Pierderile pe litrul de lapte produs de o vacă sunt între 0,3 şi 0,85 lei

G.D.
Miscellanea / 31 martie 2023

Pierderile pe litrul de lapte produs de o vacă sunt între 0,3 şi 0,85 lei

Directorul executiv al Asociaţiei Crescătorilor de Vaci "HolsteinRo", Ionuţ Lupu, spune că pierderile pe litrul de lapte produs de o vacă sunt între 0,3 şi 0,85 lei şi că nu se poate vorbi de profit de mai bine de trei luni, relatează Hotnews.

El a precizat că dacă nu se reuşeşte înfiinţarea culturilor de primăvară, situaţia se cam termină pentru crescătorii de vaci.

Ionuţ Lupu a declarat, astăzi, că în Ungaria şi Polonia crescătorilor de vaci li se decontează motorina pentru transportul de lapte.

"În România nici în momentul de faţă, când suntem cu cuţitul la os, lucrurile nu se întâmplă. Şi vorbim aici de subvenţii importante care se alocă de către Agenţia de Plăţi din Ungaria şi Polonia pentru decontul motorinei aferent transportului atât la lapte şi produse lactate, cât şi la legume şi fructe", a explicat Ionuţ Lupu.

"Costurile operaţionale în România într-o fermă medie şi mare sunt de aproximativ 1.440 de lei pe lună pe animal. Din aceste costuri este exclusă furajarea. Pentru că furajarea în funcţie de categoria de vârstă, în funcţie de producţie, este mai mare sau mai mică. Doar costurile- să plăteşti salariile, să ai motorină, să acoperi costurile financiare- necesită 1.440 de lei. Costurile medii pentru o producţie de 30 de litri, mai vin costurile pentru furaje la 2,5 - 2,7 pe litru pentru o producţie de 30 - 35 de litri. Vorbim în cazul fermelor medii subvenţia convertită pe litru de lapte ar fi undeva în jur de 0,24 - 0,26 lei pe litru de lapte produs. Noi pierdem pe litru de lapte produs între 0,3 şi 0,85 lei. În funcţie de producţie, în funcţie de modelul de fermă. Nu putem vorbi de profit de mai bine de trei luni", a mai transmis Ionuţ Lupu.

El a declarat că dacă nu se reuşeşte înfiinţarea culturilor de primăvară, situaţia pentru crescătorii de vaci devine foarte dificilă.

"Dacă în lunile noiembrie şi decembrie fermierii erau într-o zonă de confort pentru că şi în cazul fermelor medii şi mari vorbim de amortizări şi vorbim de costuri financiare foarte ridicate, acolo erau la finalul anului trecut într-o zonă de confort. La doar câteva săptămâni, piaţa a scăzut atât de brusc încât în momentul de faţă vorbim de aproape imposibilitatea noastră de a ne continua activitatea şi de a începe înfiinţarea culturilor de primăvară. Dacă nu reuşim într-o lună sau două să terminăm campania de semănat la porumb din cauza imposibilităţii de a cumpăra motorină, din cauza imposibilităţii de a achiziţiona sămânţă şi îngrăşăminte, atunci lucrurile pentru noi s-au terminat. În momentul de faţă mergem dintr-o inerţie, noi furajăm din stoc, am făcut în 2022 suficient de multă mâncare - cei care au putut, cei care nu, au trebuit să cumpere ca să îşi asigure mâncarea pentru animale - şi suntem în punctul în care, dacă nu reuşim să înfiinţăm culturile de primăvară, probabil din mai, iunie, iulie, situaţia se cam termină pentru noi", a mai precizat Ionuţ Lupu.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Eu fac mozarella de casa cand gasesc lapte ieftin. Nu stiu, fermierilor le-o fi greu? Mai bine-l toarna in camp?

    1. Nu te baga ca desteptu in seama. Pe tine nu te controleaza toate agentiile statului. Tu ce produci mananci, nu-ti bati capul cu vanzarea, scoatere pe piata a produselor.

    Fermierii nu ar mai trebui sa aiba mari asteptari de la cozile de topor de la guvernare . singuri ar trebui sa meaga la Bruxelles , pentru subventii , nu pentru respect . respectul se castiga nu se ofera la schimb cu nimic

    dar diluatia... de cati lei este pe litru? sau calciul praf?

    s c cret 

    control the food = you control a nation

    control energy = you control a region 

    control the meney = you control the world / nation. 

    s c cret 

    Pun pariu ca la tara oamenii care au vaci nu cheltiuesc 1440 de lei/luna cu o vaca. Poate ca asta e solutia, nu ferme supraintensive cu lapte care oricum nu are calitatea celui de la gospodaria taraneasca.

    Sunt atatia oameni prin sate care s-ar ocupa de 3-4-5 vaci sa aiba si 750 de lei venit /vaca/luna garantat cred ca ar fi multumiti. Fermele mari nu-s multumite cu 1500. 

    1. :) care oameni de la sate?? ... au plecat toti la Bucuresti sa se faca aitishti :)

    Exemplu la rosii , rar gasesti la, piata, la tarani rosii gustoase, dar toate scumpe, romanii produc aceeasi calitate ca strainii, porcii,vacile, gainile din batatura nici nu stiu cum arata iarba, graul, servesc reziduri de la fabricile de ulei, zahar,etc. Totul este injectat cu chimicale , macar straini stiu doza corecta si pretul corect.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb