Piaţa Rasdaq nu-şi află rezolvarea nici în instanţă

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 5 octombrie 2010

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a scăpat, pe ultima sută de metri, de obligaţia de a limpezi, o dată pentru totdeauna, statutul segmentului Rasdaq, despre care nu s-a încumetat până acum să răspundă clar investitorilor autohtoni dacă este piaţă reglementată ori ba.

CNVM a fost chemată, în primăvara acestui an, în faţa instanţei din Arad într-un proces în care o avocată, Diana Ionescu, cerea Comisiei să îi comunice care este statutul Ras-daq-ului şi dacă prevederile privind "abuzul de piaţă" se aplică pe acest segment, pornind de la premisa că informaţiile solicitate sunt de interes public.

Iniţial, instanţa a dat câştig de cauză avocatei, obligând arbitrul pieţei de capital să îi furnizeze informaţiile solicitate.

În mod inexplicabil, deşi era vorba despre o informaţie pe care ar fi trebuit să o furnizeze din proprie iniţiativă, şi nu obligată de o instanţă judecătoreas-că, CNVM a făcut recurs la decizia comunicată de Tribunalul Arad.

Comisia a câştigat recursul judecat la Curtea de Apel Timişoara, nemaifiind obligată să clarifice statutul pieţei Rasdaq. Comisia ar fi invocat, în recurs, faptul că informaţia solicitată nu este de interes public, ci ţine de interpretarea legii. Decizia Curţii de Apel Timişoara este irevocabilă.

"Noi am solicitat să ni se răspundă dacă piaţa Rasdaq este piaţă reglementată sau nu, şi dacă se aplică prevederile abuzului de piaţă.

Instanţa a considerat că o astfel de informaţie nu este de interes public, ci ţine de interpretarea legii. De altfel, asta a şi invocat CNVM în recursul făcut la decizia Tribunalului Arad", a declarat, pentru ziarul BURSA, avocatul Diana Ionescu, care a chemat CNVM în judecată, adăugând: "În ceea ce priveşte protecţia investitorilor, noţiunea juridică a pieţei Rasdaq este clară: CNVM nu a comunicat la Bruxelles că Rasdaq ar fi piaţă reglementată. Singurele pieţe reglementate raportate de România la Bruxelles sunt Bursa de Valori Bucureşti şi cea de la Sibiu".

Contactaţi de ziarul BURSA, reprezentanţii CNVM au refuzat să ne comunice care au fost motivele invocate în recurs, răspunzându-ne sec doar că recursul formulat de CNVM a fost admis de Curtea de Apel Timişoara.

Bursa a grăbit demersurile pentru dizolvarea Rasdaq

Surse din piaţă susţin că, amânând să se pronunţe asupra statutului Ras-daq, arbitrul pieţei de capital ar încerca, de fapt, să dea mai mult răgaz Bursei de Valori Bucureşti ca să salveze cât mai mulţi emitenţi din cei aproape 1.400 listaţi pe Rasdaq.

De altfel, în ultimele luni, Bursa de Valori Bucureşti şi-a intensificat eforturile ca să convingă emitenţii de pe Rasdaq să se mute la BVB sau pe un Sistem Alternativ de tranzacţionare (în cazul celor care nu îndeplinesc condiţiile de listare pe piaţa reglementată), trimiţându-le invitaţii oficiale în acest sens.

Nici reprezentanţii Bursei şi nici ai Comisiei nu au explicat, până acum, concret, motivele pentru care piaţa Rasdaq trebuie dizolvată. Cert este, însă, că problema nelimpezită a statutului Rasdaq apasă greu de ani de zile pe umerii Comisiei şi ai BVB, cu atât mai mult cu cât cei de la Bruxelles au început să se intereseze tot mai mult de piaţa Rasdaq.

Comisarul Bogdan Chetreanu a declarat, într-un interviu acordat ziarului BURSA, la începutul lunii mai, că Bruxelles-ul a dorit să ştie care este statutul pieţei Rasdaq. CNVM i-ar fi răspuns că îi va clarifica statutul cât mai repede posibil.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Rasdaq a fost, este si va fi o piata reglementata.

    1. dupa ce nimeni din europa nu stie ca e reglementata(din ce moment nu apare in buletinul Bruxelles-ului), CNVM zice in recurs ca nu e informatie de interes public... o idiotenie mai mare n-am auzit, si asta numai ca sa mascheze incompetenta celor care ar fi trebuit sa rezolve problema. Am ajuns ca in Botswana...

      Doar de la ei "le pica" pentru a inchide ochii sau a permite tot felul de abuzuri fata de minoritari , mergand pana la apermite , fara drept de apel, delistarea sau mai grav, desfiintarea unei piete unde amaratii macar mai au o sansa sa isi valorifice actiunile, intr-un mediu cat de cat concurential/ Dupa delistare cine le mai cumpara? Doar majoritarul la cat vrea sau , daca capitalul social nu s-a mai modificat (reevaluat-asa cum ar fi fost normal) din 1994,minoritarii vor putea fi "diluati" prin majorare de capital la valoarea nominala. CNVM se fac, s-a facut ca nu vede , ca nu pricepe. Vai de noi. Cu asa jindar asa piata.

    Ma pis pe ia de piata, in ro totul e un mare kkt. toti vb si se invart in jurul unei piete care nu exista : aia de la CNVM sa-si incaseze salariile , aia de la BVB sa existe si ei (ma intreb cine naiba ar vrea sa cumpere BVB la cat de prapadita e), brokerii si tot felul de analisti financiari sa-si justifice si iei salariile pe o piata de capital care mai degraba s-ar organiza sub forma initiala, aceea de un loc fix pe o strada unde vin cumparatorii si vanzatorii sa-si tranzactioneze actiunile

    Eu inteleg ca pt a dezvolta o piata de capital ai nevoie de un cadru legal si de tot felul de institutii guvernamentale sau private care sa asigure vegheze asupra respectarii acestui cadru. Insa la noi s-a mers mult prea departe, cu totii vedem ca nu exista emitenti importanti pe bursa (inafara de cateva firme mai mari ca BRD, SNP). Nu ar fi mai bine ca cei de la CNVM, BVB si alte institutii sa-si canalizeze eforturile pt a respecta legile care exista deja si de a incuraja listarea companiilor pe bursa????????

    piata noastra e un miracol.miracolul prin intermediul caruia, multi au preluat active in cardasie cu cnvm.....bucu....bucu....bucu. ...alti presedinti au preluat domenii intregi....la munteeeee.....la paltinisssssttttttttt........a lti actionari minoritari se judeca cu majoritarii.......ghici cine castiga din toate astea......CNVM care nu are indicatori de performanta.....doar salarii nesimtite si spagi adevarate....cui ii pasa de "talciocul" de la bucuresti, sibiu.....doar speculatorilor care se "frig" unul pe altul....oamenii seriosi cred ca sunt pe trend regresiv.....noapte buna, piata de capital!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9729
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4977
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2951
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9029
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.7210

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb