PIAROM: "Programul Casa Verde a fost pilotat mereu de interese"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 8 august 2016

"Programul Casa Verde a fost pilotat mereu de interese"

Patronatul Investitorilor Autohtoni: "Biomasa şi alte tehnologii sunt omise fără explicaţii din Ghidul de finanţare"

---------

Actualizare 19:13 Florin Hahui, ROMEPS: "Reprezentanţii Ministerului Mediului şi-au luat angajamentul de a revizui programul Casa Verde"

Reprezentanţii Ministerului Mediului şi-au luat angajamentul de a revizui anumite aspecte şi mai ales de a transparentiza criteriile de selecţie a materialelor eligibile în cadrul programului Casa Verde, a anunţat astăzi Florin Hahui, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Polistiren Expandat din România (ROMEPS).

Reprezentanţii Asociaţiei au participat astăzi la o sesiune de discuţii cu reprezentanţi ai Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi ai Administraţiei Fondului de Mediu (AFM).

Potrivit unui comunicat de presă al ROMEPS, trimis redacţiei, întâlnirea a venit în completarea demersurilor făcute de Asociaţie prin care a atras atenţia că pe lista materialelor ecologice aferentă programului Casa Verde, elaborat de Ministerul Mediului, se găsesc produse de izolaţie care pot afecta sănătatea.

Solicitarea ROMEPS de a revizui programul şi promovarea de soluţii cu adevărat ecologice a fost acceptată de oficiali, precizează sursa citată.

"Am discutat despre programul Casa Verde atât cu Secretarul de stat Raul Pop, cât şi cu reprezentanţi din conducerea Administraţiei Fondului de Mediu. Rămânem fideli dezideratului nostru, acela de a pune la dispozitia autorităţilor expertiza noastră si de a ne exprima clar şi cu fermitate poziţia faţă de forma actuală a proiectului. Credem că atunci când vorbim despre materiale prietenoase cu mediul trebuie să ne asigurăm şi că soluţiile sunt sustenabile. Reprezentanţii Ministerului şi-au luat angajamentul de a revizui anumite aspecte şi mai ales de a transparentiza criteriile de selecţie a materialelor eligibile. Este important ca, indiferent de materialul termoizolant despre care vorbim, să luăm în calcul sistemul compozit şi tehnologia folosită", a afirmat Florin Hahui.

Delegaţia ROMEPS a prezentat studii care relevă că anumite materiale, prezente pe lista celor eligibile în program, au o toxicitate extrem de ridicată sau conţin substanţe cu potenţial cancerigen încă de la faza de procesare şi până la punerea în operă ca termosistem.

"Ne-am asumat încă de la început că demersurile noastre vor avea mereu ca scop informarea şi educarea beneficiarilor cu privire la alegerea produselor optime pentru termoizolaţie. Susţinem raţiunea din care a fost creat acest program, aceea de a proteja mediul şi de a creşte totodată eficienţa energetică. Avem încrederea că discuţiile de astăzi se vor concretiza prin soluţii tehnice care să răspundă tuturor cerinţelor de mediu şi sustenabilitate", a precizat Delia Filip, director executiv ROMEPS.

(S.B.)

----------

Biomasa şi alte tehnologii care implică producerea energiei din surse regenerabile sunt omise fără explicaţii din Ghidul de finanţare a Programelor Casa Verde şi Casa Verde Plus, opinează reprezentanţii Patronatului Investitorilor Autohtoni din România (PIAROM), care susţin că au "cerut ferm" completarea acestui ghid.

Aceştia ne-au precizat: "Tot timpul acest program a fost pilotat de interese. Nu există în program prevăzute decât panourile solare şi pompele de căldură, care se importă. La Casa Verde ar trebui înlocuit consumul de lemne la sobă cu alte tehnologii noi, pentru că există mai multe alternative. Există două planuri naţionale care prevăd înlocuirea lemnelor de sobă cu alte soluţii, dar ministerul nu ţine cont de ele.

În acelaşi timp, polistirenul este folosit de ani de zile la toate blocurile din Bucureşti, iar acum nu l-au pus în program. Iar sumele prevăzute în ghiduri sunt ridicol de mici".

