Piaţa muncii din Statele Unite continuă să se amelioreze

M.G.
Ziarul BURSA #Internaţional / 23 aprilie 2021

Piaţa muncii din Statele Unite, prima economie a lumii cu un PIB nominal de 20,9 trilioane de dolari, a continuat să se amelioreze săptămâna trecută, numărul americanilor care au depus cereri iniţiale de şomaj scăzând la 547.000, cel mai redus nivel din ultimele 13 luni, potrivit datelor publicate ieri de Departamentul american pentru muncă. Nivelul este în continuare unul extrem de ridicat, însă scăderea de săptămâna trecută vine în continuarea unor scăderi similare în săptămânile precedente. Scăderea cererilor de şomaj indică un ritm solid de generare de noi locuri de muncă pe fondul redeschiderii economiei americane.

Cele 547.000 de cereri noi pentru ajutoare de şomaj au fost depuse în săptămâna ce s-a încheiat în data de 17 aprilie. Scăderea nu este una semnificativă comparând cu nivelul de 586.000 înregistrat în săptămâna precedentă (revizuit în sus cu 10.000 faţă de cifra iniţială). Recordul absolut de 6,87 milioane de cereri a fost atins în ultima săptămână din martie 2020. Analiştii se aşteptau la un număr de 617.000 de cereri săptămâna trecută. Aceasta a fost doar a doua săptămână consecutivă cu solicitări de şomaj sub nivelul de 600.000.

Amintim că economia americană a creat 916.000 de locuri de muncă în luna martie, mult peste estimările iniţiale pentru 647.000 de locuri de muncă. Raportul NFP pe piaţa muncii (Nonfarm Payrolls Report) aferent lunii martie a arătat că economia americană a accelerat puternic pe fondul campaniei eficiente de vaccinare şi pe fondul stimulentelor fiscale implementate de factorii de decizie de la Washington. Luna aprilie este şi ea aşteptată să fie una cu o creştere economică puternică în condiţiile continuării procesului de redeschidere a economiei.

Oficialii Rezervei Federale (Fed) a SUA au tot afirmat în ultimele luni că redresarea economiei americane rămâne inegală şi incompletă, în ciuda accelerării activităţii, şi va mai dura ceva timp până când Fed-ul va lua în considerare modificarea politicii monetare pe care a adoptat-o pentru a ajuta revenirea la o ocupare integrală a forţei de muncă. James Bullard, unul dintre membrii Consiliului guvernatorilor Fed, a indicat săptămâna trecută într-o declaraţie că atingerea unui nivel de vaccinare de 75% la nivelul populaţiei va permite începerea "dezbaterii" cu privire la achiziţiile de active ale entităţii bancare centrale.

Cererile ce solicită continuarea ajutorului de şomaj au scăzut de asemenea săptămâna trecută la 3,67 milioane de la 3,71 milioane în săptămâna precedentă. Estimarea era pentru o scădere la 3,66 miilioane de cereri. Cu titlu de comparaţie, în săptămâna încheiată la 23 ianuarie, cererile ce solicitau continuarea plăţii şomajului erau de 4,77 milioane, de la 4,97 milioane în săptămâna precedentă.

Piaţa bursieră din Statele Unite a scăzut la debutul şedinţei de tranzacţionare de ieri, în ciuda cifrelor pozitive privind cererile de ajutor de şomaj. Lichiditatea bună din piaţă, evoluţia puternic ascendentă a activităţii economice şi rezultatele peste aşteptări ale companiilor au susţinut cotaţiile bursiere în această săptămână în ciuda nivelurilor elevate ale evaluărilor. Indicii bursieri din SUA se situează în apropierea maximelor istorice după raliul din prima jumătate a lunii aprilie, evoluţie sprijinită inclusiv de scăderea randamentului la bondurile americane pe 10 ani.

De menţionat de asemenea că rata şomajului oficială din Statele Unite rămâne ridicată la 6% (8,4 milioane de americani în martie), iar reprezentanţii Fed şi ministrul de Finanţe american, Janet Yellen, au înaintat în săptămânile anterioare chiar un şomaj real de circa 9-10% în condiţiile în care mulţi americani nu mai caută în mod activ un loc de muncă.

Astăzi vor fi publicaţi indicatorii Purchasing Managers' Index (PMI) calculaţi de Markit Economics care vor arăta dacă ritmul redresării economice din SUA a continuat să se menţină la un ritm ridicat în aprilie după ce în martie s-a atins un maxim al ultimilor şase ani în ceea ce priveşte dinamica economică. De asemenea, ieri, un indice al Chicago Federal Reserve, ce urmăreşte activitatea economică la nivelul tuturor statelor americane, a indicat un ritm puternic de creştere pentru luna martie, înregistrând o valoare de +1,71 puncte de la -1,20 puncte în februarie.

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9711
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4799
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2926
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8959
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.4717

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb