Piaţa de software şi servicii IT din România s-a diminuat anul trecut cu 25%, la 800 milioane euro, după o scădere de 20% în 2009, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, Liviu Drăgan, membru în consiliul Asociaţiei Patronale a Industriei Software şi Servicii (ANIS). "Sper ca industria IT din România să nu mai scadă în acest an. (...) Dacă se opreşte scăderea, industria iese din criză. Industria locală e încă atractivă pentru outsorcing, dar nu în aceeaşi măsură", a spus Drăgan, citat de Mediafax.
Anul trecut, exporturile româ-neşti de software şi servicii IT s-au majorat, conform estimărilor preliminare ale ANIS, cu 10%, la aproximativ 500 milioane euro, evoluţia datorată creşterii proiectelor în care sunt implicate companiile locale, atât ca volum, cât şi ca număr. Pentru acest an, asociaţia IT apreciază că exporturile vor urca cu cel puţin 10%. Drăgan a apreciat că outsorcingul reprezintă 60% din industria românească de IT.
• Reducerea preţurilor pentru preluarea de producători de software atrage investitorii
Preluările de companii din industia IT este atractivă pentru investitori, mai ales că proprietarii sunt dispuşi să reducă din preţ în 2011. Liviu Drăgan a adăugat: "Achiziţiile (de companii IT - n.r.) vor continua şi în acest an, vom vedea mişcări spectaculoase. Este un proces de < însănătoşire >". În prezent, tehnologiile mobile nou apărute stimulează companiile să dezvolte aplicaţii pentru acest tip de echipamente. "Cred că la ora actuală există un < trend > spectaculos pe tehnologia wireless, telefoanele inteligente, tabletele sunt într-o efervescenţă. Succesul iPad atrage noi producători către acest segment, ceea ce va aduce un succes pentru producătorii de software. Tehnologia atrage aplicaţii", a arătat Drăgan.
Oficialul ANIS a precizat că în România sunt companii care pot produce aplicaţii pentru noua tehnologie mobilă. "Astfel de companii sunt atractive pentru investitorii străini. Noua tehnologie creează un avantaj pentru România, ca şi pentru ţările mai puţin dezvoltate. Când apare, toate ţările sunt egale, chiar dacă sunt dezvoltate sau nu. România poate ocupa un rol important în industria de software pentru echipamentele mobile", a mai spus Drăgan.