covid. Preluarea va adăuga în portofoliul Pfizer patru terapii aprobate pentru cancer, cu vânzări combinate de aproape 2 miliarde de dolari în 2022, se arată în sursă.
Seagen, cu sediul în Washington, este un pionier al medicamentelor cu anticorpi conjugate, care funcţionează ca "rachete ghidate" concepute pentru a distruge cancerul, scutind în acelaşi timp celulele sănătoase.
Acţiunile Seagen au urcatat ieri cu peste 16%, la 200,93 dolari pe unitare, cu mult sub preţul de ofertă al Pfizer, de 229 dolari, semnalând îngrijorarea investitorilor cu privire la o posibilă evaluaree antitrust de lungă durată. Acţiunile Pfizer au crescut cu aproape 3%. Oferta Pfizer reprezintă o primă de 32,7% faţă de preţul de închidere al acţiunilor Seagen de vineri, adaugă sursa citată.
"Autorizarea Comisiei Federale de Comerţ (FTC) este un fel de întrebare deschisă în acest moment în ceea ce priveşte acordul", a declarat analistul Needham & Co, Ami Fadia, subliniind o suprapunere a tratamentelor pentru cancerul vezicii urinare ca domeniu care ar putea fi analizat de FTC.
Cu toate acestea, Fadia a spus că există mai puţin de 50% şanse ca FTC să conteste înţelegerea în instanţă.
Pfizer, într-o conferinţă telefonică pentru a discuta despre achiziţia planificată, a recunoscut că este probabil ca autorităţile de reglementare antitrust să analizeze îndeaproape acordul din cauza dimensiunii sale, dar a spus că cele două companii se aşteaptă să poată finaliza tranzacţia la sfârşitul anului 2023 sau începutul lui 2024.