Piaţa de birouri în primele trei luni din 2023: Bucureştiul atrage trei sferturi din cerere, urmat de Timişoara, Iaşi şi Cluj-Napoca

A.F.
Companii / 30 mai 2023

Piaţa de birouri în primele trei luni din 2023: Bucureştiul atrage trei sferturi din cerere, urmat de Timişoara, Iaşi şi Cluj-Napoca

Cea mai mare piaţă de birouri moderne a fost în Bucureşti, unde companiile au închiriat 75% din totalul spaţiilor de birouri tranzacţionate, în primul trimestru al anului, conform unui studiu realizat de Fortim Trusted Advisors, membră a Alianţei BNP Paribas Real Estate. Restul tranzacţiilor office s-au înregistrat în Timişoara, Iaşi şi Cluj Napoca, precizează un comunicat remis pe adresa redacţiei.

Conform comunicatului, în total, în România,75 de companii au închiriat suprafeţe ce însumează 42.906 mp de spaţii noi, din care 32.116 mp în Bucureşti, în primul trimestru din 2023.

Companiile au ales să îşi deschidă noi spaţii moderne de lucru doar în Bucureşti, Timişoara, Iaşi şi Cluj-Napoca. Pe fondul unui volum în scădere al închirierilor de spaţii noi, cererea din Bucureşti a suferit o corecţie mai mare decât în celelalte oraşe universitare.

Ca tendinţă, se remarcă o scădere a ponderii Capitalei în totalul pieţei, de la 84% în T1 2022 la 75% în T1 2023.

"În cursul acestui an, procesul de desfăşurare a tranzacţiilor pe piaţa imobiliară a birourilor din Bucureşti a debutat într-un ritm mai moderat; totuşi, ulterior, acesta a cunoscut o redresare semnificativă şi a dobândit o dinamică crescătoare. Scăderea livrărilor de clădiri noi a întârziat luarea unor decizii de închiriere, iar numărul mare de renegocieri a amânat de asemenea semnarea unor contracte. În trimestrele următoare volumul închirierilor de spaţii de birouri va creşte în Bucureşti. Apar tot mai multe spaţii de birouri amenajate, în care se pot face puţine intervenţii şi unde se pot muta imediat, ca urmare a relocărilor sau restrângerilor unor companii. Un sfat pentru potenţialii chiriaşi: aceste spaţii sunt cele mai rapide soluţii, iar proprietarii au şi o mai mare flexibilitate în stabilirea duratei contractelor", declară Nicolae Ciobanu Managing Partner - Head of Advisory la Fortim Trusted Advisors, membră în Alianţa BNP Paribas Real Estate.

Cine închiriază în afara Capitalei şi ce fel de spaţii de birouri

Compania Access Group a închiriat cea mai mare suprafaţă de birouri din afara Capitalei, respectiv 4.500 mp, în proiectul UBC 0, din Timişoara. Această clădire de birouri a fost livrată anul trecut şi a atras o mare parte din cererea de birouri locală din 2022 şi în continuare, din 2023. Turnul de birouri UBC 0 are 17 etaje, o suprafaţă totală de 32.000 mp şi numeroase facilităţi: zonă de food şi de shopping în cadrul complexului, cel mai mare centru de fitness din oraş, servicii medicale şi un parc amenajat pe o suprafaţă de 5 hectare.

În Cluj-Napoca, clădirea de birouri Maestro Business Center a atras un chiriaş din domeniul IT&C, asistat de Fortim Trusted Advisors membră în Alianţa BNP Paribas Real Estate. De asemenea, tot în Cluj-Napoca, alţi doi chiriaşi, din domeniile IT&C şi servicii profesionale au ales proiectele The Office şi Tetarom.

La Iaşi, cei mai mulţi chiriaşi noi s-au îndreptat către Palas Campus, o clădire de birouri inaugurată în acest an şi UBC 3. Printre companiile care au ales Iaşiul se numără Safeguard Global, Infineon, RINF şi Arriver System Software, toate din domeniul IT&C.

În total, în Timişoara, Iaşi şi Cluj-Napoca, chiriaşii din domeniul IT&C au cumulat o pondere de 82% din totalul pieţei.

Domeniul IT&C a avut o pondere mult mai mică în Bucureşti, comparativ cu oraşele din restul ţării

În Bucureşti, ponderea chiriaşilor din IT&C a fost de doar 34% în primul trimestru din 2023. În trimestrul doi însă sunt premise că această pondere va creşte din nou, datorită numărului mare de negocieri în piaţă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb