Europa îşi va reduce în următorii zece ani dependenţa de gaz furnizat de Gazprom, compania ce deţine monopolul gazelor naturale în Rusia, prin înlocuirea acestora cu energie nucleară sau cu gaze provenite din Asia Centrală, a declarat ieri Andris Piebalgs, comisarul european pentru energie. Potrivit acestuia, negocierea preţului potrivit cu noii furnizori de energie este principala provocare a Uniunii Europene (UE), care urmăreşte diversificarea rezervelor. La baza strategiei este proiectul conductei Nabucco, ce va fi construită cu scopul de a aduce în Europa gazele naturale din Asia Centrală şi Azerbaidjan prin Turcia, trecând prin Rusia.
Gazprom, cel mai mare producător din lume, furnizează un sfert din gazele naturale din Europa şi urmăreşte să majoreze exportul în următorii zece ani, de la 150 miliarde metri cubi la 200 miliarde metri cubi, prin construirea unor noi conducte.
Piebalgs a spus că schema furnizorilor nu se va schimba prea mult în următorii cinci ani, dar că va arăta cu totul altfel peste zece ani. "Cred că peste zece ani Uniunea Europeană va depinde mult mai puţin de gazele naturale ruseşti", a spus acesta, adăugând că "UE dezvoltă constant infrastructura şi noile metode de folosire a gazelor naturale".