Piaţa serviciilor de acces la Internet tip broadband se va dubla în 2009

R.P.
Ziarul BURSA #Companii #IT / 5 septembrie 2007

Piaţa serviciilor de acces la Internet tip broadband se va dubla în 2009

Serviciile de acces Internet în bandă largă (broadband) au înregistrat anul trecut în Româ­nia o creştere de 136%, faţă de 2005, numărul conexiunilor broadband depăşind 1,75 milioane, potrivit datelor furnizate de Autoritatea Naţională de Reglementare în Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (ANRCTI). Estimările specialiştilor arată pentru 2009 că piaţa serviciilor de broadband în România se va dubla, ajungând la peste 4 milioane de conexiuni în banda largă. Numărul conexiunilor broadband la 31 decembrie 2006 reprezenta 54% din numărul total al conexiunilor de acces la Internet. Aproxiamtiv 39% din cota de piaţă broadband este deţinută de conexiunile mobile (CDMA/EVDO,EDGE şi 3G) adică un număr de 680.000 de conexiuni. Cele mai mari rate de creştere au fost înregistrate în 2006 pe conexiunile XDSL (prin telefon) şi UTP/FTP (reţele de cartier).

Potrivit ANRCTI, România se situează la ora actuală peste media EU10 (6,8%) în ceea ce priveşte rata de penetrare broad­band, cu un procent de 8,2%, dar în comparaţie cu toate ţările UE, unde media este de 15,6%, România înregistrează încă o rată scăzută. Problema stringentă la nivelul României rămâne accesul la servicii broadband al locuitorilor din mediul rural, adică peste 40 % din populaţia ţării.

La nivel european cea mai ridicată rată de penetrare este în Danemarca - 30,3 %, Olanda - 29,8 % şi Finlanda - 26 %, iar la polul opus se află Turcia, cu numai 3 %, Grecia - 3,3 %, Polonia - 4,5 % şi Slovacia - 4,6 %.

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (ANRCTI), Dan Georgescu, a subliniat recent că accesul la serviciile de internet în bandă largă (broadband) este în continuă creştere în România. "Politicile naţionale pentru dezvoltarea serviciilor de acces la internet în bandă largă, acţiunile reglementative care trebuie întreprinse în acest sens, dar şi parteneriatele internaţionale care se formează constituie aspecte care conferă internetului broadband o dimensiune globală. Accesul la acest tip de servicii este în continuă creştere în România, iar acţiunile pe care ANRCTI le întreprinde au ca obiectiv stimularea cererii de servicii broadband, dar şi dezvoltarea pieţei accesului la internet în bandă largă", a afirmat Dan Georgescu, citat de Rompres.

În ceea ce priveşte rata de penetrare a Internetului în gos­podării, România se află la coada listei europene cu o penetrare de numai 18 %, în 2006, faţă de Olanda, Suedia sau Danemarca, unde rata a ajuns la 80 %, 74 %, respectiv 68 %, iar media europeană este de 40 %. Potrivit estimărilor, în România există peste 5,5 milioane de utilizatori de Internet, iar pentru finele anului se va ajunge la circa 6,5 milioane.

Valoarea pieţei de comunicaţii în 2006 a fost estimată la 3,5 miliarde euro, în creştere faţă de 2005 cu circa 500 milioane euro şi cu peste 1,1 miliarde euro mai mare decât în 2004.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb