Pfizer şi BioNTech studiază dacă o a treia doză a vaccinului lor anti-COVID-19 poate oferi protecţie suplimentară împotriva noilor variante ale coronavirusului, conform Washington Post.
Cele două companii au declarat că au început un studiu de mici dimensiuni pentru a vedea dacă o a treia doză a vaccinului anti-Covid va creşte eficacitatea sa împotriva noilor variante ale coronavirusului precum cea depistată iniţial în Africa de Sud.
Abordarea acestora diferă de cea a Moderna care a anunţat ieri că a dezvoltat un nou vaccin care să vizeze varianta sud-africană şi că a livrat deja doze guvernului Statelor Unite pentru a fi testate pe oameni.
Pfizer şi BioNTech au afirmat la rândul lor că se află în discuţii cu autorităţile de reglementare din SUA şi Europa pentru a studia o versiune modificată a vaccinului lor proiectată să protejeze împotriva variantei descoperite în Africa de Sud.
"Luăm mai mulţi paşi pentru a acţiona decisiv şi pentru a fi pregătiţi în cazul în care noua tulpină devine rezistentă în faţa protecţiei oferite de vaccin", a afirmat într-un comunicat Albert Bourla, CEO-ul Pfizer.
Atât vaccinul Pfizer-BioNTech cât şi cel dezvoltat de Moderna au părut să genereze un răspuns imunitar mai slab la tulpina descoperită în Africa de Sud, la fel ca alte vaccinuri aflate în stadii avansate de dezvoltare.
Vaccinul Pfizer-BioNTech a fost autorizat pentru prima dată în Statele Unite după ce un studiu global la care au participat 44.000 de persoane a găsit că acesta are o eficacitate de 95% în a proteja împotriva cazurilor simptomatice de COVID-19.
Cercetătorii celor două companii vor să analizeze în noul studiu dacă administrarea unei a treia doze unui număr de 144 de persoane care au participat la studiile iniţale şi au fost vaccinate în cadrul acestora va îmbunătăţi eficacitatea împotriva noilor tulpini.
Cele două companii nu au precizat deocamdată când se aşteaptă să aibă rezultatele noului studiu despre care Pfizer a declarat anterior că este în stadiul de proiect.
Şeful departamentului de cercetare/dezvoltare al Pfizer a afirmat în cadrul unei videoconferinţe privind rezultatele financiare ale companiei care a avut loc în cursul acestei luni că rezultatele unui asemenea studiu ar putea fi disponibile la începutul verii.
Rezultate de laborator publicate în luna februarie în New England Journal of Medicine au arătat că deşi vaccinul Pfizer-BioNTech a protejat împotriva variantei sud-africane a coronavirusului, acestea au înregistrat o scădere cu două treimi a anticorpilor de neutralizare împotriva mutaţiilor variantei comparativ cu forma mai comună a virusului.
Rezultatele sugerează că vaccinul ar putea să nu fie la fel de eficace împotriva acestei variante însă experţii în vaccinare afirmă că o asemenea concluzie este greu de tras doar pe baza rezultatelor testelor de laborator.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.02.2021, 23:55)
Eu zic ca mai trebuie ince cinci doze de fiecare om ca sa va scoateti banii pentru toata viata voastra si a copiilor vostrii...Nu va este rusine credeti ca prostiti lumea cu vaccinurile voastre de doi bani? Vaccinurile nu au nici un efect asupra virusului pe termen mediu dar pot afecta celulele umane pe termen lung si foarte lung...Asa ca nu trebuie sa ne vaccinam cu nimic....
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.02.2021, 09:55)
asta-i doar un pas , pana la urma , unul dimineata si altul la culcare . taxa de smecher pentru mafie !