PickTwoStudio: Investiţia medie în amenajarea unui restaurant în 2024 - 1500-1800 euro/metru pătrat

R.S.
Miscellanea / 25 septembrie

PickTwoStudio: Investiţia medie în amenajarea unui restaurant în 2024 - 1500-1800 euro/metru pătrat

Studioul de arhitectură şi design Pick Two Studio a înregistrat o evoluţie semnificativă în segmentul de proiecte HoReCa, care continuă să fie pilonul principal al activităţii studioului de design şi arhitectură, reprezentând aproximativ 80% din cifra de afaceri la nivelul primelor 9 luni din acest an. Totuşi, o schimbare majoră faţă de 2023 a fost creşterea substanţială a ponderii proiectelor hoteliere. Dacă anul trecut ponderea era de 90% restaurante şi doar 10% hoteluri, în 2024 raportul s-a echilibrat la aproximativ 60-40%, datorită diversificării portofoliului de hoteluri. Printre proiectele finalizate se numără Hotel Ecletico (Bucureşti) şi Ramada (Otopeni), iar printre cele în derulare: Hotel Băneasa, Hotel Trianon (Bucureşti), Hotel Oxygen (Valea Doftanei) şi Hotel Cerbul (Sinaia), conform unui comunicat transmis redacţiei.

Potrivit comunicatului, din punct de vedere business, în HoReCa observăm în 2024 o tendinţă de consolidare a poziţiei jucătorilor dominanţi. Investiţiile într-un restaurant se ridică la 400.000 - 500.000 de euro, iar într-un hotel încep de la 60.000 - 70.000 de euro per cameră - incluzând aici şi investiţiile în spaţiile comune aferente camerelor. În acest context, este foarte dificil pentru jucătorii neexperimentaţi să intre pe piaţă, deoarece riscurile sunt mari, într-o industrie în care rata de eşec depăşeşte 85%. Astfel, investiţiile sunt realizate în principal de către jucători cu experienţă, a explicat Sebastian Mîndroiu, cofondator Pick Two Studio.

Pe fondul lipsei de spaţii comerciale şi a blocajului în ceea ce priveşte dezvoltările de clădiri noi, generate în parte de lipsa Planului Urbanistic General (PUG) în Bucureşti, 2024 s-a distins şi printr-o tendinţă de orientare a clienţilor spre renovarea şi restaurarea unor clădiri vechi. De exemplu, printre proiectele PickTwo Studio se numără Hotel Ecletico - o vilă monument clasa B - care a fost restaurată şi transformată în hotel boutique. Alte exemple includ, Hotel Trianon, care a trecut printr-o renovare capitală, sau Hotel Băneasa, unde s-au făcut consolidări şi extinderi ale unei clădiri vechi.

Potenţial investiţional în staţiunile montane

Zonele dinamice de investiţii în acest moment sunt staţiunile montane, apreciază arhitecţii PickTwo Studio. Bucureştiul rămâne pe primul loc în numărul şi valoarea investiţiilor, însă pentru locul doi competiţia a fost constantă în ultimii ani. Deşi părea că Mamaia şi litoralul vor oferi randamente investiţionale excelente, un sezon de doar trei luni nu poate acoperi costurile unui an întreg. Clujul a devenit un centru important pentru investiţii, dar şi acolo simţim că piaţa pare că a ajuns la un platou. În prezent, Braşovul şi staţiunile montane atrag cele mai multe investiţii. Există numeroase oportunităţi în staţiuni precum Buşteni, Azuga sau Predeal, care sunt aproape de Bucureşti şi au avantajul că pot funcţiona pe tot parcursul anului, a mai explicat Sebastian Mîndroiu.

Contextul de piaţă este favorabil investiţiilor, iar potenţialul de creştere este unul pe măsură. În acest moment, România generează doar 5% din veniturile PIB din industria HoReCa, comparativ cu media europeană de 10%, precizează reprezentanţii PickTwo Studio, iar faptul că procentul turiştilor străini care ne vizitează ţara este încă sub 50% confirmă potenţialul acestei industrii în România. Condiţia este însă ca investiţiile să fie însoţite de o îmbunătăţire a calităţii serviciilor, nu doar în Bucureşti, ci şi în restul ţării.

Perspective final 2024 şi 2025

În ceea ce priveşte restaurantele, creşterea ca valoare a proiectelor nu vine doar din exigenţa clienţilor finali, care îşi doresc să trăiască o experienţă completă atunci când iau masa în oraş, ci şi din diversificarea concurenţei. Astfel, în ceea ce priveşte valoarea investiţiilor, aceasta va continua trendul ascendent şi în perioada următoare, se menţionează în comunicat.

Dacă ne uităm la costurile medii per metru pătrat, un proiect de succes, cum ar fi unul dintre acele locuri unde îţi place să mergi să mănânci în oraş, probabil are o medie de 1500-1800 de euro/metrul pătrat. Deşi pare mult la prima vedere, pe măsură ce lanţurile internaţionale intră pe piaţă şi ridică standardele, vom vedea valori din ce în ce mai mari pe acest segment, a adăugat Sebastian Mîndroiu.

În acest context, alegerea partenerului potrivit în dezvoltarea investiţiei este esenţial. Ca o iniţiativă strategică în acest context, Pick Two Studio a lansat împreună cu Premier Hospitality - Călin Ile şi Lucian Marinescu - "Ghidul Investitorului în Industria Hotelieră", un manual educativ de 350 de pagini disponibil gratuit pe www.hotelbiz.ro. Acesta vine ca un suport pentru investitori, oferind o abordare detaliată asupra procesului de dezvoltare a unui hotel, de la concept la pre-deschidere.

Avem un istoric foarte bun în acest domeniu. Proiectele realizate de noi, precum Trickshot Promenada (2014), NOR (2017) sau Hotel Sinaia (2019), sunt încă relevante pe piaţă şi cu cifre de afaceri care reflectă acest lucru. Ne dorim să existe cât mai multe proiecte de acest fel, pentru că acest lucru se traduce în dezvoltarea sănătoasă a industriei. Investiţiile bine proporţionate duc la scalare, iar noi sperăm ca informaţiile oferite în Ghidul Investitorului să contribuie la o setare corectă a aşteptărilor, a conchis Sebastian Mîndroiu.

Pentru finalul anului, Pick Two Studio apreciază că se va înscrie în linia estimată la începutul lui 2024, cu o creştere de 10% în cifra de afaceri. Totodată însă, reprezentanţii studioului de arhitectură spun că perspectivele pentru 2025 rămân optimiste, deşi estimează o potenţială încetinire economică, se precizează în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb