Afacerile marilor cluburi de fotbal scârţâie din toate încheieturile în ultimul an. Problemele din ultimii ani au fost adâncite de pandemie. Un exemplu îl reprezintă Manchester United. Cifra de afaceri a clubului englez în primele şase luni ale exerciţiului financiar 2020-2021 a scăzut, fiind puternic influenţată de pandemie. Meciurile cu porţile închise şi diferitele măsuri luate împotriva Covid-19 au afectat bugetul clubului. Încasările din zilele de meci (bilete, restaurant, ospitalitate) au fost practic inexistente în al doilea trimestru al exerciţiului (octombrie-decembrie), care este primul în care competiţia s-a desfăşurat. Manchester United a încasat în această perioadă 1,5 milioane lire sterline, cu 95,5 la sută mai puţin decât în urmă cu un an. Încasările comerciale (sponsori, echipament) au rezistat mai bine, cu o scădere de 11,3 la sută. Aceste scăderi au fost compensate de drepturile de televiziune încasate de la UEFA. Pentru primele şase luni, beneficiul operaţional a scăzut la 21,4 milioane lire sterline, cu 55% mai puţin decât la finele lui decembrie 2019. "Ţinând cont de incertitudinile legate de Covid-19, clubul nu face prognoze pentru restul anului, dar se arată prudent-optimist", a precizat Manchester United.
Lucrurile stau prost şi în Spania. Cluburile spaniole din prima şi a doua divizie au înregistrat venituri în scădere cu 2,013 miliarde euro în sezoanele 2019-2020 şi 2020-2021, din cauza pandemiei Covid-19, potrivit ligii profesioniste spaniole. "În ciuda veniturilor mai mici cu două miliarde, ceea ce este enorm, cluburile şi mai ales cluburile mari au reuşit să reziste", a declarat preşedintele ligii profesioniste spaniole, Javier Tebas. În sezonul 2019-2020, cluburile au înregistrat venituri de 4,8 miliarde de euro, cu 366 de milioane mai puţin decât cele 5,167 miliarde de euro planificate, potrivit unui raport întocmit de Price Waterhouse Coopers. Pentru sezonul în curs, raportul estimează că veniturile vor scădea cu 1,647 miliarde de euro din suma de 5,269 miliarde estimată iniţial, o scădere de 31% pentru primele două divizii spaniole. Cluburile au reuşit să reducă costurile cu 984 milioane de euro în ultimele două sezoane. Ca urmare a acestei reduceri a cheltuielilor, impactul net al pandemiei este de 1,030 miliarde de euro în cele două sezoane, sumă pe care cluburile o acoperă cu profiturile înregistrate în sezoanele precedente. "Această datorie va fi amortizată în următorii trei până la cinci ani, astfel încât impactul Covid-19 va avea o rată de 150 până la 250 de milioane de euro pe sezon", a declarat directorul general al LaLiga, Jose Guerra. "În alte campionate există probleme cu plata salariilor. În Franţa, în Premier League, mai multe cluburi au solicitat ajutor de la stat, noi nu", a precizat Tebas, care estimează că veniturile dinaintea pandemiei vor fi realizate abia peste souă sezoane.
Dacă problemele sunt evidente la primele cinci campionate ale Europei (Anglia, Spania, Italia, Germania, Franţa) la celelalte campionate se poate vorbi de un adevărat dezastru financiar, deocamdată banii proveniţi din vânzarea drepturilor de televiziune reuşind să ţină în viaţă multe cluburi.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.03.2021, 18:47)
Acelas film prost ca in 2006-2007 sa astepte putin ca vor intra iar de la gov pe rute eocolitoare!
Sa nu se mai planga si sa ofere randamente reale in societate fata aciuare la banul public!