Dobânzile overnight pe termen foarte scurt au crescut în a treia şedinţă de tranzacţionare a săptămânii.
BNR a afişat, în prima parte a zilei de ieri, un nivel mediu al dobânzii la depozitele overnight plasate (ROBOR) de 1,35%, în creştere faţă de valoarea înregistrată anterior (1,34%), în timp ce dobânda la depozitele atrase pentru o zi (ROBID) a stagnat la 1,04%, valoare înregistrată şi în şedinţa de marţi.
Indicele ROBOR la 3 luni (care reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele) a stagnat, la 2,08%. ROBOR la 3 luni este indicatorul principal în funcţie de care sunt calculate dobânzile variabile la creditele în lei.
În acelaşi timp, ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor pentru credite ipotecare, a stagnat, ieri, la valoarea de 2,41%.
O analiză realizată de departamentul de specialitate al "Băncii Transilvania" (BT) punctează: "Statisticile publicate de Banca Naţională a României (BNR) indică creşterea generalizată a marjelor nete de dobândă aplicate în sectorul bancar intern în luna ianuarie, evoluţie determinată, în principal, de majorarea ratelor de dobândă la credite, pe fondul ciclului monetar post-criză din România şi al semnalelor privind finalul politicii monetare relaxate fără precedent în zona euro".