Crearea unei pieţe interne a energiei ar putea conduce la o creştere cu 0,8% a Produsului Intern Brut la nivel european, a declarat, ieri, Tudor Constantinescu, expert la Directoratul General Energie, cu prilejul unei dezbateri în domeniul energiei, organizată de Reprezentanţa Comisiei Europene.
Potrivit Agerpres, domnia sa a precizat că România are un mix energetic destul de echilibrat, în care gazul reprezintă cam 30%, şi o pondere din ce în ce mai mare a resurselor regenerabile, care sunt în prezent de 33% din total producţie energie.
Expertul a subliniat: "În acest context este clar că o serie întreagă de mecanisme care sunt discutate la nivel european pentru a putea echilibra sistemele pieţei energetice în contextul creşterii ponderii resurselor intermitente de energie ne vor afecta şi pe noi, fiind nevoie de punerea în practică a unor mecanisme de piaţă şi a unor sisteme de infrastructură, de stocaj, care să ne asigure posibilitatea acestei transformări la nivel internaţional".
Piaţa internă în energie ne ajută să răspundem la principalele provocări pe care Europa le are în prezent. Crearea unei pieţe interne de energie nu este un obiectiv în sine, este un fel de precondiţie pentru a ajuta transformarea sectorului energetic într-un sector cu amprentă de carbon mai scăzută şi, în acelaşi timp, mult mai competitiv. Această combinaţie între competitivitate şi decarbonizare este fezabilă, dacă se ţine cont de oportunităţile existente în sistem, a conchis Tudor Constantinescu.
Domnia sa a mai spus că vor exis-ta o serie de provocări legate în principal de implementare, grad de satisfacere a consumatorilor şi realizarea investiţiilor necesare în sistem, care sunt estimate în perioada următoare la 1.000 de miliarde de euro.