Pierderile nerealizate din sistemul bancar american sunt tot mai ameninţătoare

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 6 decembrie 2023

Pierderile nerealizate din sistemul bancar american sunt tot mai ameninţătoare

English Version

Călin Rechea

Menţinerea dobânzilor la un nivel ridicat, care altădată nu era considerat deloc ridicat, a determinat o nouă creştere a pierderilor nerealizate din portofoliile de obligaţiuni guvernamentale şi ipotecare ale băncilor comerciale din Statele Unite.

Datele aferente trimestrului al treilea din 2023 de la Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), agenţia federală care garantează depozitele bancare, arată o valoare a pierderilor de 683,9 miliarde de dolari, foarte aproape de recordul înregistrat în acelaşi interval din 2022, de 689,9 miliarde (vezi graficul 1).

Pierderile nerealizate din sistemul bancar american sunt tot mai ameninţătoare

Pierderile nerealizate în portofoliile de obligaţiuni deţinute până la maturitate au crescut cu 80,9 miliarde de dolari faţă de trimestrul precedent, până la un nou record, de 390,5 miliarde, în timp ce pierderile similare din portofoliile de obligaţiuni deţinute pentru tranzacţionare au crescut cu 44,6 miliarde, până la 293,5 miliarde de dolari.

Într-o analiză de la Zerohedge se arată că recordul pierderilor nerealizate totale nu a fost depăşit deoarece reflectă preluarea a trei bănci de către FDIC în prima parte a anului, care a condus la vânzarea activelor şi ştergerea pierderilor nerealizate din bilanţuri.

Deşi acestea sunt doar pierderi contabile, care vor fi eliminate odată cu ajungerea la scadenţă a obligaţiunilor şi încasarea lor la valoarea nominală, au o influenţă semnificativă asupra scăderii lichidităţii bancare.

Mai mult, într-o criză de lichiditate generată, de exemplu, de fuga depozitelor, cum a fost cazul Silicon Valley Bank, băncile ar putea fi forţate să vândă inclusiv obligaţiuni din portofoliile incluse în categoria deţinerilor până la maturitate, ceea ce duce la transformarea pierderilor nerealizate în pierderi realizate.

Pe lângă pierderile nerealizate ale băncilor comerciale, şi Federal Reserve se confruntă cu pierderi masive pe fondul creşterii dobânzilor (vezi graficul 2).

Pierderile nerealizate din sistemul bancar american sunt tot mai ameninţătoare

Acestea au crescut de şase ori de la începutul anului, până la circa 122 de miliarde de dolari, şi sunt înregistrate ca "active amânate" în bilanţul băncii centrale americane.

Pentru a preveni apariţia crizelor de lichiditate şi vânzările forţate de obligaţiuni la nivelul sistemului bancar, Federal Reserve creditează băncile comerciale atât prin facilitatea clasică cunoscută sub numele "discount window", cât şi prin intermediul programului Bank Term Funding Program (BTFP), care a fost lansat în martie 2023.

Primele împrumuturi acordate băncilor în cadrul programului BTFP, cu o valoare de circa 12 miliarde de dolari, au apărut în bilanţul Federal Reserve în săptămâna încheiată la 15 martie 2023. Ultimele date, de la sfârşitul lunii trecute, arată un sold net de circa 114 miliarde de dolari pentru acest program de refinanţare oferit instituţiilor financiare din SUA (vezi graficul 3).

Pierderile nerealizate din sistemul bancar american sunt tot mai ameninţătoare

Valoarea totală a creditelor acordate băncilor comerciale pentru atenuarea crizei de lichiditate a urcat până la un record de 164,8 miliarde de dolari în săptămâna încheiată la 15 martie 2023, în condiţiile în care sumele acordate în cadrul facilităţii "discount window" au fost de 152,9 miliarde, cu mult peste recordul de 111 miliarde, înregistrat în perioada acută a crizei financiare globale, în octombrie 2008.

