Piaţa spot se va lansa la Sibiu pe 22 ianuarie

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 14 decembrie 2009

Teodor Ancuţa

Teodor Ancuţa

Interviu cu domnul Teodor Ancuţa, preşedintele Bursei din Sibiu

Reporter: Domnule preşedinte, odată cu dezvoltarea accelerată a Bursei din Sibiu au apărut şi problemele şi mă refer la o serie de procese pe care le-aţi avut. Care este stadiul cu procesele care v-au fost intentate în ultimii doi ani?

Teodor Ancuţa: După cum bine ştiţi, am avut numeroase probleme, dintre care cele mai importante au fost legate de procesele cu Finaco Securities, chiar unul dintre acţionarii noştri, în spatele acestora fiind domnul Dan Paul, preşedintele societăţii, care a încercat prin nu mai puţin de 13 procese să conteste diferite hotărâri de maximă importanţă în funcţionarea BMFM şi a CRC luate în cadrul diferitelor şedinţe AGA. Aceste hotărâri vizau fie majorări de capital social fie aprobarea situaţiilor financiare şi au fost menite să împiedice procesul de dezvoltare a societăţilor noastre şi funcţionarea noastră ca operator de piaţă. Mai mult, într-unul dintre procesele cu Casa de Compensaţie, acţiunea Finaco a fost susţinută şi de Bursa De Valori Bucureşti, unde domnul Dan Paul este vicepreşedinte. Deci este vorba de un complex de interese pe această axă.

Reporter: Cum s-au rezolvat aceste procese ?

Teodor Ancuţa: Bursa din Sibiu cât şi Casa Română de Compensaţie au obţinut sentinţe favorabile în toate procesele intentate de Finaco Securities, în toate fazele procesuale. Concret, Bursa a avut un număr de patru procese cu Finaco Securities, iar CRC un număr de nouă procese. În cursul anului 2009, Bursa si Casa de Compensaţie au reuşit să recupereze 54.000 lei de la Finaco Securities şi BVB, reprezentând cheltuieli de judecată. Suma este mică deoarece avocaţii din Sibiu percep onorarii mai mici comparativ cu Bucureştiul. Hotărârile favorabile date de instanţele de judecată dovedesc cu prisosinţă faptul că aceste procese au fost menite să dis-trugă credibilitatea şi imaginea Bursei din Sibiu şi a Casei Române de Compensaţie, fiind intentate cu rea voinţă. Dar, aşa cum am afirmat de fiecare dată când am avut ocazia, dreptatea a fost de partea noastră. Oricum sumele recuperate prin cheltuielile de judecată reprezintă o satisfacţie mai mult simbolică, întrucât prejudiciile de imagine au fost mult mai mari, afectând lichiditatea bursei şi încetinind procesul de dezvoltare. Repet, în fapt acesta a fost rolul lor. Rămânem însă cu satisfacţia că legea este de partea noastră şi am demonstrat din nou că respectăm prevederile legale absolut în toate privinţele.

Reporter: Din câte ştiu, pe lângă procesele cu Dan Paul, aţi mai avut şi altele. Spre exemplu cu Mobinvest Oradea. Ce se mai aude în acest caz ?

Teodor Ancuţa: În acest caz, Casa Română de Compensaţie a fost cea care a acţionat în justiţie Mobinvest pentru prejudiciul cauzat de societatea în discuţie în urma tranzacţiilor efectuate pe piaţa derivatelor şi a nerespectării regulamentelor CRC. Am solicitat recuperarea debitului în valoare de 1,7 milioane lei, înregistrat în conturile Mobinvest, deschise la CRC. Numărul proceselor pentru recuperarea acestui debit s-a ridicat la nouă, toate fiind câştigate de CRC. Înainte de pronunţarea instanţei cu privire la suma solicitată, pentru a avea o garanţie a recuperării prejudiciului, am instituit un seches-tru asigurator asupra a 23.000 acţiuni deţinute de Mob-invest la BVB. În 2.12.2009 instanţa s-a pronunţat în favoarea CRC acordându-i întreaga sumă solicitată plus dobânda legală calculată din februarie 2007 şi până la efectuarea plăţii. De asemenea instanţa a obligat Mobinvest să plătească cheltuieli de judecată de 68.500 lei în favoarea CRC şi 10.000 pentru BMFMS. În prezent am demarat procedura de executare silită a sumelor datorate care depăşesc 2,2 milioane lei.

Reporter: De curând aţi înfiinţat şi Depozitarul Sibex, acţiune care a avut imediat urmări şi pe plan juridic. Spuneţi-ne despre ce este vorba.

Teodor Ancuţa: Imediat după primirea autorizaţiei de înfiinţare a Depozitarului Sibex, acesta a fost acţionat în instanţă de către Depozitarul Central Bucureşti pentru constatarea nulităţii societăţii. Această acţiune a vizat împiedicarea obţinerii celorlalte autorizaţii necesare funcţionării şi implicit stoparea demersului de implementare a unei pieţe spot la Sibiu. Procesul a fost însă câştigat de către Depozitarul Sibex, dovedindu-se că instituţiile abilitate să autorizeze entităţi de pe piaţa de capital au procedat legal.

Depozitarul Central a mai contestat şi autorizaţia de înfiinţare emisă de CNVM, proces în care Depozitarul Sibex a intervenit, în interes propriu dar şi al CNVM. Acest proces se află încă pe rolul instanţei.

Aceste procese cu Depozitarul Central nu ne-au împiedicat să obţinem toate autorizaţiile necesare func-ţionării unui depozitar central, inclusiv autorizarea de funcţionare de la BNR obţinută în 10.12.2009, lansarea pieţei spot urmând a avea loc în 22 ianuarie 2009.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb