În contextul excedentului de vaccinuri COVID-19, grupurile farmaceutice Pfizer Inc şi BioNTech au venit cu o nouă propunere către Uniunea Europeană, conform căreia statele membre să plătească jumătate din preţul pentru fiecare din cele aproximativ 70 de milioane de doze de vaccin Covid anulate, informează Agerpres.
Potrivit sursei, blocul comunitar negociază un acord revizuit cu BioNTech/Pfizer, în pofida faptului că Parchetul European a deschis o anchetă privind contractul iniţial semnat cu compania Pfizer/BioNTech în primăvara lui 2021.
Noul contract include atât o prevedere conform căreia statele membre să plătească jumătate din preţ, adică aproximativ 10 euro, pentru fiecare din cele aproximativ 70 de milioane de doze de vaccin anulate în fiecare an până în 2026, precum şi posibilitatea UE de a face trecerea la noi tipuri de vaccin concepute pentru orice viitoare versiuni ale virusului.
Negocierile cu BioNTech/Pfizer vin într-un moment în care blocul comunitar vrea să îşi revizuiască legislaţia care reglementează industria sa farmaceutică, evaluată la 148 de miliarde de dolari, în speranţa că astfel va relansa investiţiile şi va extinde accesul la medicamente ieftine, într-un moment în care bugetele pentru sănătate sunt afectate de costul tratării COVID-19.
Însă un acord revizuit între blocul comunitar şi BioNTech/Pfizer ar reprezenta o ameninţare existenţială pentru programele de vaccinuri Covid-19 ale altor producători de vaccinuri, în condiţiile în care comenzile primite de rivali de la UE în perioada pandemiei au fost semnificativ mai mici. "Dacă BioNTech/Pfizer va furniza aproximativ 70 de milioane de doze de vaccin pe an în următorii ani asta e practic aproape toată piaţa", a spus o sursă din apropierea negocierilor.
Contractul semnat în luna mai 2021 de Comisia Europeană şi Pfizer/BioNTech acoperă 900 de milioane de doze de vaccin care urmează să fie livrate în 2022 şi în 2023, cu opţiunea de a comanda alte 900 de milioane de doze. Acesta este cel mai important contract pentru vaccinuri împotriva COVID-19 semnat de Comisie şi va domina portofoliul de vaccinuri al UE până la sfârşitul anului 2023.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.04.2023, 13:44)
UE poate plati prețul întreg apoi sa naționalizeze BionTech.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.04.2023, 13:49)
Trebuiau închiși de tot,iar șefii lor băgați la puscarie pe viata
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.04.2023, 16:48)
Cand vom sti cine a facut covi-ul si cine l-a „scapat„ in aer?Cine au fost ”oamenii de bine”, care au aranjat sa nu se faca autopsii si sa nu se cunoasca modul cum actioneaza virusul?Probabil din grupul celor care au spus ca trebuie redusa populatia globului.Virusul fiind una dintre metode.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.04.2023, 17:44)
Politicienii si producatorii de medicamente fac afaceri dubioase profitand de tragedia oamenilor simpli.
5. Mda
(mesaj trimis de Oarecare în data de 30.04.2023, 18:43)
Schimbați eticheta in vax anticovid 20 și lăsați prețul asa.
E păcat de zeamă. Cine știe, poate o nouă plandemie.
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.04.2023, 22:34)
Hotii astia trebuiau arestati…. Ce contract?? La puscarie cu ei…
7. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.04.2023, 23:49)
Votantii AUR sunt contra NATO si contra UE . Partidul AUR si partidul lui Sosoaca sunt imporva NATO si impotriva UE . In aceste conditii in mod CORECT AUR si partidului soaca nu ar trebui sa participe la alegerile europarlamentare . Cred ca asa e corect . Nu poti fi impotriva UE dar sa iti trimiti reprezentanti in cea mai importanta institutie europeana pe care o barfesti , pe care o detesti si din care afirmi ca romania nu ar trebui sa faca parte. Patriotii romani care voteaza USR vor si NATO si in UE!
7.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.05.2023, 09:08)
patrioti romani. vlad voiculescu , mihaila , ghinea macovei soros ,bulai ,....vezi ca politia e cu ochii pe voi cei care trageti pe nas ....