Condiţiile mult mai favorabile din cadrul BTFP, unde obligaţiunile din portofoliile băncilor sunt acceptate drept garanţie la valoarea nominală, au condus la scăderea puternică a împrumuturilor din cadrul "discount window", care au ajuns recent la doar 2,2 miliarde de dolari. Împrumuturile acordate în cadrul BTFP pot fi rambursate oricând şi nu există comisioane aferente acestor operaţiuni de refinanţare.

Recordul refinanţărilor din sistemul bancar american în perioada crizei financiare globale este depăşit acum şi numai de refinanţările din cadrul programului BTFP, despre care Federal Reserve arată că "oferă credite de până la un an băncilor, asociaţiilor de economisire, uniunilor de credit şi altor instituţii care acceptă depozite, în schimbul unor garanţii acceptate drept colateral în cadrul operaţiunilor de piaţă ale Federal Reserve".

"Programul BTFP va fi o sursă suplimentară de lichiditate în schimbul unor garanţii reprezentate de titluri de valoare de înaltă calitate, eliminând nevoia unei instituţii de a vinde rapid aceste titluri în perioade de criză", se mai precizează pe site-ul băncii centrale americane.

În analiza prezentată de Zerohedge se accentuează faptul că "Fed-ul nu a făcut decât să ascundă criza financiară prin acest program de salvare", în condiţiile în care "nu a abordat problema de fond, respectiv impactul creşterii dobânzilor asupra unei economii şi a unui sistem financiar care au devenit dependente de banii ieftini".

Cereri pentru creditare în cadrul programului BTFP se pot face până în 11 martie 2024, însă menţinerea tendinţei de creştere accelerată a pierderilor nerealizate din bilanţurile băncilor va determina, aproape sigur, Federal Reserve să prelungească facilitatea de lichiditate, astfel încât să fie evitată o criză financiară măcar până la alegerile prezidenţiale din toamna anului viitor.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Anul 2024 este an electoral in SUA, iar Fed nu doreste sub nicio forma sa intervina in lupta politica. Probabil ca Fed va incepe chiar din Q1 sa taie dobanzile.

    Parerea mea este ca Fed a tras foarte tare in 2023, se poate spune ca a exagerat, tocmai pentru a avea o mai mare marja de manevra in 2024, atunci cand va incepe sa scada dobanzile.

    Eu nu mi-as face griji pentru bancile americane. Marile banci americane au castigat deja competitia cu marile banci europene. La un leverage mult mai mic, bancile americane au profitabilitate mult mai mare. Calculat simplu (impartind Total Debt la Equity), JPMorgan are un leverage de 11,3x, BofA de 10x si Citigroup de 10,3x. Nu prea gasesti mari banci europene care sa aiba un leverage sub 15x capitalul, iar multe au chiar 17x capitalul.  

    dobanzile au scazut de la 5 % la aproape 4% la bondurile pe 10 ani, deci pierderile acelea ipotetice, nerealizate deja sunt mai mici.

    si cand dobanzile vor scadea mai mult, bancile , care au luat bonduri si in perioada asta la dobanzi mari, vor fi in castig. sau pe zero.

    deci problema rezolvata. dc scad dobanzile binenteles. ceea ce-i foarte probabil. 

    e doar paper loss care se va reglementa pe masura ce FED-ul va scadea dobanzile. Nu sunt pierderi reale, problema e ca sunt resurse importante blocate in T-bills cumparate la dobanzi mici acum cativa ani. Bofa are > 100bnusd paper loss de genul asta dar bancile mari sunt bine capitalizate. Probleme pot fi la bancile regionale (KRE) cum a fost cazul bancilor mici care au dat faliment in '23, pentru ca au fost fortate sa lichideze in pierderi mari titluri pe termen lung ca sa acopere retragerile in masa ale deponentilor. Macar in US totul e transparent. Stie cineva care e situatia paper loss-urilor la bancile romanesti? Sunt unele listate la bursa, nici nu cred ca aspectul asta e abordat

    Tiparnita de bani, duduie

    buget militar peste 9000 miliatde $/2023,

    asa ca deocamdată, totul este OK 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb