Photon Energy N.V. anunţă că a demarat construcţia celei de-a şasea centrale electrice fotovoltaice din România, care va avea o capacitate de producţie de 4,8 MWp, potrivit unui comunicat de presă.
Conform sursei citate, modulele solare cu două faţete şi eficienţă ridicată montate pe trackere cu o singură axă vor introduce anual în reţeaua Distribuţie Energie Electrică Romania aproximativ 7,1 GWh de energie din surse regenerabile, care va fi vândută pe piaţa de energie, adică, fără susţinerea unui contract bilateral pe termen lung, liber negociat, cu un cumpărător. Noua centrală electrică urmează să demareze exploatarea în trimestrul IV din 2022.
"Suntem foarte bucuroşi că putem continua lucrările în din România, una dintre principalele pieţe din Europa Centrală şi de Est, implementând strategia de creştere anunţată în Raportul financiar pentru 2022", a afirmat Georg Hotar, CEO al Photon Energy Group.
Amplasată în apropierea localităţii Teiuş în judeţul Alba, România, centrala electrică va acoperi 10 ha de teren arabil şi va include 8 700 de panouri solare.
La darea în exploatare a centralei, compania va deţine şi exploata 94 de centrale electrice solare, cu o capacitate combinată de 113 MWp în portofoliul său de producător independent de energie electrică (IPP). O capacitate combinată de 97 MWp din această capacitate va fi vândută ca energie electrică curată, fără subvenţii, pe piaţa de energie.
Centrala electrică va fi deţinută şi operată de o companie înfiinţată în scop special, deţinută în întregime de Photon Energy Group.
În acest moment, compania dezvoltă în România proiecte fotovoltaice cu o capacitate totală de 235,4 MWp, din care 21,2 MWp sunt în curs de construcţie, iar 12,0 MWp sunt în stadiul de începere a lucrărilor.
La nivel global, compania dezvoltă proiecte fotovoltaice de mare utilitate, cu o capacitate combinată de peste 825 MWp pe pieţele sale principale din Europa Centrală şi de Est şi Australia, inclusiv capacitatea de mai sus din România. Următoarele proiecte de dezvoltare planificate în România urmează să fie construite şi date în exploatare în 2023 şi 2024, iar piaţa din România va contribui semnificativ la obiectivul companiei de extindere a portofoliului său IPP la cel puţin 600 MWp la nivel global până la sfârşitul anului 2024.
Pe baza estimărilor privind preţurile energiei electrice pentru restul anului 2022, compania a anunţat, conform raportul financiar, creşterea a veniturilor consolidate în 2022 până la 85,0 mil euro de la 36,4 mil euro în 2021, reprezentând o creştere de 133,8% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, ceea ce duce la o creştere a EBITDA de 24,0 mil de la 9,6 mil euro în 2021 (creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut de +150,4%), se mai arată în comunicat.