Nivelul evaziunii fiscale în sectorul de morărit şi panificaţie depăşeşte 70% din piaţă, după cum a afirmat, ieri, Aurel Popescu, preşedintele "Rompan", într-o conferinţă de profil.
Potrivit minis-trului agriculturii Daniel Constantin, acesta este, probabil, cel mai mare grad de evaziune din toate domeniile şi chiar din toate statele membre UE: "Aceasta reprezintă cea mai mare problemă. Cred că este cel mai ridicat grad de evaziune din toate domeniile şi din UE".
Acest nivel al pieţei negre reprezintă pierderi la bugetul de stat de circa 1 miliard de lei, doar din taxele care ar trebui încasate din domeniul pâinii, a specificat domnul Popescu, adăugând: "În primele două luni din 2013 am avut cea mai spectaculoasă scădere de vânzări de până acum, de 25% faţă de aceeaşi perioadă din 2012".
Potrivit domniei sale, în aceste condiţii, jucătorii din sector nu vor mai putea supravieţui.
În morărit, panificaţie şi paste făinoase, activează peste 6.000 de unităţi şi 80.000 de salariaţi, piaţa de morărit şi panificaţie ridicându-se la 1,5 miliarde euro.
"Suntem o forţă pe cale de dispariţie, dacă nu se iau măsuri", a spus Aurel Popescu, care a precizat că, din total industrie, 55% reprezintă piaţa pâinii.
Potrivit domniei sale, dacă în 1999 producţia din domeniu depăşea 2 milioane de tone, în 2011, se produceau 570.000 de tone de produse de panificaţie.
Pe lângă evaziunea foarte crescută, alte cauze care au condus la scăderile menţionate sunt reducerea puterii de cumpărare, creşterea costurilor cu materia primă şi utilităţile, politica băncilor în ceea ce priveşte creditarea jucătorilor din domeniu, precum şi eficienţa scăzută a controlului efectuat de autorităţi.
"În perioada 2010-2011 au fost autorităţi care aveau liste cu firmele ce nu trebuiau controlate", a afirmat pre-şedintele "Rompan".
În aceste condiţiii, 2012 a fost cel mai slab an din istorie, din punct de vedere financiar, pentru piaţa morăritului şi panificaţiei, având loc insolvenţe şi falimente atât ale companiilor medii, cât şi ale unor companii mari din domeniu (un exemplu în acest sens fiind "Dobrogea", care a intrat recent în insolvenţă), fapt care s-a soldat cu pierderea de locuri de muncă, restrângerea gamei sortimentale şi scăderea calităţii produselor.
Sorin Minea, preşedintele "Romalimenta", a precizat, la rândul său, că 2012 a fost "cel mai prost an din istorie pentru întreaga industrie alimentară".
Aurel Popescu a mai spus că mulţi comercianţi fac presiuni asupra producătorilor de pâine să vândă marfa fără documente, iar marile lanţuri le cer brutarilor preţuri mici şi le impun taxe mari pentru intrarea în magazine. Preşedintele Rompan a afirmat, totodată, că există în jur de 100.000 de puncte de vânzare a pâinii în condiţii necorespunzătoare (chioşcuri, tarabe, pieţe, târguri etc.), subliniind că o problemă majoră este "marca proprie" a magazinelor: "Marile lanţuri bagă taxe mari ca să fii prezent în magazine şi vor preţuri mici. În plus, ne omoară cu marca proprie. Mai lipseşte să importăm şi pâine\".
O altă problemă este reprezentată de faptul că pâinea este transportată de la producător la comerciant în condiţii necorespunzătoare, trans-portatorii deţinând chiar case de marcat pentru vânzarea de pâine în timpul transportului.
Reprezentanţii din domeniu susţin că, în ultimii ani, nivelul investiţiilor din această piaţă a suferit o gravă deteriorare, investiţiile în dotări noi apropiindu-se de zero.
Aceştia mai spun că adoptarea taxării inverse la grâu şi cereale a redus la zero pierderile înregistrate la buget, care se ridicau la 250 milioane euro, în 2009.
"De când s-a introdus taxarea inversă la cereale, evaziunea s-a mutat pe lanţ. Nu se mai face evaziune fis-cală la grâu, dar se face la făină şi pâine", au spus sursele citate.
Aurel Popa a menţionat că, dacă Guvernul nu va lua nicio măsură pentru remedierea situaţiei din sectorul morărit şi panificaţie, producătorii vor intra în grevă fiscală: "Oricum nu avem de unde să plătim".
În acest context, cei peste 300 de participanţi din industrie, prezenţi la evenimentul organizat, ieri, de "Rompan", au făcut un apel către Guvern, solicitând, în primul rând, reducerea TVA la 9%, pe lanţul grâu-făină-pâine, începând cu data de 1 iulie 2013, concomitent cu intensificarea controalelor şi înăsprirea legislaţiei privind respectarea acesteia.
În acelaşi timp, sursele citate au cerut, printre altele, monitorizarea caselor electronice de marcat utilizate în comerţul ambulant , obligarea persoanelor fizice care deţin suprafeţe mari de teren să se înregistreze ca persoane fizice autorizate, precum şi furnizarea de date macroeconomice referitoare la TVA, impozit pe profit etc. către asociaţiile de profil.
"Credem că aceste măsuri sunt de primă urgenţă pentru oprirea declinului industriei de morărit şi panificaţie, stoparea în serie a falimentelor companiilor româneşti şi salvarea locurilor de muncă", a spus Aurel Popescu.
Ministrul agriculturii a subliniat că ştie foarte bine situaţia din domeniu şi că îi susţine pe jucătorii din industria morăritului şi panificaţiei.
Domnia sa a reiterat faptul că Guvernul intenţionează să implementeze un proiect pilot care prevede reducerea TVA la 9% pe tot lanţul de producţie grâu-făină-pâine. Potrivit lui Daniel Constantin, acest proiect ar urma să intre în vigoare de la 1 iulie 2013, întrucât se aşteaptă datele pe primul trimestru referitoare la evoluţia economiei.
"Dacă nu s-ar încasa nimic în plus, în urma implementării acestui proiect pilot, efortul bugetar ar fi de 200 de milioane de lei pe an. Deci, în cele şase luni în care intenţionăm să implementăm proiectul, am putea pierde 100 de milioane de lei, dar nu cred să fie aşa. Dacă va funcţiona, proiectul trebuie să fie extins şi pe celelalte domenii, pentru că avem evaziune şi pe carne şi pe lapte şi pe legume-fructe", a declarat oficialul, adăugând: "Dacă vrem să salvăm industria panificaţiei, acum este momentul să intervenim. La următoarea vizită în România a delegaţiei FMI vom discuta acest subiect. Nu vreau să iau în calcul un răspuns negativ al FMI. Rămâne doar să stabilim mecanismele de aplicare ale acestui proiect pilot".
Daniel Constantin a precizat că autorităţile urmează să stabilească varianta în care va fi aplicată această măsură, una dintre alternative, neacceptată de industrie, fiind plata unei Taxe pe Valoarea Adăugată de 24%, urmând ca statul să returneze, ulterior, diferenţa de 15%.
Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor din Sectorul Industriei Alimentare, a spus că, dacă delegaţia FMI nu va accepta reducerea TVA la 9%, reprezentanţii industriei vor intra în grevă:
Domnia sa a precizat: "În situaţia în care FMI nu acceptă acest program imediat, vom ieşi în stradă, vom picheta instituţia unde vor avea loc discuţiile şi vom sta acolo până când vor înţelege că avem nevoie de aceste măsuri fiscale în România pentru relansarea industriei alimentare".
Domnul Frumosu a menţionat că salariile din industria alimentară sunt foarte mici, de 900 până la 1.100 de lei, iar companiile nu pot creşte aceste lefuri, în condiţiile economice actuale.