Patronatul subliniază, într-un comunicat, că se constată "o lipsă de interes alarmantă, atât din partea Ministerului Energiei, cât şi din partea Ministerului Mediului, faţă de posibilitatea valorificării superioare a unor resurse energetice regenerabile". Conform PIAROM, acestea permit mobilizarea resurselor existente local, crearea de energie termică necesară încălzirii localităţilor, crearea de locuri de muncă şi reducerea poluării.

Patronatul cere Ministerului Energiei să pună în dezbatere publică prevederile legate de utilizarea resurselor regenerabile, biomasă, biogaz, apă geotermală şi utilizarea energetică a deşeurilor urbane. Totodată, PIAROM solicită şi Ministerului Dezvoltării Regionale să prezinte soluţii cu privire la încălzirea localităţilor din România, în iarna 2016-2017.

Conducerea PIAROM subliniază: "Ne declarăm împotriva menţinerii unui nivel major de subvenţionare a căldurii (circa 700 milioane lei în iarna 2015/2016), în condiţiile ignorării inadmisibile de către autorităţile competente a soluţiilor tehnice capabille să asigure atât valorificarea mai mare a resurselor regenerabile (biomasă, biogaz, apă geotermală), cât şi creşterea la mininim 80% etapizat, a randamentului sistemelor de încălzire. (...) Ministerul Energiei şi Ministerul Dezvoltării Regionale trebuie să informeze publicul, cu maximă urgenţă, asupra modului în care se va asigura încălzirea cetăţenilor în iarna 2016/2017 şi asupra măsurilor concrete privind asigurarea obiectivelor de eficienţă energetică impuse României prin directivele UE".

Ghidurile de finanţare a programelor Casa Verde şi Casa Verde Plus au fost în dezbatere pe site-ul Ministerul Mediului, cele două programe guvernamentale fiind destinate celor care doresc finanţare pentru dotarea caselor cu sisteme de producere a energiei nepoluante şi izolarea lor cu materiale ecologice.

Circa 10.000 de români pot beneficia de bani pentru construirea de locuinţe noi sau renovarea cu materiale ecologice prin cele două programe, potrivit ministrului Mediului Cristiana Paşca-Palmer. Domnia sa a explicat: "Programul integral are prevăzute 198 milioane de lei, dintre care 93 de milioane sunt pentru programul clasic, de înlocuire a sistemelor de încălzire şi 45 milioane lei - pentru partea de materiale de construcţie ecologică. (...) O persoană fizică poate primi o finanţare de 6.000 de lei pentru achiziţia unor panouri solare care să asigure apa caldă menajeră, adică 100% din costuri. În cazul achiziţiei unei pompe de căldură, finanţarea ajunge la 8.000 de lei, adică 70-80% din costurile totale pentru că panourile solare vor putea să fie finanţate în proporţie de 100%. Asociaţiile de locatari nu vor putea, încă, să acceseze acest program pentru că este o interpretare juridică din cauza căreia nu o pot face. Lucrăm şi la aceasta".

Conform ghidurilor aflate în dezbatere publică, proiectele finanţate prin Casa Verde Plus vor include, pe lângă sistemele de încălzire, optimizarea energetică prin folosirea de materiale cu amprentă redusă de carbon, sisteme de acoperişuri verzi, sisteme de eficientizare a consumului de resurse şi sisteme de iluminat ecologice.

Pentru clădirile publice pot fi obţinute finanţări de până la 90% din proiect, dar nu mai mult de 500.000 de lei pentru unităţile de cult şi două milioane de lei pentru instituţiile publice. Pentru primării, subvenţia este de maximum patru milioane de lei pentru oraşele cu peste 100.000 de locuitori şi scade gradual până la 500.000 de lei pentru localităţile cu mai puţin de 3.000 de locuitori.

Persoanele care doresc să acceseze aceste programe trebuie să se înscrie la Agenţia pentru Protecţia Mediului de pe raza judeţului unde locuiesc şi să întocmească un dosar. Angajaţii de la Administraţia Fondului de Mediu vor analiza dosarul, apoi va fi semnat un contract cu viitorul beneficiar, care va avea la dispoziţie un an pentru achiziţionarea sistemului şi ca să depună facturile pentru decontare. Finanţarea va fi acordată pe principiul "primul venit, primul servit".

PIAROM solicită autorităţilor iniţierea dezbaterii publice a unui Plan de valorificare energetică (producerea de Energie termică şi reducerea utilizării lemnului de foc), de protecţie agricolă (perdele forestiere) şi de valorificare a terenurilor degradate prin infiinţarea de plantaţii energetice adecvate.

Patronatul subliniază, într-un comunicat: "Contrar aşteptărilor comunităţilor ce nu beneficiază de sisteme de încălzire centralizată, a companiilor pregătite să ofere servicii energetice şi ignorând inventatorii români, decidenţii politici preferă continuarea alocării în fiecare an a unor subvenţii bugetare substanţiale pentru asigurarea încălzirii populaţiei pe perioada rece. Această politică, continuată cu «succes» de actualul Minister al Energiei, alături de Ministerul Mediului, Ministerul Dezvoltării Regionale, Ministerul Agriculturii, agenţii, fonduri şi autorităţi de la toate nivelurile, atestă lipsa de profesionalism, informare şi interes în adoptarea unor decizii benefice Mediului, cetăţenilor şi Mediului de afaceri".

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Cei de la min mediului sunt niste incompetenti incapabili sa inteleaga si sa treaca dincolo de propriile interese marunte si meschine ale unor indivizi care lucreaza acolo. Acestia sunt cei care apleaca urechea si buzunarul catre cei dispusi sa ii pateasca ptr a propune asemenea proiecte finantate din banii romanilor ptr bunastarea strainilor care stiu sa faca lobby cu bani si excursii platite asa zisilor specialisti de la guvern. Industria vatei a platit ani de zile tot felul de deplasari in strainatate ptr influentatori in zona de distrugere a competitorilor.

    1. Vata este cancerigena ptr ca se face cu formaldehida si genereaza particule fine care daca sunt aspirate in plamani raman in in organism. Deasemenea, procesul de extractie al granitului este deosebit de distrugator asupra naturii si fiarte consumator de resurse.

      Vopseaua este si ea cancerigena. Nu auzi pe nimeni ca vrea sa interzica vopseaua. Si polistirenul este cancerigen. Sa le luam pe rand.

       

      IARC (Institutional Agency for Research on Cancer) spune despre vopsea ca produce cancer la plaman, esofag, vezica urinara, leucemie. Este demonstrat. 

       

      "5.2 Human carcinogenicity data 

       

      The reports most relevant for assessing the risk for cancer associated with occupational exposures in paint manufacture and painting are three large cohort studies of painters and collections of national statistics on cancer incidence and mortality in which data on cancer at many sites were presented for painters. These show a consistent excess of all cancers, at about 20% above the national average, and a consistent excess of lung cancers, at about 40% above the national average. The available evidence on the prevalence of smoking in painters, although limited, indicates that an excess risk for lung cancer of this magnitude cannot be explained by smoking alone. The risks for cancers of the oesophagus, stomach and bladder were raised in many of the studies, but the excesses were generally smaller and more variable than those for lung cancer. Some of the studies also reported excess risks for leukaemia and for cancers of the buccal cavity and larynx. " 

       

       

      In cazul polistirenului, HBCD folosit in polistiren ca sa intarzie raspandirea focului este cancerigen si a fost interzis de UE. 

      "The European Union announced last week that it is banning HBCD (hexabromocyclododecane), the brominated flame retardant used in polystyrene building insulation. The ban will take effect by mid-2015 and be implemented through the European Union's REACH program (Registration, Evaluation, Authorization and Restriction of Chemicals)." 

      Despre vata minerala, un material studiat timp de 15 ani, IARC a spus ca nu s-a putut demonstra o legatura cu cazurile de cancer. Nu exista dovezi statistice.

      ""Epidemiologic studies published during the 15 years since the previous IARC Monographs review of these fibres in 1988 provide no evidence of increased risks of lung cancer or of mesothelioma (cancer of the lining of the body cavities) from occupational exposures during manufacture of these materials, and inadequate evidence overall of any cancer risk." IARC press release, October 2001." 

      Probabil si tu esti cancerigen dar nu esti inclus in programul "casa verde" asa cum e vata. Pentru ca n a dat nimeni spaga ptr tine. Vata cea cancerigena a dat spaga si e in program. Daca o vor mentine incompetentii spagari de la minister in program, le vom face pangeri la toate forurile si autoritatile care trebuie sa cerceteze si cat e vata de verde si cata spaga au dat cei de la vata.

      Polistirenul tau arde in mod criminal. Iar cand nu arde, substanta cu care este impregnat este cancerigena. Tu si polistirenul tau de ce sunteti inclusi in program? Sa omorati romanii?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb