Piaţa neagră a ţigaretelor a înregistrat în noiembrie prima creştere din 2019

F.F.
Miscellanea / 22 decembrie 2019

Piaţa neagră a ţigaretelor a înregistrat în noiembrie prima creştere din 2019

Piaţa neagră a ţigaretelor a înregistrat în luna noiembrie prima creştere din acest an, de 1,8 puncte procentuale, până la 12,3%, faţă de 10,5% în septembrie, arată un studiu publicat duminică de Novel Research, potrivit căruia regiunea nord-est continuă să fie cea mai afectată de contrabanda cu ţigări, relatează News.ro.

Sectorul tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după cel petrolier.

Marian Marcu, director general Novel Research a declarat: "În noiembrie, se înregistrează creşteri ale contrabandei cu ţigarete în majoritatea regiunilor ţării. Doar în regiunea centru comerţul ilicit scade, cu 1,4 p.p. până la 0,3%. Regiunea nord-est continuă să fie cea mai afectată de piaţa neagră, aflându-se în creştere cu 1,7 p.p. până la 30,2%. Niveluri ridicate se înregistrează şi în vest (16,6%) şi în sud-vest (15,4%). Din punct de vedere al provenienţei produselor de pe piaţa neagră, ponderea "cheap whites" scade abrupt, cu 19,4 p.p. până la 30%, iar Moldova (17%), Ucraina (13,8%) şi Serbia (1,2%) sunt în uşoară creştere. Studiul Novel este realizat pe un eşantion naţional reprezentativ de peste 2.500 de adulţi fumători, din circa 150 de localităţi din toate regiunile ţării, inclusiv mediul rural".

În ultimele două luni, autorităţile au desfăşurat acţiuni de amploare împotriva traficului ilicit de ţigări şi importante cantităţi de ţigări de contrabandă au fost confiscate atât în România, cât şi în ţările învecinate, spune, la rândul său, Adrian Pirau, director de vânzări şi operaţiuni la Imperial Tobacco Distribution Romania.

Potrivit site-ului Poliţiei Române, recent au fost confiscate 3.370.000 de ţigarete de diferite mărci, în urma a 34 de percheziţii efectuate de poliţiştii de la transporturi din Timişoara, în judeţele Timiş şi Arad.

Ţigaretele sunt cele mai traficate produse la frontierele României, spun reprezentanţii Poliţiei de Frontieră.

Producătorii de ţigarete consideră că, pentru reducerea traficului ilicit, sunt necesare mai multe schimbări legislative pe care, împreună cu autorităţile de aplicare a legii, le solicită fără succes de mai mulţi ani.

Astfel, pe lângă reglementarea unitară, pe criteriu cantitativ, a infracţiunii de contrabandă cu ţigarete, ei spun că este necesară intensificarea operaţiunilor la punctele de trecere a frontierei interne a UE, cu Bulgaria şi Ungaria, locurile de acces pentru produsele "cheap whites" şi tutun brut, precum şi stabilirea unor atribuţii specifice pentru poliţia locală şi jandarmerie, întrucât comerţul ilegal cu ţigarete se desfăşoară aproape nestingherit în zona de competenţă a acestora - pieţe, oboare, staţii de metrou.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb