Piaţa de capital: Unde a fost şi ce a ajuns...

Ana Săbiescu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 octombrie 2008

Piaţa de capital: Unde a fost şi ce a ajuns...

Panica a continuat la Bursa de Valori Bucureşti

Pe seama accentuării crizei financiare din Statele Unite ale Americii şi a extinderii ei în Europa, investitorii de pe piaţa de capital bucureşteană s-au grăbit să îşi vândă participaţiile, fiind ferm convinşi că urmează să vină vremuri grele. În ultimele două zile, acţiunile cotate la Bursa de Valori Bucureşti s-au depreciat dramatic.

BET, indicele principal al BVB, a finalizat şedinţa bursieră de ieri sub pragul de 4000 de puncte, mai exact la 3.968,18 puncte, în timp ce, anul trecut pe vremea aceasta, se situa la peste 10.000 de puncte, de peste două ori şi jumătate mai mult.

Gabriel Necula, broker la "Prime Transaction", ne-a explicat: "După perioada de creştere de anul trecut a intervenit această criză care a început întâi în sectorul imobiliar şi apoi s-a extins în sectorul financiar", adăugând că "este normal ca bursa să reacţioneze la criză". Domnul Necula consideră că "de la începutul anului, pe bursă a apărut un val de neîncredere, însă, de două luni, sentimentul de panică domină piaţa de capital autohtonă".

În prezent, investitorii preferă să vândă o parte din participaţiile pe care le au, deşi preţurile sunt foarte mici, mergând pe principiul că mai bine îşi recuperează o parte din investiţie decât deloc, opinează domnul Necula.

O pierdere importantă a înregistrat în ultimele 12 luni şi indicele compozit, BET-C. Acesta a ajuns, marţi, la 2.979,56 de puncte, adică aproximativ la valoarea de la începutul anului 2005 şi cu peste 4000 de puncte mai puţin decât la sfârşitul şedinţei din 8 octombrie 2007.

Pierderea cea mai gravă a fost întâlnită în rândul SIF-urilor, al căror indice, BET-FI, a închis şedinţa de ieri la 22.592, 73 puncte, în timp ce acum un an era de aproape patru ori mai mare.

Una dintre cele mai importante acţiuni bancare, "BRD - Groupe Societe Generale", a pierdut, în ultimele 12 luni, 64,62% până la 9,55 lei, însă, acum un an, titlurile BRD erau tranzacţionate la preţul de 27 lei.

Titlurile dezvoltatorului imobiliar "Impact Developer & Contractor" au pierdut într-un an 94,78% ajungând la 0,0621, cu mult sub valoarea nominală de 1 leu.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Pe piata monetara mai reglam pe ici pe colo, pe cea bursiera reglajul se face singur fara unitati economice puternice...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb