PICCJ, despre dosarul "Erata": Se fac cercetări pentru abuz în serviciu, fals şi uz de fals

Alexandru Costea
Anticorupţie / 18 iunie 2015

Parchetul ICCJ arată că, în dosarul "Erata", în 2 septembrie 2014 s-a început urmărirea pentru abuz în serviciu, iar în 8 iunie s-au extins cercetările şi pentru fals şi uz de fals, cauza ajungând la procurori după ce instanţa a apreciat că în primă fază nu au fost investigate faptele reclamate, potrivit unui comunicat remis azi redacţiei.

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) face precizări în cazul dosarului denumit "Erata" de către presă, prezentând informaţii de la deschiderea cauzei, în 30 septembrie 2013, ca urmare a plângerii penale formulate de "persoana fizică C.C.", şi până în prezent, când se fac acte de urmărire penală cu privire la fapte.

Dosarul, în care se fac cercetări cu privire la modul în care judecătorii Curţii Constituţionale au emis, în 2012, hotărârea de invalidare a rezultatului referendumului privind demiterea fostului preşedinte Traian Băsescu, a fost retrimis procurorilor în urma unei decizii a instanţei.

PICCJ arată că, în acest dosar, prin rezoluţia din 11 octombrie 2013, procurorul de caz a dispus neînceperea urmăririi penale faţă de şase judecători ai Curţii Constituţionale, respectiv Augustin Zegrean, Aspazia Cojocaru, Petre Lăzăroiu, Mircea Ştefan Minea, Iulia Antonela Motoc şi Puskas Valentin Zoltan, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, apreciind că fapta nu există.

Împotriva soluţiei de neîncepere a urmăririi penale, persoana fizică C.C. a formulat plângere, care a fost respinsă ca neîntemeiată prin rezoluţia din 26 noiembrie 2013 de către procurorul şef al Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din Parchetului ICCJ.

În 4 iunie 2014, pronunţată în dosarul nr. 5748/1/2013 al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, instanţa a admis plângerea formulată de C.C. împotriva rezoluţiei din 11 octombrie 2013, soluţia atacată fiind desfiinţată, iar cauza trimisă Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia de urmărire penală şi criminalistică, în vederea efectuării de cercetări cu privire la plângerea formulată.

Instanţa a reţinut că "în speţă, deşi exista obligaţia de a desfăşura o anchetă efectivă, nu au fost luate măsuri rezonabile pentru investigarea faptelor reclamate".

"Cu toate că obligaţia investigării faptelor este una de mijloace şi nu de rezultat, în cazul de faţă lipseşte ancheta însăşi (nu există nici un mijloc de investigare a plângerii). În consecinţă, deşi plângerea formulată nu este, în mod vădit lipsită de bază factuală (se întemeiază pe constatări publicate în M.Of. nr. 616 din 27 august 2012), soluţia de neîncepere a urmăririi penale, prin care se constată inexistenţa faptelor, nu decurge din administrarea unor probe care să infirme susţinerile petentului", arăta instanţa în decizie.

Ulterior, în 29 iulie 2014, dosarul de la instanţa supremă a fost trimis Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, fiind repartizat spre soluţionare.

În 22 septembrie 2014, prin ordonanţă, s-a dispus începerea urmăririi penale cu privire la faptă, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu, iar în 8 iunie 2015 s-au extins cercetările şi pentru fals intelectual şi uz de fals, prevăzute de articolul 289 alineatul 1 şi articolul 291 Cod penal anterior, cu aplicarea articolului 5 Cod penal anterior.

"În prezent, având în vedere criticile formulate de instanţa de judecată şi conformându-se dispoziţiilor acesteia, procurorul efectuează acte de urmărire penală", a precizat Parchetul instanţei supreme.

În acest dosar, miercuri a fost audiat la PICCJ preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, el spunând că rezultatul referendumului din 2012 pentru demiterea fostului preşedinte Traian Băsescu nu ar fi fost altul dacă nu exista erata redactată de CC.

Procurorii au mai audiat, până în prezent, foşti şi actuali membri ai CC, printre care Tudorel Toader, Acsinte Gaspar, Aspazia Cojocaru, precum şi pe Horaţius Dumbravă, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, şi Toni Neacşu, fost membru CSM.

Curtea Constituţională a adoptat, 2 august 2012, o hotărâre cu privire la referendum, însă a constatat că din aceasta lipsea temeiul legal în baza căruia urma să fie stabilit numărul total al alegătorilor care trebuiau să-şi exprime opţiunea la scrutinul care avusese loc pe 29 iulie 2012. Astfel, după publicarea hotărârii, a fost emisă o erată prin care se menţiona faptul că vor fi luate în calcul toate persoanele cu drept de vot, respectiv peste 18 milioane.

În 6 august 2012, Curtea a transmis erata, cerând Monitorului Oficial să îndrepte eroarea materială apărută în decizia pe care o luase în 2 august, respectiv completarea textului cu un paragraf care la redactare ar fi fost omis.

Erata a fost întocmită şi semnată atunci de judecătorul Ştefan Minea, cel care a trimis adresa de publicare la Monitorul Oficial. Pe baza acestei erate, referendumul a fost invalidat, deoarece din totalul de 18.292.464 de persoane înscrise în listele electorale permanente, au participat la vot 8.459.053 de persoane (46,24 %), astfel că nu a fost atins pragul de participare, de cel puţin jumătate plus unu din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.

Completarea la hotărârea Curţii Constituţionale din 2 august 2012, prin care s-a precizat temeiul legal în baza căruia urma să fie stabilit numărul total al alegătorilor care trebuiau să-şi exprime opţiunea la referendum, a fost făcută cu acordul majorităţii judecătorilor, arăta atunci Curtea Constituţională.

Hotărârea CC de invalidare a referendumului a fost citită atunci în Parlament. La momentul publicării ei în Monitorul Oficial, a încetat interimatul lui Crin Antonescu la Cotroceni, iar Traian Băsescu şi-a reluat atribuţiile constituţionale şi legale de preşedinte al României, conform deciziei CC.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. s-a întâmplat la Curte. Tot ce pot să spun este că nu sunt eu "persoana fizică C.C." care a făcut plângerea penală. Dar bravo pentru acel cetățean.

    1. Corect, cetateanul a avut dreptul constitutional sa reclame; bravo lui ca a insistat dar, tot corect este sa admitem ca "se intampla si la case mai mari", deci CC a gresit in redactarea eratei, insa - happy end, rezultatul era oricum acelasi, adica Basescu presedinte. 

      Ce este asa greu de priceput? aritmetica simpla ne spune ca daca legea a stabilit participarea a cel putin 50,1 din cetatenii cu drept de vot, daca, prin absurd, procentul de participare ar fi fost de 50.0% (fix) iar dintre acestia 99% nu l-ar mai fi vrut pe Basescu presedinte, Basescu ar fi ramas Presedinte. 

      Unde-i lege nu-i tocmeala! toata tevatura facuta pe aceasta tema, este fara niciun rost.

      Mai acum; Ponta (ce po(a)nta) a ramas premier tot dupa aritmetica simpa. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb