Public Investment Fund (PIF), fondul suveran de investiţii al Arabiei Saudite, a raportat pierderi de aproximativ 11 miliarde de dolari de pe urma activităţilor de investiţii derulate anul trecut, comparativ cu un profit de 19 miliarde de dolari în 2021, pe fondul scăderilor de pe pieţele globale, transmite Bloomberg.
În schimb, activele totale ale PIF au crescut, anul trecut, până la 778 miliarde de dolari, de la 676 miliarde de dolari în 2021, potrivit situaţiilor contabile publicate recent, notează Agerpres.
În 2021, Public Investment Fund a realizat un randament de 25%, ca urmare a creşterilor înregistrate de pieţele mondiale, în linie cu randamentele investitorilor în indicele S&P 500 în acel an. PIF nu a dezvăluit o cifră comparabilă pentru 2022, an în care indicele S&P a scăzut cu aproape 20%.
PIF a lansat un amplu proces de investiţii globale, după ce în 2016 a fost transformat dintr-o companie holding concentrată pe piaţa locală într-un fond suveran de investiţii. În ultimele luni, PIF a fost pe prima pagina după ce a reuşit să fuzioneze turneul de golf LIV cu rivalul PGA, o iniţiativă care face parte din programul regatului saudit de a-şi creşte aşa-numita soft power şi a-şi îmbunătăţi imaginea internaţională prin investiţii în sporturile mondiale.
Pe parcursul anului 2022, PIF a înfiinţat o subsidiară denumită Sports Investment Company pentru investiţii în sporturi internaţionale, dar şi în interiorul ţării. În acest an, guvernul saudit a transferat un nou pachet de 4% din acţiunile gigantului petrolier Aramco, cu o valoare de aproape 80 de miliarde de dolari, către PIF.
Potrivit unor documente remise autorităţilor de reglementare la finele primului trimestru, fondul suveran de investiţii al Arabiei Saudite gestionează un portofoliu de acţiuni americane în valoare de 35,6 miliarde de dolari care include participaţii la Lucid Group Inc., Activision Blizzard Inc. şi Uber Technologies Inc.
Public Investment Fund a devenit mai transparent după ce anul trecut a început să acceseze pieţele internaţionale de obligaţiuni. Majoritatea fondurilor suverane de investiţii din regiunea Orientului Mijlociu, care controlează mii de miliarde de dolari, nu dezvăluie prea mult informaţii cu privire la investiţiile şi randamentele lor.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.07.2023, 19:07)
Deaia tot trag ei de pretul petrolului...
Finantam arabi care nu vor a munceasca. Arabia Saudita avand ca procent (din populatie) cei mai multi asistati sociali.