Piaţa spot a petrolului Brent, manipulată de companii şi case de comerţ

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 7 noiembrie 2013

Piaţa spot a petrolului Brent, manipulată de companii şi case de comerţ

Patru traderi cu vechime pe piaţa mondială a petrolului - Kevin McDonnell - fost director Nymex, Anthony Insinga, Robert Michiels şi John Devivo, pretind, într-un proces pe care l-au intentat, că preţurile de cumpărare - vânzare ale ţiţeiului brut de tip Brent sunt fixate şi că pot dovedi acest lucru. Conform acestora, unele dintre cele mai mari companii petroliere din lume, printre care BP Plc, "Statoil" ASA, şi "Royal Dutch Shell" Plc au conspirat cu banca americană de investiţii "Morgan Stanley" şi traderi din energie (grupul "Vitol", "Trafigura Beheer" BV şi "Phibro Trading" LLC), timp de peste zece ani, pentru manipularea preţurilor spot ale ţiţeiului de tip Brent. Preţul de referinţă al petrolului din Marea Nordului (Brent) este utilizat la stabilirea cotaţiilor a peste 50% din ţiţeiul brut mondial şi ajută la stabilirea tendinţei preţurilor combustibililor, inclusiv ale benzinei şi păcurei.

Cazul pare că deţine cea mai detaliată descriere a presupuselor manipulări şi conţine o posibilă "foaie de parcurs" pentru autorităţile de reglementare care investighează situaţia.

Unul din traderii din acest proces (care nu au specificat suma solicitată drept despăgubire) susţine că a plătit "preţuri artificiale şi anticoncurenţiale" pentru contractele futures pe petrol Brent.

Totodată, traderii din caz subliniază încercările de manipulare a preţului pentru petrolul rus Urali şi citează cazuri în care spread-ul (diferenţa) dintre preţul petrolul Brent şi tipurile de petrol din Dubai ar fi fost fraudate.

Traderii spun că societăţile petroliere şi casele de comerţ au transmis date false şi înşelătoare către platforma Platts, care publică ştiri din sectorul energetic şi preţuri din domeniu. Informaţiile de pe Platts sunt utilizate de traderii de la nivel mondial, conform acţiunii depuse la un tribunal din Manhattan, la data de 8 octombrie. În cele 85 de pagini depuse la dosar, reclamanţii descriu modul în care pe piaţă ar fi fost stabilite preţuri Dated Brent spot crescute sau scăzute artificial, în funcţie de ceea ce le-ar fi putut aduce profit din swap-uri, contracte futures sau operaţiuni spot. Conform reclamanţilor, pârâţii au folosit diverse metode pentru manipularea pieţei, inclusiv "spoofing"-ul, plasând comenzi care influenţează mersul pieţelor, cu intenţia de a le anula mai târziu.

Reclamanţii susţin că metodologia Platts "poate fi uşor păcălită de către participanţii la piaţă, care fac tranzacţii false, inexacte sau care induc în eroare".

"Este o piaţă extrem de obscură", a declarat David Kovel, avocat al traderilor, făcând referire la tranzacţiile derulate în afara bursei energiei din New York (Nymex). Acesta a subliniat că, "pentru cei din afară, poate părea impenetrabil, însă specialiştii şi traderii pot avea avantaje din această obscuritate".

Reprezentanţii "Shell", "Vitol", "Trafigura", "Morgan Stanley" şi BP au refuzat să comenteze cu privire la proces. Oficialii "Statoil" au afirmat că nu este neobişnuit în acest tip de proces privat din SUA, însă nu au făcut alte declaraţii. Nici reprezentanţii Platts, divizie a "McGraw Hill Financial" Inc. din New York, nu au comentat. Platforma Platts nu apare ca pârâtă în acest proces.

Preţul de referinţă Dated Brent cuprinde patru tipuri de ţiţei: Brent, Forties, Oseberg şi Ekofisk (BFOE).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb