"Piaţa noastră de gambling ar putea deveni una dintre cele mai solide din Europa"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Gambling / 18 noiembrie 2013

"Piaţa noastră de gambling ar putea deveni una dintre cele mai solide din Europa"

Interviu cu Odeta Nestor, preşedintele Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc)

Piaţa autohtonă a jocurilor de noroc ar putea deveni una dintre cele mai solide din Europa, consideră Odeta Nestor, preşedintele Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc (ONJN).

Domnia sa ne-a spus, în cadrul unui interviu, că ţara noastră are un potenţial uriaş să promovăm inclusiv turismul de gambling.

"Încercăm să aducem îmbunătăţiri cadrului legislativ, pentru că, sintetizat, cel mai important este ca piaţa de profil să fie una bine reglementată, statul să-şi poată încasa în mod corect taxele, iar operatorii să-şi poată desfăşura activitatea într-un mediu de afaceri solid şi sănătos", ne-a precizat preşedintele ONJN.

Oficiul a fost înfiinţat în luna aprilie 2013, prin Ordonanţă de Urgenţă, funcţionând sub coordonarea Executivului şi fiind finanţat de la bugetul de stat, prin Secretariatul General al Guvernului.

Reporter: Care au fost premisele ce au stat la baza înfiinţării ONJN?

Odeta Nestor: Prin înfiinţarea Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc s-a urmărit armonizarea legislaţiei româneşti cu cea europeană, în sensul înglobării tututor activităţilor de autorizare, monitorizare şi control a pieţei jocurilor de noroc în sfera atribuţiilor unei singure instituţii. Piaţa jocurilor de noroc este un domeniu dinamic, într-o permanentă schimbare şi dezvoltare, iar crearea unui organism care să fie deschis către dialog şi atent la pulsul şi tendinţele industriei de profil nu poate fi decât un lucru benefic.

Reporter: Câţi angajaţi are ONJN?

Odeta Nestor: Conform textelor de lege prin care a luat fiinţă, Oficiul funcţionează cu un număr total de 200 de angajaţi, atât în centrala proprie, cât şi în cele şapte servicii teritoriale.

Reporter: Care sunt rezultele activităţii desfăşurate până acum?

Odeta Nestor: Oficiul dispune de personal specializat în procedurile de verificare şi control ale pieţei jocurilor de noroc. Astfel, ca urmare a controalelor ce au fost desfăşurate pe parcursul ultimelor luni la nivelul întregii ţări, au fost scoase de pe piaţa neagră peste 500 de aparate care funcţionau fără autorizaţie şi pentru care nu erau plătite taxe şi impozite la bugetul statului.

De asemenea, numai în ultima lună am primit un număr de 12.000 de cereri de autorizare pentru aparate tip slot-machine, cererile pentru o lună normală de activitate situându-se în jurul cifrei de 2-3.000. Explicaţia pentru numărul semnificativ de cereri depuse reflectă activitatea depusă în teritoriu de inspectorii ONJN. Cifra atât de mare de cereri reprezintă numărul de aparate scoase de pe piaţa neagră şi gri.

Reporter: La cât se ridică, în prezent, piaţa neagră de profil şi ce estimări aveţi pentru anii următori?

Odeta Nestor: În momentul de faţă, nu putem face o estimare exactă în această privinţă. Ce vă putem spune cu certitudine este faptul că Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc face toate demersurile necesare, atât din punct de vedere legislativ, cât şi prin prisma activităţilor pe teren, pentru diminuarea ponderii activităţilor ilegale în industria de gambling.

Traversăm, încă, din punct de vedere economic, o perioadă destul de dificilă. Statul are nevoie de bani, oamenii au nevoie de locuri de muncă, iar consumatorii de jocuri - de servicii calitative.

Pentru ONJN, este prioritară identificarea organizatorilor care desfăşoară activităţi de jocuri de noroc fără autorizaţie şi sancţionarea lor conform legii. Este necesar ca amploarea pieţei negre să fie stopată. Statul pierde sume mari de bani ca urmare a neachitării impozitelor care ar trebui plătite.

Ne-am fixat cu multă atenţie şi preocupare obiectivele pe care vrem să le atingem şi facem tot posibilul pentru a identifica cele mai bune acţiuni concrete să putem ajunge acolo.

Reporter: Cum caracterizaţi piaţa jocurilor de noroc din ţara noastră?

Odeta Nestor: În România, industria jocurilor de noroc nu a beneficiat de o promovare adecvată, iar acest lucru este reflectat foarte bine la nivelul de percepţie generală. Avem de-a face cu o piaţă foarte complexă, care presupune atenţie şi responsabilitate. Sectorul de gambling nu presupune doar noroc, ci şi viziune, strategie, memorie şi inteligenţă. Trebuie lucrat mult la nivel de imagine.

Efectele crizei financiare s-au făcut simţite inclusiv pe segmentul pieţei de gambling. Numărul operatorilor a scăzut în mod simţitor şi, chiar şi la nivel individual, au fost observate schimbări, jucătorii identificând în aceste activităţi un refugiu şi o speranţă de îmbogăţire rapidă. Problemele ridicate de potenţiala dependenţă şi protecţia minorilor şi a consumatorilor, în general, sunt aspecte sensibile de care trebuie să ţinem seama.

De asemenea, evaziunea fiscală şi amploarea pieţei negre sunt probleme pe care încercăm să le soluţionăm prin perfectarea cadrului legislativ.

Reporter: Cum ne situăm faţă de celelalte ţări europene, în acest domeniu?

Odeta Nestor: Ne dorim armonizarea legislaţiei naţionale cu normele Uniunii Europene. În acest sens, am iniţiat discuţii cu reprezentanţii organismelor care au atribuţii în industria jocurilor de noroc din statele membre, pentru a putea pune bazele unor acorduri de colaborare pentru schimb de informaţii şi bune practici.

Totodată, am demarat consultări cu reprezentanţi ai pieţei jocurilor de noroc, în vederea modificării OUG nr. 77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc.

Discuţiile pe care le-am avut şi pe care le avem cu membrii Consiliului Consultativ al oamenilor de afaceri din domeniu au fost demarate tocmai din nevoia de a crea un echilibru între cerinţele şi aşteptările pieţei de profil şi cadrului legislativ românesc. Pe parcursul acestor discuţii, au fost exprimate o serie de puncte de vedere şi de propuneri cu diferite grade de utilitate şi aplicabilitate şi a fost analizată oportunitatea transpunerii în practică a fiecăreia dintre aceste propuneri. Prin modificările pe care intenţionăm să le aducem legislaţiei, ne dorim atragerea în legalitate a unui număr cât mai mare de operatori şi reducerea activităţilor de pe piaţa neagră a gamblingului.

Reporter: Ce perspective are această piaţă, la noi?

Odeta Nestor: Piaţa autohtonă a jocurilor de noroc ar putea deveni una dintre cele mai solide din Europa. Avem un potenţial uriaş să promovăm inclusiv turismul de gambling.

Încercăm să aducem îmbunătăţiri cadrului legislativ, pentru că, sintetizat, cel mai important este ca piaţa de profil să fie una bine reglementată, statul să-şi poată încasa în mod corect taxele, iar operatorii să-şi poată desfăşura activitatea într-un mediu de afaceri solid şi sănătos.

Reporter: Mulţumesc!

Odeta Nestor: "Avem un potenţial uriaş să promovăm inclusiv turismul de gambling".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Sunt indignat, tovarasi! Nu mai gasesti un aprozar, o pescarie ca pe timpuri ca in spatiile lor amenajate la parterul blocurilor s-au facut tot felul de magazine de beturi, pariuri si babaroase, de nu mai e loc de ele. Si tinerii pierde-vara nu au locuri de munca si stau toata ziulica acolo sa piarda si maruntisul din buzunare.

    Auzi, tu! Turism de gambling. Da' ce, strainilor nu le ajunge turismul sexual? Daca ar fi oameni seriosi, s-ar inscrie intai la asociatia de locatari. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb