Pierderi de sute de milioane de euro într-o singură competiţie fotbalistică

O.D.
Ziarul BURSA #Sport / 11 iunie 2020

Pierderi de sute de milioane de euro într-o singură competiţie fotbalistică

Pandemia a accelerat mărirea "găurilor" din visteriile cluburilor de fotbal. Pauza prelungită a lăsat urme vizibile, care se adaugă la problemele mai vechi.

Deficitul cumulat al cluburilor din prima ligă engleză de fotbal (Premier League), cel mai puternic campionat din lume din punct de vedere financiar, au atins suma de 600 de milioane de lire sterline (675 milioane de euro) în sezonul trecut, 2018-2019, potrivit unui studiu publicat de cabinetul specializat Vysyble.

Cele 20 de cluburi din elita fotbalului englez au înregistrat, însă, o cifră de afaceri cumulată record, de 5,15 miliarde de lire (5,8 miliarde de euro) în stagiunea precedentă. Viitorul nu se prezintă prea bine pentru echipele din Premier League, care vor fi puternic afectate criza adusă de pandemia de coronavirus, chiar dacă vor reuşi să ducă la capăt actualul sezon. Astfel, cluburile vor fi obligate să ramburseze 330 de milioane de lire sterline (371 milioane euro) deţinătorilor de drepturi de difuzare din cauza întârzierii sezonului. Pierderile reţetelor financiare din ziua meciului s-ar putea ridica la alte 136 de milioane de lire (153 de milioane de euro). "Pandemia de Covid-19 nu este cauza crizei financiare din fotbal", a apreciat directorul Vysyble, Roger Bell, într-un comunicat. Bell a subliniat că pandemia nu a fost "decât un accelerator a ceea ce datele au arătat foarte clar şi au identificat drept problemă pe termen lung". "Cifrele sezonului 2018/2019 sunt (...) simptomele problemelor profunde legate de modelul economic" al fotbalului englez, a mai spus Bell.

Printre acestea, Vysyble citează o dependenţă exagerată de drepturile de televiziune, costurile salariale prea ridicate în raport cu veniturile şi o incapacitate de a identifica şi anticipa corect evoluţiile financiare. Masa salarială a cluburilor din Premier League a atins astfel 3,12 miliarde de lire sterline (3,5 miliarde euro), mai mult de 60% din cifrele de afaceri, dar la jumătatea cluburilor acest raport depăşeşte pragul limită de 70% recomandat de UEFA.

Există şi grupări la care acesta ajunge dincolo de 80 de procente, cum este cazul cluburilor Bournemouth, Leicester sau Everton, care consumă 85% din venituri cu salariile. Liverpool FC a anunţat o pierdere de 111 milioane de lire (125 milioane de euro) pentru exerciţiul financiar trecut, în timp ce Chelsea a anunţat un deficit de 96 milioane de lire (108 milioane euro). Chiar şi pentru Tottenham, care a înregistrat beneficii de 68,6 milioane lire (77 milioane euro), viitorul se anunţă sumbru.

Spurs a anunţat săptămâna trecută că a profitat de un program guvernamental de susţinere a antreprizelor aflate în criză, printr-un împrumut de 175 de milioane de lire (197 milioane de euro) de la Banca Angliei, pentru a-şi completa bugetul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb